© Hannibal Hanschke Още по темата Вечерни новини: Търговската война

...
© Hannibal Hanschke Още по темата Вечерни новини: Търговската война
Коментари Харесай

Вечерни новини: Меркел и Макрон се договориха за еврозоната, оставка в социалното министерство

© Hannibal Hanschke Още по тематиката
Вечерни вести: Търговската война Съединени американски щати - Китай се изостря, над 420 млн. лева за ремонт на пътища

И още: Очаква се Българска социалистическа партия да внесе новия избор на съмнение против държавното управление, потреблението в България е 55% от междинното в Европейски Съюз, умният помощник на Amazon влиза в стаите на хотелите Marriot
19 юни 2018
Вечерни вести: Меркел получи ултиматум за бежанците, легален ли е Cacao beach

И още: " Градус " набра рекордни 80 млн. лева в първия ден на IPO-то си; Съдът приключи делото против някогашния шеф на НДК Мирослав Боршош; Първата апаратура на Кристо във Англия бе открита през днешния ден
18 юни 2018 Оставката на зам.-министъра на труда и преустановяване на мандата на шефа на здравна каса - тези две не изключително положителни събития донесе срядата в страната.
Българска социалистическа партия внесе и втория избор на съмнение към кабинета " Борисов 3 " - поради неуспех в политиката по сигурността. Сред претекстовете са неприятната работа на Министерство на вътрешните работи и неразкриване на убийства, растяща битова престъпност, телефонни измами и други Очаква се дебатите и гласуването да се случат другата седмица, само че както и при първия опит за избор на съмнение, опозицията няма нужните 121 гласа, с цел да заплаши властта.
Централната вест в Европа пък е сделката сред Германия и Франция от нощес за кардиналната рамка за основаване на общ бюджет на 19-те страни членки на еврозоната, въпреки и към този момент да липсва специфичност и детайлности. Меркел получи поддръжка от Макрон и по бежанския въпрос, който тежи в съдружното й държавно управление.

НАЙ-ВАЖНОТО
Събитията, които трансформират България и света

Меркел и Макрон независимо се договориха да реформират еврозоната

Ангела Меркел и Еманюел Макрон договориха кардиналната рамка за основаване на общ бюджет на еврозоната и усилване на Европейския стабилизационен механизъм. Засега няма доста детайлности. Например общият бюджет би трябвало да влезе в действие от 2021 година, като финансирането е контрактувано в необятния подтекст на " вноски от страните членки, преразпределение на данъчни доходи и европейски запаси ". Размерът на бюджета пък ще бъде определян на " многогодишна база ", а стратегическите решения ще взимат членките на еврозоната. Германският канцлер сподели, че бюджетът ще се употребява за укрепване на икономическата конвергенция в еврозоната, която беше на косъм да се разпадне по време на дълговата рецесия преди няколко години. Сега обаче двете страни би трябвало да прокарат общото си решение и при останалите страни.

Договореното идва година откакто Макрон стартира дейна акция за промяна на Европейски Съюз, само че Меркел дълго време избягваше въпроса. Сега обаче Германия предстоящо зае мястото си до Франция, а френският президент е подкрепил Меркел по бежанския въпрос, който основава на немския канцлер проблеми в обединението. Той е дал единодушието си Франция да одобри назад регистрирани там бежанци, които се пробват да преминат към Германия. Двете страни също по този начин са се споразумели за увеличение на личния състав в организацията за брегова защита на Европейски Съюз Frontex. Меркел е притисната от сътрудниците си в държавното управление от ХСС, които желаят стягане на " политиката на отворени порти " и сложиха на канцлера ултиматум от две седмици, с цел да опита да реализира общоевропейска позиция по тематиката.

Зам-социалната министърка, летяла до Ню Йорк, подаде оставка, а депутатите освободиха от втори опит шефа на здравната каса

Две значими кадрови решения в администрацията белязаха срядата. Първо, зам.-министърката на труда Росица Димитрова подаде оставка поради абсурда с полета й до Ню Йорк за Конференция за хората с увреждания, който е коствал на страната над 8 хиляди лева На фона на напрежението по тематиката с промените и финансирането на хората с увреждания, Димитрова не съумя да аргументира и стимулира правдиво дейностите си и в последна сметка се стигна до отдръпването й.

Интересно развиване получи историята по-късно следобяд, откакто вицепремиерът Симеонов се застъпи за този " доста добър експерт " и даже загатна за оставка, в случай че тя не бъде върната на поста. В рамките на деня обаче реакция от премиера не последва. Той към този момент един път одобри оставката на министъра на труда Бисер Петков, само че по-късно го върна на поста след напън.

Малко по-късно депутатите съумяха да прекратят мандата на шефа на здравната каса проф. Камен Плочев. Той е в болничен поради спор със здравния министър от месеци и самичък изиска освобождението си. Първият опит на Народното събрание в петък се провали поради скандал по тематиката сред Българска социалистическа партия и ГЕРБ.
Кой ще бъде наследникът на Плочев на този доста значим пост остава отворен въпрос.

СНИМКА НА ДЕНЯ
Македонският парламент ратифицира контракта за името с Гърция


[Associated Press]

Депутатите в Македония ратифицираха контракта, който би трябвало да постави завършек на десетилетния спор за името сред Скопие и Атина. Това се случи с гласовете на всички 69 депутати в залата на Народното събрание - останалите 51 от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, не бяха в залата.
Документът среща съпротивата на президента Георге Иванов, който отхвърля да подпише указа за ратификацията. Управляващите обаче могат да преодолеят ветото му с второ гласоподаване в Народното събрание. Все отново кабинетът позволява опцията за импийчмънт на Иванов поради отхвърли му да постави подписа си под документа, който ще отпуши блокираният развой по евроатлантическата интеграция на Македония.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
Какво значимо ще се случи на следващия ден

Спешни ремонти в закона за собствеността на земеделските земи

Парламентът ще трансформира незабавно в четвъртък последните ремонти в закона за собствеността на земеделските земи, които доведоха до безпорядък при наема на земи на фона на течащата сега акция за кандидатстване за директни дотации на повърхност за 1.3 милиарда лева Корекциите, признати през май, плануват до 22 юни всички контракти за наем над 1 година, подписани преди влизането в действие на новия закон, да бъдат доказани от притежателите на парцелите като мярка против битка с измамите със земи. Едномесечният период обаче се оказа неуместно пай, защото земята чартърен и аренда в България е над 20 млн. дка.
За да се случат бързо новите корекции, те са записани в закона за рибарството, който на следващия ден би трябвало да бъде дефинитивно гласуван в пленарна зала.

БОЛЕСТ НА МОДЕРНОСТТА
СЗО разгласи пристрастяването към видеоигрите публично за болестно положение

Пристрастяването към електронните игри бе квалифицирано като ментално заболяване от Световната здравна организация (СЗО). То ще бъде вписано в Международната статистическа подредба на заболяванията като " непрекъснато или повтарящо се държание към видеоигрите ". Експертът Шекар Саксена разяснява, че едни от най-тежките установени случаи са свързани с непрекъснато играене за повече от 20 часа без спане, хранене и игнориране на всички останали всекидневни действия като вървене на работа или учебно заведение.
Международната статистическа подредба на заболяванията съдържа над 55 хиляди болести и положения и непрекъснато се добавя.

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Народното събрание поддържа на първо четене промени в Гражданско-процесуаления кодекс, импортирани от Българска социалистическа партия, с които потребителските и застрахователните каузи ще се гледат по адрес на потърпевшия, а не както е до момента – по седалище на ответника – да вземем за пример осигурител или огромна компания, т.е. София. Така депутатите са на път да разтоварят софийските съдилища от застрахователни каузи.

Европейска комисия е предпочела финландеца Виле Итала за общоприет шеф на Европейската работа за битка с измамите със средства от Европейски Съюз (ОЛАФ) пред другия претендент, стигналдо финала - Ивайло Калфин. В началото на юни Калфин съобщи, че българският непрекъснат представител към Европейски Съюз Димитър Цанчев е саботирал кандидатурата му.

Унгарският парламент утвърди закона " Стоп Сорос " , с който се криминализира съдействието за незаконни мигранти и се лимитират дейностите на неправителствени организации, както и конституционна корекция, която гласи, че " непознато население " не може да се открива в Унгария. Според закона " Стоп Сорос " жители или организации, които оказват помощ на мигранти, които не извършват изискванията да изискат леговище или да получат статут, са застрашени от затвор.

КАКВО ИНТЕРЕСНО
Как сенегалските почитатели впечатлиха на международното по футбол

Фотограф: Christian Hartmann

Ако футболните почитатели нормално се асоциират с избрания като шумни, буйни и оставящи следи след себе си, в този момент група ентусиасти на Сенегал сподели друго лице и впечатли международната аудитория. Видео сподели по какъв начин след успеха против Полша (2:1) африканците почистват боклуците в бранша, където са били настанени.
Кадрите бързо привлякоха вниманието и започнаха да се споделят в медиите и обществените мрежи. Същата активност направиха и японски последователи. Те почистиха след себе си след мача с Колумбия, който любимците им завоюваха с 2:1. За японците това не е изненада - те към този момент демонстрираха същото държание и на международното в Бразилия преди четири години.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР