© Google Столична община обяви обществена поръчка за ремонт на

...
© Google Столична община обяви обществена поръчка за ремонт на
Коментари Харесай

София ще ремонтира сградата си на ул. "Оборище" 44

© Гугъл Столична община разгласи социална поръчка за ремонт на фасадата на постройката си на ул. " Оборище " 44 (на ъгъла с ул. " Проф. Джовани Горини " ) на стойност 368 хиляди лева На същия терен се обитават и постройките на 129 ОУ " Антим І " и 164 Испанска езикова гимназия.

Самата постройка, в която се обитават доста общински дирекции, също е била строена за учебно заведение. Тя е проектирана от едно от най-изтъкнатите архитектурни бюра в София при започване на 20 век - " Фингов-Ничев-Юруков " (създадено от архитектите Георги Фингов и Димо Ничев, по-късно към тях се причислява и арх. Никола Юруков). През 1911 година бюрото печели поръчка за градеж на учебни здания и проектира 8 учебни заведения - разнообразни мостри на сецесиона. Сред тях е и Основно учебно заведение " Екзарх Антим I " - в този момент административна постройка на Столична община.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък История

Обектът трансформира своята функционалност евентуално през 60-те години на ХХ век. Използва се като административна постройка за разнообразни потребности: като научно-производствена лаборатория, електронно-изчислителен център на СНС, публицистични пространства на вестник " Новинар ". В момента на другите етажи са настанени дирекции на Столична община – " Туристическо обслужване ", " Образование ", " Здравеопазване " и други

През 1971 година в постройката избухва пожар, който унищожава покривната структура. Следват намеси, които, за жалост, осакатяват достоверния й тип. Мансардният покрив е сменен със скатен. При различен ремонт истинската дървена дограма е сменена с нова – ПВЦ профили, която не съответствува напълно със остарялата. По същото време са инсталирани две едноетажни пристройки с железна структура, долепени до фасадите на запад и север. " Предвид нуждата от съществени вложения и изследвания за възобновяване на истинския тип, за дълъг интервал тези намеси остават необратими ", се споделя в документите към поръчката.

Общото положение на постройката е положително: няма градивни проблеми, инсталациите работят. Фасадите и оградата обаче - и двете предмет на поръчката, са в доста тежко, тук-там в предаварийно положение. Над 1/3 от мазилките са опадали, в това число декоративните детайли. Причините са атмосферните фактори и некачествени поправки: течове, монтаж на климатици върху декоративни детайли, висящи кабели и непочистена растителност.

Поръчката

Това е втори опит да се откри реализатор за ремонтните действия, като първият е от преди съвсем година и на него не се е явил нито един претендент. Причината най-вероятно е високите стопански условия: оборот за последните три години от най-малко 400 хиляди лева и то от реституция на здания със статут на архитектурно-строителни монументи. Сега това условие е понижено на 200 хиляди лева Всичко останало по изискванията е непроменено: поръчката е за 368 хиляди лева без Данък добавена стойност със период на осъществяване 90 дни. Тя включва възобновяване на достоверния тип на фасадите (2000 кв.м), оградата и къщата на дежурната защита. Оферти се одобряват до 4 юни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР