© Георги Кожухаров Още по темата Есента на Борисов Новият

...
© Георги Кожухаров Още по темата Есента на Борисов Новият
Коментари Харесай

Протест срещу политическата система затвори центъра на София

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Есента на Борисов

Новият политически сезон стартира с оставки на трима министри вкупом, само че това към този момент не носи стремежи резултат
14 сеп 2018
Кой ще стачкува през септември

Въпреки че има няколко закани за есента, огромна акция против държавното управление надали е допустима
31 авг 2018 ца ВатеваНяколкостотин души стачкуваха в неделя в центъра на София с искане за оставка на държавното управление и радикална смяна в политическата система. Шествието, което е под наслов " Оставка, съд и промяна на системата " и се организира пред Народното събрание, стартира в 12 часа пред Народното събрание, като първоначално му няколко души се пробваха да преминат полицейския кордон и да приближат постройката на Народното събрание, само че не се стигна до конфликти с органите на реда.

Протестиращите обявиха желанието си за нови шествия в столицата и други градове през идващите дни като оповестиха, че част от протестиращите са българи, живеещи в разнообразни страни от Западна Европа.

Какви са настояванията

Протестът, който бе разгласен още през август, се провежда във Facebook с искане кабинетът " Борисов " да подаде оставка, а в границите на сегашния парламент да се избере друго преходно държавно управление, след което да се свика Велико национално заседание. Исканията са много крайни - за радикална смяна на политическата система и ръководство по модела на Швейцария - посредством референдуми. Пред БНР една от водещите фигури в протеста- издателят на вестник " Будилник " в Лондон Емил Русанов разгласи, че едно от настояванията е да се избират директно всички хора, които ще вземат участие в администрацията, " както и да могат да се отзовават също, тъй като както си ги избрал, по този начин и би трябвало да можеш да ги отзовеш ". Агенция " Фокус " оповестява, че протестиращите са изразили недоволството си и от медиите, наричайки ги " продажни ".

Независимо че разнообразни проправителствени медии разпространиха информация, че се чакат провокации на митингите, такива нямаше. В събота в. " 24 часа " даже заяви, цитирайки неназовани източници, че Министерство на вътрешните работи е предизвестило Националната работа за защита, че са получени сигнали, съгласно които въоръжени хора може да влязат в президентството по време на деня на отворените порти дружно с другите жители, отишли на събитието.

Още шествия

Протестът се провежда във Facebook и е разгласен като неодобрение на българите, живеещи в страната и в чужбина. По информация на организация " Фокус " се чака на следващия ден да има нов митинг сред 12 и 17.30 часа пред Народното събрание, а по-късно да има шествие и до Министерски съвет. По информация на БНР в сряда е плануван митинг и на българи пред централата на Европейската комисия в Брюксел.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР