© Капитал За автора Анна Димитрова е енергиен експерт, работила

...
© Капитал За автора Анна Димитрова е енергиен експерт, работила
Коментари Харесай

Ток на блокчейн платформа

© Капитал За създателя

Анна Димитрова е енергиен специалист, работила за Съюза на електроенергийната промишленост в Европа - Еurelectric. Още по тематиката
Японски град тества блокчейн система за гласоподаване

Подобни опити бяха направени още в Съединени американски щати и Швейцария
9 сеп 2018
Да си измислиш страна

В свят, в който предишното е по-силно от бъдещето, може ли да съществува страна, отдадена на разрешаването на общите ни проблеми?
24 авг 2018
Скъса ли се криптоверигата

Хората приказват 10 пъти по-малко за биткойн, какво е бъдещето му след еуфорията и внезапното му поевтиняване
23 авг 2018 Близо 300 млн. $ са вложени в свързани с електрическата енергия стартъпи и пилотни планове единствено през втората половина на 2017 г.Повечето хора се сещат за токa единствено когато той спре или пък получат висока сметка. Сега обаче с вероятността за навлизането в енергийния бранш на нови съвременни технологии отпред с блокчейн - технологията зад криптовалутите, електричеството стартира да се отърсва от скуката. За към година се появиха близо 120 стартъпа и 40 съответни и обществено оповестени пилотни плана с фокус върху електрическия бранш и потреблението на блокчейн технологиите. Близо 300 млн. $ съгласно проучване на GTM Research под формата на ICO (първоначално набиране на капитал посредством блокчейн технология) и вложения от рискови фондове са вложени в тези инициативи единствено за втората половина на 2017.

Блокчейн 4.0

Фундаменталните промени в енергетиката изискват нови технологии. Навлизането на от ден на ден възобновими източници на сила, само че и на голямо число дребни производители, дребни мрежи за доставка, умни технологии за ръководство на потреблението и така нататък прави като цяло системата доста по-комплексна. Един ден всяко семейство може да бъде производител и консуматор по едно и също време, т.е. в системата ще има милиони вместо сегашните десетки играчи. Едно от решенията е нейната децентрализация, тъй че тя да се ръководи от доста повече самостоятелни точки. Освен еластичност този метод разрешава в бранша да навлязат доста нови модели на взаимоотношение сред производители, консуматори, търговци и комунални предприятия.

Именно тук идва блокчейнът. Първото му потомство разрешава основаване на непроменим списък от транзакции, които се ревизират от доста самостоятелни точки и се съхраняват по едно и също време на доста компютри, т.е. отпада нуждата някой централизирано да ръководи системата. С навлизането на така наречен блокчейн 2.0, или умните контракти (автономни софтуерни стратегии, изпълняващи избрани команди при избрани условия), както и блокчейн 3.0 - мрежа от допълващи се децентрализирани приложения, изпълняващи по едно и също време редица умни контракти, към този момент има опция за построяването на доста по-ефективна система. Новото потомство - блокчейн 4.0, би било единна интегрирана система, която да разрешава на всички заинтересувани лица (компании/организации, снабдители на услуги и продукти) да се конкурират, допълват и надграждат. Така токенизацията (създаването на разнообразни криптовалути) ще отстъпи на организацията (базова инфраструктура, която да поддържа редица дейности).

Образно казано, в случай че блокчейн 1.0 може да бъде съпоставен с университетските мрежи за обмяна на данни от 60-те години на предишния век, блокчейн 4.0 е интернет. В тази система транзакциите биха се изпълнявали за елементи от секундата, самият блокчейн би могъл да прибавя десетки хиляди транзакции в секунда към веригата след реализиран консенсус, а цената на това всяка транзакция да бъде записана в архива би била оскъдна.

Този съвършен вид на технологията изисква фрапантно усъвършенстване на метода, по който достоверността на всяка транзакция се ревизира и утвърждава, преди да бъде нанесена в архива. Затова и въвеждането му към момента не е неизбежно, защото други обичайни софтуерни артикули може да се окажат по-икономични, бързи и сигурни, да дават по-голяма бистрота на финансовите потоци, само че и отбрана на персоналните данни.

Отворените блокчейн в електроенергетиката, без да са обвързани с избрана криптовалута, надали ще се наложат, даже в случай че методите за валидиране на транзакции еволюират - заради сериозния риск от разрешаването на достъп до нежния баланс на електропреносна система на безусловно незнайни лица, както и нуждата да се реализира копаене на криптовалута.

Доказан интерес и потвърден престиж

За да се разрешат тези проблеми, сега се организират опити в тестова среда с блокчейни с утвърдени участници (т.е. без потребност от " копаене " ). Друга опция за валидиране на транзакциите е " потвърденият интерес " - посредством заключване на несъмнено количество от криптовалутата, асоциирана с дадения блокчейн, която се има единствено от избран брой валидатори. Третият вид е валидацията от " потвърден престиж ", т.е. избрани участници в мрежата имат право да ревизират дадени транзакции и да ги включват в блокове към архива - такава роля примерно може да имат електроразпределителните предприятия, агрегатори на ползване и произвеждане на локално равнище, даже регулаторите за валидиране на избран вид транзакции.

Предпочитани от контролирани и стратегически браншове (финансов, електропроизводство и разпределение) са " достъп с предложения " и " затворени/частни " (транзакциите не могат да бъдат следени извън, а са налични единствено за участниците) блокчейни. В този вид блокчейн пораства по следен метод, всички участници имат избрани функции, знаят кои са другите и точно поради високото равнище на доверие не се изисква " копаене ". Транзакциите се валидират посредством " потвърден престиж " – надлежно се извършват бързо и на ниска цена.

Пример за подобен блокчейн е Enerchain - платформа създадена от немската PONTON. От началото си през 2017 година, когато 15 компании сплотяват силите си, през днешния ден планът събира 42 от европейските енергийни колоси. Платформата цели да отстрани нуждата от борсов сътрудник, с което фрапантно да понижи разноските за комисионни и по този метод да даде достъп на други участници до пазара на едро за енергийни артикули (които другояче биха били възпрепятствани от нуждата да платят високи комисиони). Първата договорка с енергийна стока в Европа е осъществена точно посредством тази блокчейн платформа - Wien Energie продава природен газ на Neas на пазара за ден напред, а ENEL продава на E.ON електричество също на пазара за ден напред.

Друг образец е тестовата мрежа на Energy Web Foundation – Tobalaba, употребяваща Etherium. В нея валидатори са компании като Shell, Engie, Statoil, Centrica, Tepco. Въпреки че за валидирането на множеството от дейностите се употребява " потвърден престиж ", фондацията тества и протокола Caspar – опит да бъде въведен " потвърден интерес ", с което да се отстрани нуждата в платформата да бъдат определяни участниците с повече престиж и по този начин в действителност да се върне към корените на блокчейн концепцията. На 11 април английската ELECTRON разгласи, че ще се включи в Tobalaba - сериозен сигнал, че от ден на ден компании я разпознават като плана, кадърен да отключи евентуалната платформа за всички енергийни услуги на бъдещето.

ELECTRON също посредством " потвърден престиж " предлага на редица участници в енергийния пазар на Англия да вземат участие в трите й " частни платформи с предложения ": платформа за продан на данни и промяна на доставчика на електрическа енергия или природен газ в границите на 15 минути за контракти с минимална дълготрайност от седем дни; платформа за балансираща сила и платформа за местни енергийни общности. Германският производител на акумулатори Sonnen в партньорство с енергийния систематичен оператор на Германия TenneT и IBM създава блокчейн основана система за балансиране на електропреносната система и ръководство при претоварване. Над 10 000 акумулатори, конфигурирани от Sonnen в Северна и Южна Германия, спомагат при потребност силата от Северно море да доближава в Бавария, без да минава през претрупаните интерконектори. В подмяна семействата, конфигурирали батериите на Sonnen, получават несъмнено количество електричество на месец за закрепена номинална цена.

Тестови площадки

Въпреки обещаващите резултати на някои от тези планове развиването им е в прекомерно ранен стадий. Повечето от тях са пилотни, заключени в избрана географска зона и към момента не заплашват съществуващите модели на електроразпределение, произвеждане или търговия.

За да работят тези решения в синхрон и да се допълват в бъдеще блокчейн платформите и другите планове, би трябвало да вървят в случай че не към построяването на една обща съществена платформа (както в Испания, където се работи за основаването на народен мултифункционален блокчейн), най-малко към софтуерни решения, които ще могат да бъдат интегрирани или най-малко елементарно да взаимодействат между тях. Като консуматори не е доста комфортно да помним по какъв начин да боравим с платформите за ток, здравни услуги, вода и така нататък

Редица страни в Европейски Съюз, измежду които и Холандия, дават на пилотни планове безспорна регулаторна независимост в ясно лимитирани територии и в случай че цялостният баланс на системата не би бил заплашен. Този метод може да бъде последователно прилаган и за тестването на по-мащабни инициативи.

Експериментите са значима част от навлизането на блокчейн технологиите, защото предоверяването на новите криптоспециалисти, които продават визиите си за безоблачна и съвсем моментална блокчейн гражданска война, е рисковано. Без да сме наясно с действителните опасности за сигурността и салдото на системата и доверявайки се напълно на безгрешността на технологията, рискуваме да се окажем без ток за много дълго.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР