© Elijah Nouvelage Още по темата Hyundai обединява усилия с

...
© Elijah Nouvelage Още по темата Hyundai обединява усилия с
Коментари Харесай

Honda ще инвестира 2.75 млрд. долара в автономния автомобил на GM

© Elijah Nouvelage Още по тематиката
Hyundai сплотява старания с Audi в създаването на водородни коли

Автомобилните производители се надяват да дадат нов подтик на сегмента, който изостава
26 юни 2018
General Motors се насочва към нишата на самостоятелните таксита

По предварителни прогнози проектът ще се реализира до 2019 година, като компанията е първата от бранша, която пробва да приложи технологията в мащаб
5 дек 2017 Японският производител на коли Honda разгласи, че ще влага 2.75 милиарда $ в Cruise, поделението на General Motors за самостоятелни коли, написа Financial Times. Вложението ще е на две елементи, като първият транш от 750 млн. $ към този момент е изработен, а останалата част от сумата ще бъде платена през идващите 12 месеца. Проектът на GM е един от водещите в набиращата известност, само че към момента нова промишленост, където дружно с модела Waymo на Alphabet се радват на засилен инвеститорски интерес. За съпоставяне единствено преди 4 месеца, Cruise получи още 2.25 милиарда $, този път от фонда Vision на Softbank. По думи на изпълнителния шеф на GM Мери Барра, това е била разумната стъпка, която следва естествения ход на работните взаимоотношения на двете компании по електрическите коли и тясната им интеграция по плана Cruise.

Подобни партньорства в сектора не са необичайност, откакто производителите на коли осъзнават капацитета на нишата с самостоятелните коли и се пробват да извоюват постоянни позиции в нея. Замисълът в дълготраен проект е да се подсигури софтуерната платформа и експертиза, нужна за построяването на единици в голям мащаб. На тази рамка взаимопомощта сред Honda и GM цели да укрепи качествата и на двете страни в опита да се построи дейно и стабилно самостоятелно транспортно средство. От изказване на Honda излиза наяве, че решението за партньорството е било повлияно от водачеството на GM в разработките й в допълнение към общата визия и на двете компании. След оповестяване на желанието на японския производител, акциите на GM се покачиха с 5% до 35.07 $.

Победа за GM

Преди инвестицията на Honda в Cruise да стане факт, в интервал от две години японската компания обмисляше разновидността за влагане в директния съперник Waymo, благосъстоятелност на Alphabet. Конкуренцията сред двата модела е мощна и тясно обвързана, като те към този момент са в развой на тестване и имат много сходни цели за близкото бъдеще. Сега, с вложението на Honda, както и с това на Softbank, Cruise ясно беше самостоятелен като един от водачите в сферата. По този метод GM си обезпечи алегорична победа, като се вземе поради, че Waymo към този момент има поддръжката на Jaguar и Fiat Chrysler и една инвестиция от Honda щеше да се яви като подтик за Alphabet в надпреварата за развиване на технологията.

Независимият анализатор на Gartner Майк Рамзи, разяснява, че този ход демонстрира голямо доверие в плана на GM и отделя компанията от другите в сектора. Към момента не е известно какво тъкмо се е случило с договарянията сред Honda и Alphabet, като последната съобщи, че към момента се разискват разновидности за взаимна работа.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР