© Георги Кожухаров Още по темата Алкомет увеличава производството и

...
© Георги Кожухаров Още по темата Алкомет увеличава производството и
Коментари Харесай

Одобрението на проспекта на "Градус" за борсата се очаква до дни

© Георги Кожухаров Още по тематиката
" Алкомет " усилва производството и продажбите през първото тримесечие

Печалбата леко понижава, само че съгласно компанията натискът над маржовете към този момент е овладян
2 май 2018
" Алкомет " и " Неохим " чакат по-високи продажби през 2018 година

Шуменската компания залага на по-големи размери и по-скъпи артикули, а торовият цех разчита на локалния пазар
3 апр 2018
Градус за фондовата борса

Един от най-големите производители на пилешко ще прави IPO на БФБ
9 фев 2018
Борсовите компании през 2017 година: Силен растеж на облагите и приходите

Увеличеното вътрешно търсене и износът са главните аргументи за положителните финансови резултати
31 яну 2018 След като бе върнат за премахване на дребни неясноти, проспектът за обществено предложение на акции от " Градус " се чака да получи регулаторно утвърждение до 10 дни. " В четвъртък предходната седмица внесохме поправен проспект в Комисията за финансов контрол (КФН), където тече период за финално утвърждение и до края на месеца се надяваме да имаме утвърден проспект ", сподели Георги Бабев, член на съвета на шефовете на компанията, пред участниците в инвеститорския конгрес " Шумът на парите ". Това значи, че процедурата по набиране на 100 млн. лева от финансовия пазар може да стартира още през юни.

На крачка от дебюта

IPO-то е предстоящо от вложителите освен тъй като ще бъде най-голямото в историята на Българската фондова борса (БФБ) по-късно на ПИБ, само че и тъй като ще даде опция за диверсификация на портфейлите към непредставения досега сегмент на хранително-вкусовата индустрия, или най-малко в подобен мащаб като компания. Основната част от набраните средства ще се вложат в бизнеса на " Градус " с разплодни яйца, който извежда компанията на второ място в Европа. " За 2017 година сме произвели 120 млн. оплодени яйца, като огромна част от тях, или 80%, са за експорт. Имаме 44% брутен марж на облага на този артикул, по тази причина и огромна част от вложенията ще бъдат ориентирани към този сегмент. Благодарение на тях ще увеличим потенциала с 20 - 30% ", сподели Бабов.

Той изясни и за какво българската компания е съумяла да завземе толкоз висока позиция на европейската сцена: " За разлика от другите производители ние подсигуряваме % на люпимост над 84% при 70 - 75% при съперниците ни. Как го реализираме? Понеже сме отвесно интегрирана компания, произвеждаме и яйца, и птици за месо, ние продаваме единствено пика на плодовитост на самите яйца. По този метод подвигаме % на люпимост с 10% над конкуренцията. Затова имаме огромно търсене и продаваме с награда над пазара. Голяма част от продукцията ни е продадена за две години напред. Не можем да смогнем с поръчките. "

Друга част от средствата ще се влагат в запълване на потенциала на завода за свински салами. В него са вложени над 20 млн. лева, а потенциалът му е претрупан на 35%. Достигането на цялостно натоварване на мощностите се чака до 3 години, което значи над 600 тона продукция годишно. За това ще способства покупката на търговски марки и предписания, а не на цели индустриални компании. " Това е специфичност на пазара. Най-големият производител на салами оперира с над 10 марката ", изясни Бабов.

Компанията ще се опита да навлезе и на пазара на хотели и заведения за хранене, защото все още продукцията й се популяризира главно през магазинната мрежа на дребно. Прогнозите на мениджмънта й са резултатът от вложенията в бизнеса с разплодни яйца да е нарастване на брутната облага с 11 млн. лева, а от натоварване на мощностите на колбасарския цех - с до още 7.5 млн. лева, при регистрирана облага от 40 млн. лева за 2017 година " 2017 година беше най-хубавата за " Градус " с помощта на нарастването на продажбите и нормализацията на цените на крайните ни артикули. Те бяха потиснати от съветските наказания, което докара до по-голямо предложение, по отношение на търсенето в Европа. Това се отрази на цените и докара до спад на резултатите през 2016 година, само че през 2017-а всичко се възвърне ", сподели Бабов.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР