© Красимир Юскеселиев Още по темата Пенсията от УПФ -

...
© Красимир Юскеселиев Още по темата Пенсията от УПФ -
Коментари Харесай

Частните фондове ще бъдат задължени да правят прогноза за бъдещите пенсии

© Красимир Юскеселиев Още по тематиката
Пенсията от УПФ - какво демонстрират числата

За огромна част от новите пенсионери две пенсии може да са по-малко от една
20 апр 2018
Даниела Петкова: Доходността на пенсионните фондове през тази година е впечатляваща

Председателят на управителния съвет на пенсионно-осигурителна компания " Доверие " пред " Капитал "
21 дек 2017
Повече ли са две пенсии от една

Или има ли смисъл да се трансферират партиди от частните фондове в Национален осигурителен институт
10 ное 2017
Пенсионните фондове имат година да излязат от вложения в свързани лица

Парламентарната бюджетна комисия гласоподава на второ четене измененията в Кодекса за обществено обезпечаване
27 окт 2017
Начинът на заплащане на втората пенсия ще бъде организиран до декември

Работна група ще е подготвена до два месеца с предложенията за промени в кодекса
17 окт 2017 Промени в Кодекса за обществено обезпечаване (КСО) плануват частните пенсионни фондове да предвиждат бъдещите пенсии на обезпечените в доброволните и професионалните схеми, да дават повече информация за клиентите, спомагателни гаранции, че рискът се ръководи добре, лимитират опцията за възлагане на някои действия на външен реализатор.

В плана, който синхронизира локалното с европейското законодателство, и е качен за публично разискване на уеб страницата на Министерство на финансите, се показва, че главните цели са да се усъвършенства отбраната на обезпечените във фондовете за в допълнение пенсионно обезпечаване.

Представители на бранша обаче считат, че някои от измененията ще усложнят и оскъпят в допълнение работата им, други дефинираха като противоречащи на икономическата логичност и капиталовата етиката.

Колко ще ми е пенсията

С измененията се изисква доброволните и професионалните фондове в годишното извлечение и информация за обезпечения да се включват прогнози за размера на бъдещите пенсионни заплащания при навършване на пенсионна възраст.

Обяснението е че, по този начин клиентите ще могат " да възнамеряват по-добре своите спестявания за старини ". " Подобна прогноза обаче би означавало да се дава обещание рентабилност, което в света на вложенията е невероятно и по тази причина е неразрешено. Нещо повече - всеки, занимаващ се с това е задължен да предизвести клиентите си, че вложението носи риск от загуби, разяснява пред " Капитал " представител на сектора, поискали анонимност.

Пенсионните сдружения и сега дават опция на уеб страниците си всеки искащ да пресметна каква пенсия би получавал след години при избрана месечна вноска и междинна рентабилност, само че това е по-скоро ориентировъчна информация, а не дава картината на база вноски до тук и бъдещите такива.

" Възможно е този текст да е механично пренесен от европейската нормативна уредба на специфичните осигурителни схеми, проведени от обособени корпорации или работен сектори и вносителите на текста просто да не са разбрали, че те действат по друга логичност. При тях размерът на пенсиите е избран и служителят знае какво може да получи когато се пенсионира, по тази причина е стимулиран да взе участие. Там вноските са споделени или напълно поети от работодателя, като той, за своя сметка, поема риска да доплати, в случай че доходността от вложението на средствата не е задоволителна за погашение на обещания размер на пенсията. ", разяснява представител на бранша условието за прогнозиране на пенсията при професионалните схеми.

" Пренасянето на уредбата върху доброволните фондове и вменяването на обвързване да предвиждат размер на пенсията, е неизпълнимо. Причината е, че в тях вноските са дефинирани и резултатът зависи от постигнатата рентабилност от вложение на средствата, което не предстои на прогнози. ", счита той.

По-изкъсо

Зад другите подготвяни промени проличава старанието на законодателя да управлява по-изкъсо пенсионните фондове и да ги ограничи във опциите за волности, които в последна сметка могат да изложат на по-голям риск техните клиенти. Например, в случай че до момента обвързване да рапортуват на КФН имаха вътрешния одит и риск мениджъра, сходен ангажимент се вменява към този момент и на виновния актюер. Макар да нямат процедура да употребяват външни реализатори, пенсионните фондове към този момент ще имат ограничаване да изнасят някои действия, да вземем за пример ръководството на вложенията, с претекст, че през тях могат да заобикалят законовите условия. Правят се промени и в режима на вложение на средствата посредством количествени ограничавания за някои принадлежности.

От разбора на въздействието, което измененията биха оказали, ясно се показва, че те усилват административната тежест и разноските на пенсионните компании. Но и освен поради това най-вероятно планът ще срещне значително рецензии в едномесечния период за публично разискване. Съгласно планувания график, новата уредба би трябвало да влезе в действие до 17 май 2019 година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР