© Георги Кожухаров Днес се провеждат изборите за Европейски парламент.

...
© Георги Кожухаров Днес се провеждат изборите за Европейски парламент.
Коментари Харесай

LIVE: Евроизбори 2019

© Георги Кожухаров Днес се организират изборите за Европейски парламент. За 17-те места на България в европарламента се борят 13 партии, 8 обединения и шестима самостоятелни претенденти. Всички участници и листите с претендентите може да видите тук.

Изборният ден стартира в 7 часа сутринта и ще завърши в 20 часа като може да бъде продължен с един час, в случай че пред секциите към момента има искащи да упражнят правото си на избор. (Вижте тук справочник за гласуване)

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък За България изборите имат най-вече вътрешнополитически заряд. Основната конспирация е дали ГЕРБ ще успее да ги завоюва макар насъбраните негативи през близо десетгодишното си ръководство. Преди два месеца ръководещите бяха ударени от мощен скандал, поради жилищата, които основни фигури от властта са купили на ниски цени. Това понижи внезапно поддръжката за ГЕРБ, само че през последните седмици акцията на Бойко Борисов, съгласно социолозите, съумя да върне част от гласовете си. Ако Българска социалистическа партия не успее да завоюва изборите вътрешното напрежение в партията сигурно ще се усили. Вдясно, извънпарламентарната съпротива, обединена на тези избори в обединението " Демократична България " се бори да резервира позициите си и да излъчи най-малко един евродепутат.

Днес за Европейски парламент гласоподават и в още 21 страни от Европейски Съюз. Основната евроинтрига през днешния ден е какви позиции ще завоюват националистите. Според прогнозните данни, те няма да пoстигнат изключително висок резултат. Заради спадащата поддръжка за огромните партии - християндемократи и социалдемократи, форматът на обединението, която ще излъчи идната Европейска комисия евентуално ще би трябвало да се разшири с най-малко още една партия. За всяка обособена страна, несъмнено, също има вътрешни залози - вижте ги тук.

Екипът на " Капитал " ще следи за вас онлайн всичко най-интересно от изборния ден, както и в нощта след вота от България и от Брюксел. Тук ще получавате информация за изборната интензивност, сигналите за нарушавания в деня на вота, мнения на политици и специалисти и конференциите на партиите след изборите. Първите резултати от екзит половете на социологическите организации се чакат след 21 часа.

11:00 В чужбина българите имат опция да гласоподават в 191 секции, 57 от които са в страни отвън Европейски Съюз. Най-много секции са разкрити в Германия и Англия - по 24, следват Испания и Гърция със надлежно 16 и 13 и Франция с 10. На изборите за Европейски парламент през 2014 година действителните гласове от чужбина бяха общо 24 917, т.е. не стигат за избор на евродепутат. Тогава по-съществен брой гласове получиха ГЕРБ, Движение за права и свободи и към този момент разпадналия се Реформаторски блок.

11.10 По традиция почетният ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган гласоподава в ранните часове в столичното 36 СУ " Максим Горки ", само че отхвърли да прави изказвания пред публицистите. Той беше придружаван от защитата си от НСО. Доган е прочут с извънредно редките си обществени изяви.

Фотограф: Юлия Лазарова
По същото време, единствено че във велинградското село Света Петка, гласоподава и вторият в листата на Движение за права и свободи за евродепутати Делян Пеевски. За гласуването той също дойде с защита и сходно на Доган не направи изказване пред публицистите.

Фотограф: Георги Кожухаров

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР