© Gleb Garanich Още по темата Студен северен вятър за

...
© Gleb Garanich Още по темата Студен северен вятър за
Коментари Харесай

"Булгаргаз" поиска природният газ да поскъпне с над 15% от 1 юли

© Gleb Garanich Още по тематиката
Студен северен вятър за българските газови упоритости

Политиката на Германия и Европейската комисия към " Газпром " няма да донесе доста изгоди на България
13 апр 2018
Природният газ нараства с 2.6% от 1 април

КЕВР не почете претенциите на " Булгаргаз " за по-висока цена
31 мар 2018
Седмични вести за енергетика

В рубриката събираме всички най-важни вести от последните седем дни
30 мар 2018
Върховен административен съд ще реши законно ли е нараснала цената на природния газ през 2017 година

Шоковото повишаване с близо 30% се оспорва от Върховната административна прокуратура
29 яну 2018
Проблеми на " Петрокелтик " стигнаха до " Булгаргаз "

Плащанията на държавния снабдител към добивното сдружение са блокирани от кредитори на ирландската Petroceltic
23 яну 2018 Държавната компания " Булгаргаз " разгласи на уеб страницата си, че предвижда цена на природния газ за третото тримесечие на годината от 418.59 лева за 1000 куб.м без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност. В съпоставяне с настоящата в този момент цена това съставлява нарастване от 15.69 %. " Прогнозната цена на природния газ регистрира въздействието на ценообразуващите фактори към 10 май 2018 година и е неокончателна ", прецизират още от сдружението, чието дефинитивно предложение ще бъде импортирано в КЕВР на 8 юни.

Според условията на Закона за енергетиката месец преди да подаде заявление за смяна в цените пред Комисията за енергийно и водно контролиране, " Булгаргаз " ЕАД би трябвало да разгласи обществено желанията си. А повода цената да се трансформира толкоз постоянно съгласно регулатора е, че " все още на пазара на природен газ не са налице в действителност предпоставки за образуване на конкурентна среда ".

Поредно повишаване

След поевтиняването на природния газ в края на 2017 година от началото на тази година цената му непрестанно пораства. Повишението от 1 януари бе 2.75% ( " Булгаргаз " изиска 2.83%), а от 1 април тя се повиши с още 2.6%, до момента в който настояването на държавната тогава бе за 4.82 %.

От компанията изясняват, че прогнозното ново повишаване на природния газ се дължи на предстоящите по-високи доставни цени от импорт, както и по-високия курс на щатския $ по отношение на лв.. Ако КЕВР реши, че цената ще се увеличи с повече от 5%, по закон ще се наложи и актуализация на цените за високоефективната електрическа сила, създавана по смесен прийом от топлофикационните сдружения, употребяващи природен газ.

От какво зависи цената

При установяване на цената на природния газ КЕВР ползва напълно съществуващата методика, разказана в настоящия контракт сред " Булгаргаз " и " Газпром износ ". Формулата регистрира придвижването на цената на петрола и на различните на природния газ горива на международните пазари за последните 9 месеца, както и измененията в курса на щатския $. Правомощията на регулатора са само да откри дали заявката на публичния снабдител " Булгаргаз " дава отговор на условията на Наредба №2 за установяване цените на природния газ и на контракта за доставка сред двете сдружения.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР