© Denis Balibouse Още по темата Unilever купи сладоледите Дени

...
© Denis Balibouse Още по темата Unilever купи сладоледите Дени
Коментари Харесай

Nestle загуби битката за патента за формата на Kit Kat

© Denis Balibouse Още по тематиката
Unilever купи сладоледите " Дени "

Сделката, чиято стойност не бе обявена, предстои на утвърждение от Комисия за защита на конкуренцията
4 юли 2018
Как се оправя Nestle с изменящата се хранителна промишленост

Швейцарският колос свива разноските и купува съперници, с цел да преодолее забавянето на продажбите
4 юли 2018
Поколението Y е най-мощната потребителска мощ

Младите имат друго държание на пазара, по тази причина фирмите и технологиите се трансформират по отношение на тях
10 юни 2018
JAB Holdings купува веригата за бързо хранене Pret A Manger за 1.5 милиарда $

Сделката ускорява позициите на JAB в хранителната промишленост
29 май 2018
Adobe придобива платформата за онлайн търговия Magento Commerce

Сделката на стойност 1.68 милиарда $ ще спомогне за укрепването на облачния бизнес на основателя на Photoshop
23 май 2018 След 16 години правосъдни борби с Европейския съд желанието на Nestle да патентова формата на десерта Kit Kat беше отхвърлена. Според производителя на Kit Kat формата с четири реда шоколадови блокчета е маркова за техния артикул и би трябвало да бъде предпазена от съда.

Решението на Европейския съд е финално и бележи края на дълга и скъпа борба за патенти сред най-големите производители в Европа.

Историята

Още преди години, без конкуренция, Kit Kat получи патент за формата с четири блокчета, само че изискване на патента беше логото на компанията да участва върху всяко блокче. Това не беше задоволително за Nestle и през 2002 година подаде поръчка за патент над трапецовидната форма на блокчетата. Четири години по-късно Nestle получи патента, само че той беше обжалван от Mondelez - компанията, притежател на Milka, Oreo, Toblerone, Leo и Cadbury.

Поради обжалването съдът принуди Nestle да потвърди, че формата на Kit Kat е разпознаваема във всяка една европейска страна. Данните за Белгия, Ирландия, Гърция и Португалия не се появиха и се наложи Европейският съд да отхвърли европейския патент на Nestle. Въпреки решението на съда се чака да стартират договаряния за национални патенти в обособените страни.

Новия остарял спор

В последна сметка Mondelez завоюва разногласието и съобщи, че не може да се поставя патент над формата на Kit Kat. Това обаче не стопира компанията, която в този момент апелира, да се бори за патент над формата на Toblerone.

През 2017 година веригата английски магазини Poundland пусна своя версия на Toblerone, която прилича формата на оригинала. Според Poundland, тяхната версия не нарушава комерсиалните закони, изключително откакто формата на Toblerone беше заоблена, с цел да се понижи общото тегло на продукта.

Битката за Kit Kat е следващата от голям брой патентни войни в шоколадовата промишленост. През 2013 година английски съд отхвърли поръчка на Cadbury (Mondelez) за патент над марковия им виолетов цвят. Въпреки че поръчката е подадена през 2004 година, Nestle обжалваше я апелира съвсем 10 години, до момента в който не завоюва. Въпреки това Nestle не употребява този цвят в който и да е от своите артикули.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР