© Красимир Юскеселиев Още по темата Брюксел отпуска 30 млн.

...
© Красимир Юскеселиев Още по темата Брюксел отпуска 30 млн.
Коментари Харесай

ЕСО ще изгражда нов далекопровод по Черноморието за 103 млн. лв.

© Красимир Юскеселиев Още по тематиката
Брюксел отпуска 30 млн. евро за далекопровода Добруджа – Бургас

Проектът би трябвало да стабилизира зареждането и напреженията в региона на Варна след прекъсването на блоковете в Топлоелектрическа централа " Варна "
11 авг 2016
EK дава 60 млн. лева за нов електропровод от Варна до Бургас

Останалите 50% от нужната сума ще бъдат обезпечени от Електроенергийния систематичен оператор
17 юли 2016 Електроенергийният систематичен оператор (ЕСО) започва процедура за построяването на 400-киловолтов електропровод сред подстанциите в Бургас и Варна, излиза наяве от информацията в регистъра на публичните поръчки. Трасето е от над 90 км в двете области, а прогнозната стойност на поръчката - 103 млн. лева Състезанието, разграничено в три лота, ще бъде на база най-ниска цена.

Проектът за нов далекопровод по Черноморието бе утвърден преди 2 години от Европейска комисия за съфинансиране по механизма за свързване на Европа.

Поръчка в три лота

За всеки от трите лота са отделени сред 32 и 36 млн. лева, като трасетата са с дължина от близо 28 до близо 32 километра съгласно заложените параметри. От изпълнителите ще се изисква да изградят фундаментите и новите стълбове за далекопровода, а в единия лот в региона на Бургас - и да изместят сектор от трасето. Това би трябвало да стане в период до 16 месеца.

Кандидатите в състезанието ще могат да подават предложения до 26 октомври, като ще се състезават на база най-ниска цена. От тях се изисква да са осъществени общи доходи за последните три години сред 32 и 36 млн. лева според от това за кой лот аплайват, като най-малко половината от него би трябвало да бъде " в сферата, попадаща в обсега на поръчката ". Съответно, в случай че участникът подаде предложения за повече от един лот, от него ще се изисква да покрие сумарно условията за оборот, се вижда от оповестените документи. Сред другите условия към претендентите са да бъдат вписани в Централния професионален указател на строителите в трета група за градежи от първа категория, както и да имат застраховка за професионална отговорност.

Еврофинансиране за обекта

Далекопроводът сред Бургас и Варна е част от план, който получава европейско финансиране. През 2016 година Европейска комисия утвърди 60 млн. лева за Електроенергийния систематичен оператор по финансовия механизъм за свързване на Европа на плана, който се чака да обезпечи преноса на 1500 мегавата сила. Тогава от българското сдружение оповестиха, че той ще реши и главните инфраструктурни потребности за стабилизиране зареждането и напреженията в региона на Варна след извеждането от употреба на блокове в Топлоелектрическа централа " Варна ", както и че ще обезпечи доставки на вятърна сила към вътрешността на страната. Очаква се новият далекопровод да бъде приключен до 2021 година

Това е вторият план на ЕСО, който получава еврофинансиране по механизма за свързване на Европа. През 2015 година Брюксел утвърди построяването на различен 400 KV електропровод сред подстанциите " Марица-изток " и Бургас с дължина над 130 км.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР