© Капитал Още по темата Вечерни новини: По-важното от уикенда

...
© Капитал Още по темата Вечерни новини: По-важното от уикенда
Коментари Харесай

Вечерни новини: Хазартен удар по "Нова тв", Unicredit обмисля сливане със Societe Generale

© Капитал Още по тематиката
Вечерни вести: По-важното от уикенда и какво се чака през новата седмица

Съединени американски щати против света, България против еврозоната, НАТО против Русия, Eвродепутатите за камионите и българските депутати за АЕЦ " Белене "
3 юни 2018
Вечерни вести: Борисов и Путин с сделка за още съветски газ, Италия пробва да излезе от политическата рецесия

И още: Фалшиво " ликвидиране " на съветски публицист в Украйна озадачи света; предстоят промени в здравната каса; на следващия ден стартира най-големият софтуерен конгрес в България - DigitalK
30 май 2018 Понеделникът беше спокоен откъм едри вести и в страната, и по света. В България имаше развития по два течащи сюжета. Първо, свързаната с Васил Божков " Национална лотария " удостовери, че може да свие рекламата си в " Нова тв ", което ще понижи приходите и облагата на продаваната сега телевизия. Кредитори на БДЖ пък " подтикват " затъналия държавен транспортьор да си заплати от дълго време просрочените задължения, като започват продажба на половината от централата на БДЖ.В света също нямаше огромни събития, като най-значима наподобява бизнес новината на Financial Times, че Unicredit търси обединение със Societe Generale. Информация, която и в България се е чувала от най-малко две години.
НАЙ-ВАЖНОТО
Събитията, които трансформират България и света

" Национална
лотария " може да понижи рекламата си в " Нова тв "

Най-големият състезател на пазара на лотарийни билети в страната - " Национална
лотария ", е почнал договаряния за смяна на договореностите си с " Нова броудкастинг груп ". Това оповестява пред " Дневник " изпълнителният шеф на " Национална лотария " Димитър Ганев. Изказването му идва, откакто в Народното събрание бяха импортирани законодателни промени от вицепремиера Валери Симеонов, които целят да забранят непряката реклама на хазарта, както и да лимитират продажбата на лотарийни билети. В момента " Национална лотария ", в която мажоритарен притежател е Васил Божков, има предаване в ефира на малкия екран, което се излъчва всяка събота, настрана от това всеки ден текат рекламни репортажи на играта. От думите на Ганев излиза наяве, че има вид предаването да се реалокира в друга национална телевизия, а в " Нова тв " да продължат да се излъчват единствено реклами.

Дружеството е най-големият рекламодател в малкия екран през предходната година, като приходите от него са сред 20 и 30 млн. лева годишно съгласно източници на " Капитал ". Загубата на толкоз огромен източник на доходи може да се отрази на договорката за придобиване на " Нова телевизия " от PPF на чеха Петр Келнер, защото цената за нея е контрактувана при по-различни условия. От друга страна, политическият звук е комфортен миг за " Национална
лотария " да изтъргува по-изгодни цени от " Нова тв ".

Unicredit обмисля обединение със Societe Generale

Италианската Unicredit, която е притежател на Уникредит Булбанк в България, възнамерява обединение с съперника си френската - Societe Generale (SocGen), оповестява Financial Times (FT), цитирайки свои източници. В България Societe Generale е притежател на Сосиете женерал Експресбанк. FT написа, че съгласно негови източници разискванията са към момента на ранен стадий. Ако се стигне до договорката, това ще е обединяване на две от най-големите европейски банки. Сключването й обаче би срещнало редица компликации. Освен политическите турбуленции в Италия и враждебността към чужденци, които имат или ръководят италиански бизнеси, и регулаторите може да се разтревожат от обединение на две банки, които и независимо са редовно значими.

Към момента по неофициална информация Сосиете женерал Експресбанк в България се продава в пакет дружно с поделенията на френската група в още пет страни в района, които не са в топ 3 на съответните пазари. За главен претендент се сочи притежателят на Банка ДСК – унгарската OTP Bank.

Расте напрежението сред Сърбия и Косово

Части на сръбската войска и жандармерията са изпратени в неделя покрай граничния пункт с Косово Ярине, оповестява организация " Фокус ". Според организация Kosovapress, която цитира свои източници, бойците и жандармерията управляват всички, които влизат или напущат Косово. Местните издания оповестяват, че Сърбия изпраща армията си на границата за пръв път, откогато Косово разгласи самостоятелност през 2008 година

Преди дни косовският министър председател Рамуш Харадинай предложи Прищина да се съгласи на помиряване с Белград в подмяна на признание на независимостта й. Министърът на защитата на Сърбия Александър Вулин отговори внезапно. Същевременно в понеделник полицията и армията на Сърбия опровергават известията за увеличение на наличието по границата.

Шефът на комисията за персоналните данни желае бързи промени в закона за въвеждане на GDPR

Парламентът да форсира до края на юли измененията в Закона за персоналните данни, с които се вкарва новият европейски правилник за персоналните данни (GDPR), прикани ръководителят на Комисията за отбрана на персоналните данни Венцислав Караджов. Според него и в този момент българският закон съдържа подобен правилник, а най-спорните моменти ще бъдат отстранени – минималните размери на санкциите, рестриктивните мерки да се търси в обществените регистри, опасенията за лимитираното право на публицисти да пазят в загадка източниците си и да правят инспекции и така нататък

Проектът, направен от Министерство на вътрешните работи, бе подложен на критика мощно от бизнеса и от адвокати, от правозащитници и неправителствения бранш поради мощно рестриктивния му темперамент, което съгласно критиците няма връзка с европейската регулация. Те упорстват за обществен спор и отсрочване на гласуването само че измененията. Още повече че регламентът не постанова такава неотложност.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

Вулкан в Гватемала изригна и взе минимум 25 жертви

[Reuters]

Най-малко 25 души починаха и близо 300 са ранени при изригването на вулкана Фуего в Гватемала. В друга степен са наранени 1.7 млн. души. Вулканът, ситуиран на към 25 км от столицата Гватемала, в неделя изхвърли в небето черен пушек и пепел. Река от лава е заляла едно село, като е унищожила къщи и е изгорила хората в тях. Заради пепелта от вулкана летище " Аурора " в столицата е било затворено, а част от жителите на града бяха евакуирани.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
Какво значимо ще се случи на следващия ден

Депутатите стартират дебата за превъоръжаване на армията

Парламентарната комисия по защита ще прегледа на следващия ден двата огромни плана за модернизацията на армията – за придобиване на нов вид бойни самолети и за бронирани машини за пехотата. Двете стратегии за превъоръжаване получиха зелена светлина от Министерския съвет преди към три седмици след няколко месеца отсрочване и превръщане на заданията. Общата сума за двата плана в този момент е 3.26 милиарда лева - 1.8 милиарда лева за самолети и 1.46 милиарда лева за бронетранспортьори. Срещу тази сума въоръжените сили би трябвало да получат не по-малко от 8 изтребителя от " натовски " вид и най-малко 150 бронирани машини за пехотата. Ако парламентарната комисия по защита няма забележки към модернизационните стратегии, те ще би трябвало да бъдат гласувани и в пленарната зала. След като бюджетът за превъоръжаване вероятно бъде утвърден от Народното събрание, Министерството на защитата ще би трябвало да изпрати претенции за обвързващи предложения до заинтересуваните военни концерни, които са позволени до двете процедури. Паралелно с това депутатите ще би трябвало да прегледат и настояването за мораториум върху модернизационните стратегии, който бе импортиран от Веселин Марешки и неговата партия " Воля ".

Европейските министри на земеделието разискват общата селскостопанска политика на Европейски Съюз

Европейските министри на земеделието се събират във вторник в София на неофициално съвещание, на което ще обсъдят бъдещето на общата селскостопанска политика на Европейски Съюз след 2020 година и привличането на повече младежи в бранша. В следобедните часове ще бъде открита и конференция за финансовите принадлежности по линия на европейските фондове за подкрепяне на земеделието, която продължава и 6 юни. София ще бъде хазаин и на конференция за рибарството и аквакултурите в Черно море, която ще се организира на 6 и 7 юни.

Президентът Радев патрон на интернационална конференция за корупцията

Президентът Румен Радев ще открие интернационална конференция на тематика " Европейски практики и благоприятни условия за противопоставяне на корупцията ", която се организира под неговия патронаж. Целта на форума е да бъдат съпоставени антикорупционните модели в Европа, практиките на другите страни и законовите правила за взаимоотношението сред органите за битка с корупцията и прокуратурата. Председателят на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество Пламен Георгиев ще взе участие в срещата, осведомиха от президентството.

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Инфлацията в Турция доближи 12.15% през май. Това сочат данните на националната статистика, които излизат по-малко от месец преди предварителните президентски и парламентарни избори на 24 юни.

Агенция " Пътна инфраструктура " започва социална поръчка за избор на строителен контрол при спомагателното планиране и строителството на 33 км от пътя сред Мездра и Ботевград. Отсечката е разграничена на два лота, като индикативната стойност на първия е 1.5 млн. лв. без Данък добавена стойност, а прогнозната стойност на втория е 2 млн. лева без Данък добавена стойност.

Пет заведения на Южния плаж в курорта Слънчев бряг би трябвало да бъдат съборени, тъй като са противозаконни и не покриват обикновените условия на Закона за устройство на територията, съобщи вицепремиерът Валери Симеонов. Според информация на " Офнюз " измежду тези обекти са " Какао бийч ", " Ла кубанита ", " Бедрум ", " Дъ уан ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР