© Kim Kyung-Hoon Изглаждането на кривата (flattening the curve) е

...
© Kim Kyung-Hoon Изглаждането на кривата (flattening the curve) е
Коментари Харесай

Битката с коронавируса: "Изглаждане на кривата" или "стаден имунитет"

© Kim Kyung-Hoon " Изглаждането на кривата " (flattening the curve) е един от характерните термини в епидемиолгичния речник, които станаха изключително известни към световната пандемия от ковид. Във време на епидемии това е главната стратегическа цел и с елементарни думи значи намаляване на ударната вълна и закъснение на експоненциалния напредък на заболеваемост измежду популацията, с цел да се избегне централизация на огромен брой заболели за малко време - обстановка, на която не би издържала и най-хубавата здравна система в света, както за жал демонстрира горчивият опит в Италия.

Моделите на епидемиолозите са красноречиви - оставена безотговорно, зараза, сходна на сегашната, води до удвояване на случаите на всеки два или три дни.

Ситуацията с ковид Четете хронологията на събитията без непотребна страст в Дневник Да изгладиш кривата обаче е предизвикателство, с което едни страни се оправят по-добре от други. Универсална рецепта по какъв начин да стане това няма - всичко е комплициран възел сред предходен опит, софтуерно развиване, национални особености, политическа воля и тъничък баланс сред демократични права и (силово) налагане на ограничавания.

Подходът на западния свят и Азия да вземем за пример е радикално друг. Докато страни като Южна Корея, Сингапур, Тайван, Хонконг и др заложиха на ранна предварителна защита, която включваше строги ограничения за влизащите от Китай, всеобщо тестване и изключителна дисциплинираност в обществото, то остарелият континент изгуби доста време в безучастие. Ограничени ограничения започнаха да се постановат едвам откакто зараждането на епидемиите в обособените страни стартира да става очевидно. В Европа също по този начин тестването е ориентирано единствено към хората със признаци и обвързваните с тях контактни лица.

Три са главните способи да се ограничи взривът на епидемията (разиграни по превъзходен образен метод от Washington Post) Тотална карантина. Това е извънредно тежка за стопанската система и обществата мярка, която може да бъде значително ефикасна единствено в броени страни с света. И една от тях е Китай. Комунистическата страна - с целия си тоталитарен инструментариум, затвори напълно освен центъра на болестта Ухан, само че и цялата провинция Хубей с 60 млн души население. Всичко бе блокирано - с дребни изключения за хранителни магазини и доставки на храна, а излизането от вкъщи бе под опасност от арест. Драконовските ограничения бяха подсилени и със забележителна софтуерна и научна работа. Китай сподели и забележителен учредителен потенциал и наподобява - най-малко съгласно последните данни, се оправя с заболяването вътре в страната. Макар и с огромна икономическа цена. (По-подробно за китайските уроци от битката с ковид тук.) Въпреки това обаче лиши повече от месец да се премине пикът на заболевеаемостта в Хубей, а болестта напусна рамките на страната. Пекин бе подложен на критика и за това, че повече от месец кри информация за новата болест.
В свят, който действа с помощта на съгласуваност, превоз на артикули, трудова подвижност и пътувания като цяло, цялостна карантина по-скоро не може да бъде реализирана. Моделите демонстрират, че в една неибежно пробита цялостна карантина, кривата на болестта потегля бързо нагоре. По-меки ограничения за обществено разграничаване. Теоретично те биха могли да дадат по-добър резултат. Става дума за обстановка при която на хората не е неразрешено, само че са посъветвани да заобикалят обществени събития, да не поддържат връзка близко с доста хора и да си стоят повече вкъщи. Реалността обаче е друга. Примерът е Италия, където след седмици на сходни меки ограничения и ограничавания, главно в най-засегнатата провинция Ломбардия, броят на болните в страната продължи да пораства експоненциално. Резултатът през днешния ден е пагубен и Италия трябваше да прибегне към третият вид. Строги ограничения за обществено разграничаване - с ограничавания в пътуванията, затваряне на учебни заведения, клубове, заведения и всевъзможни други места, на които е допустимо скупчване на хора. Това - най-малко на доктрина, би трябвало да е най-ефективният вид, който сега прибягват и доста страни в Европа. Проблемът е, че тези ограничения идват много късно и интервалът до момента в който дадат първите си резултати ще е мъчителен. Какво се случва в Европа

Европа несъмнено тича след събитията и оставя чувство за безпорядък, неустановеност и липса на съгласуваност. Мерките идват откакто случаите са открити. Затягането им - откакто епидемиологичната крива тръгне внезапно нагоре. Тестването - откакто пациентите покажат признаци. А загрижеността за свободите на хората звучеше повече като опрощение за безучастие.

Италия се трансформира в типичен образец за " проспиване " на болестта. Според специалисти огнището в Ломбардия се е зародило още в края на януари - освен това импортирано не непосредствено от Китай, а през необятно отворените граници на Европейски Съюз. Вирусът се е разпространявал интензивно най-малко три седмици, преди да доближи най-уязвимите пластове на обществото и епидемията да стане доста забележима. Вероятно и сега в страната има още десетки хиляди нерегистрирани по-леко заболели.
Животът в Италия продължава, само че по различен метод

Фотограф: Daniele Mascolo
Италия направи и проба-грешка, като вкара относително меки ограничения за изолираност и то единствено в няколко региона, които доста италианци просто не съблюдаваха. Това разреши разнасянето на болестта освен в цяла Италия, само че и в цяла Европа.
(По-подробно какво се случва в Италия тук и забавен текст за развиването на болестта в Италия в Spiegel. )

Почти всички страни в Европа в този момент също прибягват към изключително състояние , като постановат строги ограничения за обществено разграничаване, ограничавания в обществения живот и пътуванията - съвсем няма интернационалните полети, влакове и рейсове, през границите минават единствено товарни камиони и то не всички, а градовете са на практика опустели. Основното терзание е дали Европа също като Италия не изчака прекалено много. В доста страни равнищата на заболеваемост подсказват, че болестта към този момент е в много зряла фаза и ще минат най-малко няколко седмици преди блокадите да дадат резултат.

Това значи, че здравните системи ще бъдат подложени на голям напън и едни страни - като Германия и Франция, ще се оправят по-добре от други - като Източна Европа да вземем за пример, в това число България.
Испания да вземем за пример, която разгласи извънредно строги ограничения сходни на тези в Италия, откакто данните последните дни демонстрират мощно обостряне на епидемията, през днешния ден разгласи, че " завладява " краткотрайно частното опазване на здравето в страната.

А ограниченията ще бъдат извънредно мъчителни за стопанските системи и е допустимо да донесат обилни стопански и обществени вреди, считат от СЗО. Организацията неведнъж е предупреждавала, че интернационалните забрани за придвижване в изискванията на пандемия могат да блокират придвижването на нужни запаси и артикули, да забавят помощта и техническата поддръжка. Подобни ограничавания са оправдани единствено в ранните етапи на зараза, с цел да се завоюва време на страните да се приготвят, показва СЗО. Но ние към този момент напълно не сме в тази догадка.

Ограничаването на пътуването " е положително политическо плацебо . Това ще накара хората да се усещат в сигурност. Но може да има доста висока цена ", разяснява Клеър Уенхам от Лондонското учебно заведение по стопанска система, която учи здравните разпореждания повече от десетилетие.

Фотограф: Remo Casilli
По същия метод стои и въпросът със възбраните за експорт на защитни средства като маски, защитни костюми, дезинфектанти , което усложнява по-широката битка против заболяването. Големи стопански системи като Франция и Германия сложиха ограничавания върху износа на такива материали, само че по този начин стопански немощни страни се оказват безпомощни - те нямат промишленост, която може да ги създаде, само че не могат и да ги закупят. " Разбираме, че държавните управления имат съществена отговорност към своите здравни служащи ", споделя Майкъл Райън, който управлява незабавната стратегия на СЗО. Но по думите му в изискванията на световна борба с нова болест значима е и солидарността по целия свят. " Животът на здравния служащ в една добре обезпечена страна е толкоз скъп, колкото и живота на здравния служащ в друга ", сподели той в понеделник.

Като цяло доста страни вкарват ограниченията си едностранно и подценяват СЗО в нейната координационна роля. Така организацията не може да бъде напълно ефикасна, макар че ролята й е доста значима. (Още по тематиката в NYT)

Консервативен метод към тестването

Европа, както и Съединени американски щати, избраха и закостенял метод към тестването. На такова се подлагат главно хора към този момент посочили признаци и обвързваните с тях контакти. Данните на Worldometer към 9 март да вземем за пример сочат, че в Европа най-вече проби е направила разбираемо Италия - към 60 хиляди на фона на към този момент близо 25 хил заболели, а всички други страни са тествали в пъти по-малко. Само за съпоставяне - Южна Корея с по-малко от Италия като брой население, е направила над 210 хиляди теста.

В Съединени американски щати към тестванията пък се оформи и скандал. Една от главните компликации бе набирането на задоволително комплекти за локалните здравни управляващи и лекари. Центърът за надзор и предварителна защита на болесттите (CDC) съумя въпреки всичко да изпрати комплекти през февруари, само че се оказа, че доста от тях са некачествени и са давали погрешни резултати. Това разреши огромно количество инфектирани да бъде пропуснато. " Не, не поемам отговорност за това ", бе отговорът на Тръмп на заложен му неотдавна журналистически въпрос за това преди дни. Анализаторите съобразително показаха, че тази имитация обрисува освен отношението на Тръмп към болестта, само че и цялото му ръководство.
Американските управляващи несъмнено демонстрираха неглижиране и подценяване на казуса, потвърждавайки пред обществеността, че рискът за страната е дребен.

Президентът даже подлагаше на риск и себе си, като не ограничи контактите и срещите си, които всекидневно минават с изобилна доза ръкостискания и потупвания. Преди броени дни той бе и хазаин на среща, на която са участвали инфектирани с ковид. Тесът му обаче е отрицателен, твърди Белият дом.
Тръмп обаче не пропусна да наложи популистки ограничения за ограничавания на идващите от Европа. Това надали ще е от голяма важност, в случай, че данните сочат, че болестта към този момент има корени в няколко щата.
(За другите подходи в тестването споделя WSJ.)

В Азия: Тестове, зоркост и подготовка

Съвсем различен метод за " заравняване на кривата " имат азитските страни - с доста повече дисциплинираност, ранни ограничения за предварителна защита, всеобщо тестване и потребление на високите технологии. Особено оказва помощ опитът на района с предходни епидемии от коронавируси като SARS и MERS.

Южна Корея - една от страните, които са най-силно наранени от Covid-19, до неотдавна бе втора в листата по доказани случаи, само че към този момент е пета, като епидемията там наподобява все по-овладяна с всеки минал ден. Историята на този триумф има няколко измерения. Първо, страната бе една от най-засегнатите от емидемията отдруг ковид - MERS, преди години и в следствие има извънредно добре работещи протоколи - законодателни и чисто на практика за преодоляването на епидемии в света. Той е смесен с решителни е доста ефикасни дейности по следене на инфектираните (понякога на ръба на демократичните способи), както и с потребление на съществени финансови запаси и софтуерни достижения. Помогна доста и фактът, че голяма част от случаите бяха съсредоточени в един град - Дегу, и бяха свързани с членовете на фракция. Стълбът в отговора на Сеул бяха всеобщите проби - над 210 000 до момента, никой в света не е правил повече проби от глава на популацията от Южна Корея. Като прибавим и високоефективните здравни грижи, резултатът е смъртност едвам към 0,6%.

Кий Парк, учител от Медицинското учебно заведение в Харвард, отбелязва, че поуката от тестването на Южна Корея, че откриването на огромно количество асимптоматични хора е извънредно ефикасен метод да се ограничи болестта. Защото точно те я популяризират, без да знаят. Това е урок за Европа и Съединени американски щати, които тестват единствено пациенти със признаци.
(Още за южнокорейските ограничения тук)

Фотограф: Kim Kyung-Hoon

Въпреки близостта си с Китай, физически и стопански, Тайван има извънреден триумф в контрола на ковид. Опитът на страната със SARS преди години оказва помощ, както и фактът, че вицепрезидентът е епидемиолог. Тайван евентуално е първата страна, която се опита да спре разпространяването на ковид, като още в края на декември стартира инспекции на пасажери от Ухан. В края на януари стартира да работи командният център за епидемии, който създаде нови политики и следи напъните за следене и лекуване на вируси. Бяха въведени по-широки ограничавания за пътешестване за хора, идващи от континентален Китай. Обширното тестване и следене на контакти посредством системата на публичното здраве дейно предотвратява разпространяването на заболяването.
(По-подробно за Тайван тук)

В Сингапур също доста рано бяха въведени ограничавания за идващи от континентален Китай. Изчерпателен и безвъзмезден режим на тестване обхвана всеки, който има признаци на грип или пневмония. Всички вероятни контакти на инфектираните бяха проследени, включващи полиция, масирана осведомителна акция и проби за съществуване на антитела, които циркулират откакто инфекцията се почисти.
Тестовете са безвъзмездни, а голяма социална осведомителна акция прикани даже хората с леки признаци да посетят доктор. Правителството покрива медицински сметки за обвинени или доказани случаи. Самонаетите получават карантинно обезщетение, а на работодателите е неразрешено да приспадат дни в изолираност от годишния отпуск.

Сериозни ограничаващи ограничения за влизащи от континентален Китай има и в Хонг Конг, а спомените в страната от SARS помогнаха за дисциплинираност измежду популацията. На територията бързо бе въведена наложителна карантина за влизащи от Китай. Училищата и университетите бяха затворени още в средата на януари, насърчена бе и работата от вкъщи, а някои обществени места бяха затворени.
(Още за ограниченията по страни в Guadian и FT)

Фотограф: Henry Nicholls

Що е то стаден имунитет?

Във Англия пък се дискутира напълно друг метод. Страната предложи цялостна самоизолация единствено на популацията си над 70 години и в края на предходната седмица стана ясно, че държавното управление е получило съвет от Сър Патрик Валанс, основен теоретичен консултант на кабинета, да тества тактиката на така наречен " Стаден имунитет ". Идеята е, че рисковите човеци ще са защитени, в случай че са обградени с хора, които към този момент са прекарали заболяването и са резистентни. Грубите калкулации демонстрират, че към 60% от популацията би трябвало да прекара заболяването, с цел да се случи този сюжет или към 36 млн. души във Англия.

Срещу концепцията остро реагира научната общественост. В писмо до държавното управление над 200 учени акцентират, че сходна тактика е в прорез с всички рекомендации на СЗО, както и с практиката на множеството страни в Европа, а цената ще бъде десетки, може би даже стотици хиляди жертви и тотално претоварване на здравната система.
В писмото си учените упорстват Англия да вкара по-рестриктивни ограничения за обществена изолираност, което " трагично " би понижило заболеваемостта и ще избави хиляди животи.

Здравното и общественото министерство въпреки всичко обявиха, че сър Патрик е бил неразбираем и че мярката не е част от тактиката за битка с вируса. Правителството на Борис Джонсън обаче е подложено на все по-остри рецензии поради прекомерно меките ограничения. В страната учебните заведения не са затворени, общественият живот продължава, а ограниченията за пътешестване не са по този начин затегнати като в други страни. Отменени са единствено по-големите културни и спортни събития.
В друго писмо до държавното управление над 200 поведенчески експерти обаче слагат под въпрос аргумента за бързото стягане на ограниченията. Според тях, в случай че това се случи прекомерно скоро, хората ще развият " поведенческа отмалялост " - ще " прегорят " от изолацията и ще стартират да я нарушават, тъкмо сега, в който епидемията е в разгара си.

Така Англия до известна степен остава пробна площадка в борбата с ковид.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР