© Георги Кожухаров Спешен безжичен интернет в няколко квартала в

...
© Георги Кожухаров Спешен безжичен интернет в няколко квартала в
Коментари Харесай

Министерството на образованието прави спорни сделки с големите телекоми

© Георги Кожухаров Спешен безжичен интернет в няколко квартала в огромни градове и 500 преносимия компютър с карти за мобилен интернет за учители е поръчало Министерство на образованието и науката (МОН) при започване на април от два от огромните телекоми - БТК и " А1 България ".

Общата стойност на договорите, подписани след процедури на договаряне без авансово съобщение, е над 2.2 млн. лева с Данък добавена стойност. Поисканите услуги са нужни, с цел да обезпечат безпрепятствено протичане на образователния развой в изискванията на отдалеченото образование. Извънредното състояние обаче към този момент е до 13 май, а новите мрежи ще са подготвени едвам малко преди този момент. Освен това достъпът до интернет е заплатен за три месеца - до юли, когато няма да се учи, което прави противоречива голямата сума, дадена без търг.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Wi-Fi за седмица

МОН е решило да построи Wi-Fi мрежи в ромски квартали в страната. " Районите са избрани по оферти на районните ръководство по обучение (РУО) с оглед компликациите и аргументите, заради които учебните заведения не могат да обезпечат включване на учениците в електронно образование. С сегашния план се обгръщат всички сериозни гъстонаселени зони ", прецизираха от ведомството. Възложителят е поканил трите огромни телекома да дадат предложения, само че " Теленор " са отказали да се включат, тъй като нямали опция да дават услугите с желаното качество в поставените периоди. " Капитал " изпрати питане до " Теленор ", само че не получи отговор.

Ведомството разпорежда на БТК да построи безжични мрежи в кварталите " Долно езерово " и " Горно езеро " в Бургас, в " Надежда " в Сливен, в махала " Предел " в Благоевград и в пловдивските квартали " Столипиново и " Шекер махала " за над 978 хиляди лева с Данък добавена стойност. " А1 България " пък ще снабдят с безжичен интернет в кв. " Победа " в Бургас, " Факултета " в София, в " Боровец " в Кърджали, " Нов път " във Видин, в част от кв. " Изток " сред СУ " Димитър Гачев " и НУ " Г. С. Раковски " в Пазарджик. Сметката е общо е 1.95 млн. лева с Данък добавена стойност. Финансирането е от бюджета посредством стратегия " Информационни и информационни технологии в системата на предучилищното и учебното обучение ".

Телекомите би трябвало да обезпечават интернет за три месеца. След края на изключителното състояние мрежите ще се реалокират в посочени от МОН учебни заведения. " За създаване на зоните ще бъдат употребявани над 500 високопроизводителни точки за достъп, над 150 комутатора и защитни стени и над 80 km кабели ", споделят от МОН.

Кога ще са подготвени мрежите

Възлагането без разгласен търг икономисва време - това е главният мотив на МОН. Според ведомството това е " единствената опция през идващите две седмици тези от учениците, които нямат опция за свързване с интернет и затова не вземат участие в образователния развой, да се включат в отдалеченото образование ". Реално обаче тези мрежи ще проработят много по-късно.

Изпълнителите би трябвало да изградят мрежите в период от 14 дни от сключване на контракт, само че към 16 април договорите още не бяха подписани. На 27 април " А1 България " дадоха отговор, че към този момент имат контракт, а от БТК не дадоха съответен отговор по този въпрос.

Това значи, че мрежите ще бъдат пуснати към началото на месец май. В договорите е предплатен достъп за три месеца, който е задоволителен за приключването на образователната година, споделят от МОН. На процедура обаче ще се влезе в летния сезон, а към новата образователна година към този момент сметката ще се заплаща към А1 и БТК от учебните заведения, където са поместени мрежите.

Липсата на конкуренция също прави усещане, като теореотично можеха да се поканят и други, местни претенденти. " Изискани са предложения от трите оператора с национално покритие, което е допустимо най-пълното пазарно изследване поради размера на дейностите и периодите за осъществяване на поръчката. Изборът на операторите е изработен въз основата на справедливи критерии, измежду които покритието на мрежата, опцията за бързо създаване на еднотипна мрежа, опцията за обезпечаване на бърза и качествена поддръжка. Важно събитие в поддръжка на избора е това, че националните оператори разполагат с центрове за ръководство на мрежата, както и механически личен състав във всички 28 области, които са разполагаем на потребителите непрекъснато и целогодишно, а това дава опция за незабавна реакция при повреда. Централизираното ръководство на мрежата на доставчиците разрешава по-ефективно потребление на ресурсите на МОН при реализиране на мониторинг и надзор при осъществяване на публичната поръчка ", разясниха от МОН пред " Капитал ".

500 преносимия компютър за учителите

Освен това на 24 март са подписани два контракта, още веднъж с БТК и " А1 България ", за надалеч по-малки суми - надлежно 180 хиляди лева и съвсем 179 хиляди лева Всеки от тях включва поръчка за 250 преносимия компютър, 250 рутера и 250 предплатени пакета с интернет за три месеца. Идеята е тези устройства да се употребяват от учители, като са заведени като актив на учебните заведения и след привършване на изключителното състояние ще се употребяват от тях.

Договорът на БТК е за преносими компютри ASUS X540 на единична стойност 520 лева с Данък добавена стойност, а на " А1 България " моделът е HP 250 G7 15,6 FHD/N4000/4GB/1TB на цена 540 лева В поръчката е включена и конфигурирана операционна система Windows 10. На пръв взор моделите не са изключително нови.

Рутерите пък са 135 лева, като в уеб страницата на Vivacom устройството може да се закупи за 99 лева без абонаментен проект - т.е. с 36 лева по-евтино. Рутерите, които " А1 България " е продала, са модел Huawei E5573CS-322 LTE Hotspot за 114 лева с Данък добавена стойност. В онлайн магазина на телекома няма наличност на устройството на склад сега, сочи информация, а пък в други онлайн магазини демонстрират, че последната известна цена е била 101 лева Предплатеният интернет за три месеца е надлежно 64 и 60 лева за БТК и А1.

" И двете устройства са част от портфолиото за бизнес клиенти на компанията. Тяхната цена зависи от договорните условия с обособения клиент. Мобилните компютри са предоставени с лиценз за операционна система Windows и както те, по този начин и рутерите бяха предоставени на преференциална цена, по-ниска от тази на свободна продажба, на Министерството на образованието и науката ", разясниха от А1. " Портфолиото от устройства на VIVACOM е разнообразно и варира според от търсенето на потребителите и настоящите оферти на доставчиците. Цените на устройствата също се трансформират динамично. Устройствата са определени на база най-хубаво съответствие на ценови, функционални и качествени параметри. Предложените в офертата към МОН цени са образувани въз основа на общоприетите цени за клиенти - юридически лица, след използване на подобаваща отстъпка ", дадоха отговор от БТК. Проблемът с отдалеченото обучение

" Избраните региони, където следва да се изградят зони за безжичен достъп до интернет, са гъсто обитаеми. Общият брой на необхванатите в електронното образование от разстояние възпитаници, обучавани в учебни заведения с съседен регион в посочените градски зони, варира сред 2800 и 3500 възпитаници, което е една трета от обучаваните в тях възпитаници ", разясниха от МОН.

Центърът за междуетнически разговор и приемливост " Амалипе " организира проучване за отдалеченото образование в ромските махали още през март при въвеждането на изключителното състояние. Организацията установи, че неналичието на електронни устройства е главният проблем, а неналичието на интернет в част от махалите, в които живеят децата - " доста по-малка ". " Анализите на Министерството на образованието и науката демонстрират, че в системата на учебното обучение за интервала от 13 март до в този момент е проведено прекосяване към неприсъствена форма на образование, която е интегрирана сполучливо в образователния развой на над 95% от учебните заведения в страната, само че процентът на обхванатите възпитаници е доста по-нисък (89%) заради разнообразни справедливи аргументи. "

Близо 20% от близо 200 учебни заведения, взели присъединяване в изследването, са показали, че макар съществуването на интернет в махалите множеството възпитаници не могат да си разрешат заплащането на подобаващ тарифен проект. Ако към тях прибавим още близо 13% учебни заведения, които са показали, че болшинството от учениците живеят в махали без никакъв достъп до интернет, това образува релативно съществено предизвикателство.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР