© Георги Кожухаров Още по темата Правителството ще заложи на

...
© Георги Кожухаров Още по темата Правителството ще заложи на
Коментари Харесай

България е в топ 5 на страните в Европа с най-голям риск от съвременно робство

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Правителството ще заложи на минималната заплата, нарастването в пенсиите и учителските хонорари да пернат нагоре виталния стандарт, се показва в Програмата за ръководство
4 авг 2017 от 31 май 2016

България е измежду страните в Европейския съюз, най-застрашени от така наречен съвременно иго. Тя се подрежда до Румъния, Гърция, Италия и Кипър в първата петица.

Това демонстрира международният Индекс на актуалното иго, основан от анализаторската компания Verisk Maplecroft и представен от фондация " Томсън-Ройтерс ". Той взима под внимание законодателството, успеваемостта на използването му и тежестта на нарушаванията. Съвременното иго се дефинира като случаи на експлоатиране, които лицето не може да избегне поради закани, принуждение, насила, илюзия или корист с власт. Така да вземем за пример, в случай че жертвата е в непозната страна, паспортът може да й бъде лишен или да бъде сплашена със закани против фамилията й. Форми на модерно иго са насилственият труд, трафикът на хора, употребата на детски труд, половата употреба, насилствени бракове, продажба на деца и други

Организацията не разгласила свободно обособените отчети за всяка страна, само че сочи, че Европейският съюз е районът в света, където случаите на така наречен модерно иго са се нараснали най-вече през тази година. В цели двадесет страни се следи усилване на риска по отношение на миналогодишните данни. Причината е притокът на повече от 100 000 мигранти, доста от които са извънредно уязвими за употреба.
Петте най-рискови страни пък са точно основни входни порти към Европейски Съюз, сочат специалистите. Най-зле измежду тях се оправя Румъния, където ситуацията се утежнява и най-бързо в света – тя е паднала с цели 56 места спрямо предходната година.

България не се показва като страна, в която рисковете са се нараснали по отношение на предходната година, само че фактът, че остава в топ 5 на най-рисковите, значи, че те са били изначално неприятни. През предходната година страната ни бе сложена на 32-о място в света (от 167 държави) и на 5-о в Европа по % (0.404%, или 29 хиляди души) от популацията, живеещо в условия на модерно иго, в Световния показател на робството за 2016 година на австралийската неправителствена организация Walk Free Foundation.

Около 115 000 мигранти и бежанци са достигнали Европа от началото на годината. Огромната част от тях, над 80%, са влезнали в Италия. Много незаконни мигранти заплащат огромни суми за пътуването и най-после са принудени да работят съвсем за без пари, с цел да си върнат задълженията към безскрупулни трафиканти, отбелязва специалист от компанията. Местните управляващи имат проблем със оправянето със актуалното иго поради огромния брой новопристигнали.
Над 21 милиона души в света, измежду които и деца, поставят насилствен труд. Тази интензивност се прави оценка на 150 милиарда $ годишно, сочат данни на Международната организация по труда.
Северна Корея остава преди всичко в показателя като страната, където ситуацията с робския труд е най-драматично. Ситуацията се е влошила най-вече в Турция.
На противоположния полюс - най-голямо усъвършенстване е постигнала Индия (от 15-о до 49-о място). Тайланд също е записал сериозен прогрес (от 27-о до 48-о място). Рискът и в двете страни обаче остава извънредно огромен.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР