© Капитал Още по темата Хотел на Понс в Павел

...
© Капитал Още по темата Хотел на Понс в Павел
Коментари Харесай

Краят на хотелската верига на "Понс"

© Капитал Още по тематиката
Хотел на " Понс " в Павел баня се продава поради задължения

Частен правосъден реализатор е оповестил парцела за 6 млн. лева
3 май 2017
Потъването на строителя " Понс "

Средноголямата строителна компания " Понсстройинженеринг " е обградена от кредитори и искове за банкрут
6 яну 2017 Една от огромните за българските размери хотелски вериги се разпада. Кредитори са почнали да разпродават хотелите на притежателя на групата " Понс " Милко Милков, чийто строителен бизнес затъна. Първият обект - хотел " Снежанка " в Пампорово, е към този момент на банката заемодател, в този момент се продават три - най-скъпият е " Перла " в Слънчев бряг, хотел " Родопски дом " в Чепеларе и неотворен обект в Павел Баня. С доста възбрани, само че към този момент без търг, е само " Дива " в Чифлика.

Хотелската група към " Понс " се построява преди повече от 10 години, като собствеността върху парцелите е съсредоточена в две сдружения: " Амбасадор мениджмънт " и бургаската " П.М.К. ". Постепенно активите и сдруженията стават обезпечения поради заеми по хотелския и строителния бизнес на Милков. От година последният е в извънредно тежко положение - спря да заплаща на снабдители и на държавната ББР. Така се стигна и до хотелската ликвидация към банки. Тя не е в пакет, а всеки обект се предлага от правосъден реализатор, тъй че след покупко-продажбите, най-малко в началото, надали ще се роди нов огромен хотелиер. Милков не подвига мобилния си телефон, с цел да изясни повода за рецесията в бизнеса му, само че източници от сектора са обяснявали пред " Капитал ", че близкият до Българска социалистическа партия предприемач не е управлявал добре бизнеса си и просто е изпаднал от кръга на получаващите държавни поръчки.

Първо " Снежанка "

Миналата зима стартира първата ликвидация. Тя е по самодейност на Токуда банк, която има ипотека и залог върху притежателя " П.М.К. " поради заем към " Понсстройинженеринг ". В дадения от правосъдния реализатор краен период до 31 януари се появява единствено един претендент - банката. Тя го придобива против дълга, като договорката става на малко над началната цена. Срещу 5.8 млн. лева (според информация в имотния регистър) през март се сменя собствеността над по-голяма част от хотел " Снежанка ", която е била благосъстоятелност на длъжника (в предишното има продадени няколко жилището на чужденци).

В момента има наемател на хотела и въпреки договорът да изтича през ноември, евентуално ще бъде удължен. По информация на " Капитал " проектът на банката е да търси покупател. Вероятно цената ще е най-малко колкото размера на договорката. Хотелът работи, поддържан е, мястото му е положително, тъй че намирането на покупател няма да е сложна задача.

Следващият дует в разпродажбата

През лятото различен хотел, обвързван с групата - издигнатият, само че неотворил " Княз Павел " в Павел баня, също бе разгласен на обществена обмен поради задължения. При началната цена от 6 млн. лева не се явиха претенденти. Сега отново се предлага, само че против по-скромните 4.8 млн. лева Срокът за предложения е изминал на 24 октомври, само че правосъдният реализатор Кръстьо Ангелов не вдигаше телефона си, с цел да разяснява имало ли е интерес. Тук още веднъж заемът е към Токуда банк.

Буквално от дни се предлага и другият по-малък зимен комплекс в групата - " Родопски дом " в Чепеларе. Началната цена е 1.45 млн. лева, а срокът за предложения е 4 декември. Обектът е на шест етажа и е ипотекиран в ОББ от 2005 година Сега банката го предлага през правосъден реализатор.

" Перлата " в короната

Най-скъпият в групата на " Понс " - комплекс " Перла " в курорта Слънчев бряг, се продава от частния правосъден реализатор Ивелина Божилова за повторно в последните месеци. Сега желаната цена за хотела е 9.8 млн. лева без Данък добавена стойност при над 12 млн. лева при първия опит да се откри покупател през лятото.

Тук обектът се продава по искане на Българо-американска кредитна банка, а причислен взискател е Инвестбанк. От обявлението се вижда, че хотелът има вписани две ипотеки и възбрани. Кандидатите могат да подават предложения в търга до 6 ноември. Проблеми в цялата група

Собственикът на групата Милко Милков е апетитен за непосредствен до Българска социалистическа партия. Години наред строителната компания е печелила голям брой поръчки за пречиствателни станции и водопроводни мрежи, като компанията даже беше една от избраните да строят " Южен поток ". През есента на 2014 година беше определена да строи постройката на ББР. Именно държавната банка е и най-големият заемодател на сдружението. И въпреки да няма цялостни данни, към 30 млн. лева от общия дълг на " Понс " е към нея. От януари казусът сред длъжника и кредитора става забележим, тъй като банката назначава собствен шеф. По неофициална информация на " Капитал " строителната компания има и неплатени средства за към 12 млн. лева към снабдители и сътрудници, дължи още към 8 млн. лева към Националната организация за приходите. Засега няма изговаряне по исковете за банкрут на " Понсстройинженеринг ", а ББР, която едвам в този момент забелязала, че строителното сдружение съвсем няма активи, възнамерява да го поддържа и през поръчки да си връща заема. Сценарий, който наподобява необикновен поради блокираните от други кредитори сметки, дребното поръчки, неналичието на умел мениджмънт.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР