© Георги Кожухаров Още по темата Гръцката Piraeus ще продаде

...
© Георги Кожухаров Още по темата Гръцката Piraeus ще продаде
Коментари Харесай

Гръцката Eurobank ще запази дейността си в България, Сърбия и Кипър

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Гръцката Piraeus ще продаде българската си банка

Търсят се притежатели на всички балкански поделения. Процедура тук не е стартирана, съобщи изпълнителният шеф на " Пиреос " Емил Ангелов
7 юни 2017
Белгийският живот на ОББ стартира

До средата на юни КВС ще е е платила цената от 610 млн. евро и ще е получила акциите от гръцкия притежател
2 юни 2017
Гръцката Alpha Bank продава сръбското си поделение

Купувач на бизнеса в страната е индустриалният конгломерат MK Group, който е притежател на локалната AIK Banka
1 фев 2017
Пощенска банка приключи договорката за бизнеса на Alpha Bank

Първото обединение в бранша от две години насам ще сътвори евентуално четвъртата по величина банка с над 6.3 милиарда лева активи
1 мар 2016
National Bank of Greece продава напълно турското си поделение

Досегашните проекти бяха банката да резервира контрола над Finansbank
4 ное 2015 Гръцката Eurobank, притежател на Пощенска банка в България, ще резервира активността си в България, Сърбия и Кипър, откакто се отдръпна от Румъния. Това е декларирал заместител основният изпълнителен шеф на банката Ставрос Йоану, представен от Reuters. Очакванията са, че дъщерните поделения на групата в тези страни ще удвоят рентабилността си през идващите няколко години.

Трите най-големи гръцки банки – NBG, Piraeus Bank, Eurobank, разпродават бизнеса си в района, изпълнявайки проекта за преструктуриране, натрапен им от Европейски Съюз. NBG продаде банката си в България ОББ на белгийската KBC през 2017 година, а за " Пиреос " към момента няма публична информация дали и на какъв стадий са процесите. В края на предходната година гръцката Piraeus е финализирала договорката за поделението си в Румъния.

Извън границите

Третата по мярка на активите банка в Гърция - Eurobank, подписа договорка през ноември за продажба на румънското си отделение Bancpost на Банка Трансилвания, която е втората по величина банка там. Продажбата е точно част от проекта за преструктуриране.
С тази продажба завършва и десетгодишната упоритост на Eurobank и другите гръцки банки за разгръщане отвън страната, откакто дълговата рецесия в Гърция ги принуди да продават задграничните си поделения, с цел да усъвършенстват финансовите си индикатори, написа Reuters.

" Операциите в чужбина способстват за повече от 50% от рентабилността на групата. Непосредствената ни цел е да ги увеличим до 200 млн. евро от сегашните 110 млн. евро, е декларирал Йоану пред организацията. Той е показал още, че тези страни към този момент са излезли от рецесията и стопанските системи им порастват с 3-4% годишно, което значи, че има място за увеличение на кредитирането за бизнеса и семействата.

След като сви активите си отвън Гърция до 8.7 милиарда евро от 11.2 милиарда евро, изпълнявайки условията на европейските управляващи, Eurobank ще се трансформира в гръцка банка с най-голямо интернационално наличие. Групата бързо се изтегли от Полша и Турция при започване на рецесията през 2008 година и продаде интервенциите си в Украйна през 2016 година Стратегията ни беше да излизаме от пазари, които са прекомерно огромни и изискват повече вложения, с цел да достигнем топ пет на банките там, е коментирал още Йоану.

Румъния изискваше повече инвестиции, с цел да бъдем важен състезател на пазара там. Но в България, където Eurobank закупи клона на друга гръцка банка - Alpha Bank, дъщерната ни банка в този момент е петата по величина и единствената гръцка банка след продажбата на ОББ и предстоящото излизане на Piraeus Bank от пазара там, е споделил още Ставрос Йоану. По думите му, в случай че има добра опция в България, биха я разгледали.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР