© Георги Кожухаров Централната избирателна комисия (ЦИК) показа в четвъртък

...
© Георги Кожухаров Централната избирателна комисия (ЦИК) показа в четвъртък
Коментари Харесай

ЦИК показа образеца на бюлетината за евровота

© Георги Кожухаров Централната изборна комисия (ЦИК) сподели в четвъртък интегралната бюлетина, с която ще се гласоподава на изборите за Европейски парламент на 26 май. В нея ще бъдат изписани имената на 27 партии, обединения и самостоятелни претенденти, които се записаха за присъединяване във вота.

Вотът за политическата мощ или самостоятелния претендент ще се отбелязва в квадратчето, в което е изписан номерът на участниците в изборите. В дясната част на бюлетината - в кръгче, ще се отбелязва преференциалният избор за претендентите в листата на партиите или обединенията. Новост е, че номерацията им ще стартира от 101 до 117, колкото са евродепутатите, които България излъчва в Европейския парламент.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Промяната беше призната при гласуването на поправките в Изборния кодекс в средата на февруари, а задачата е да се избегне объркването на гласоподавателите да гласоподават с еднакъв номер и за партия и за претендента в съответната листа, или така наречен феномен 15/15.

Партийната листа може да се пренарежда, в случай че даден претендент на по-задни позиции получи 5% преференции от подадените за съответната партия гласове. От ЦИК припомниха, че при гласуването в квадратчето за партия или коалиция и в кръгчето за съответния претендент от листата би трябвало да се употребяват знаците X или V, като съгласно Изборния кодекс бюлетината се попълня наложително със синя писалка. В бюлетината ще има и квадратче " не поддържам никого ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР