© Darren Staples Още по темата Magna и Lyft започват

...
© Darren Staples Още по темата Magna и Lyft започват
Коментари Харесай

Автономна кола за пръв път уби пешеходец

© Darren Staples Още по тематиката
Magna и Lyft стартират разработка на технология за самостоятелни коли

Чрез партньорството си двете компании ще се наредят измежду водачите в промишлеността
19 мар 2018
Uber усилва вложенията си в Югоизточна Азия

Американската компания за транспортни услуги вижда огромен капацитет в района макар наличието на съществени съперници
27 фев 2018
Революцията на самостоятелните коли

Безпилотните транспортни средства ще бъдат въведени до 2020 година, предвиждат специалисти, като главно става въпрос за планове за градски превоз, както и камиони за доставки
16 дек 2017 Самоуправляваща се кола, благосъстоятелност на компанията за споделени пътувания Uber, умъртви жена в Аризона. Uber спря всичките си проби на самостоятелни коли в Северна Америка. Досега тя правеше проби в Аризона, Питсбърг и Торонто. Това е един от най-големите удари досега по желанието на редица софтуерни и автомобилни компании, които желаят да разработят изцяло работещи безпилотни коли, които да преобразят изцяло цялата промишленост, откривайки пазар за стотици милиарди долари, оповестява Reuters

Лошата вест за Uber идва и единствено три дни откакто компанията, наред със звеното за самостоятелни коли на Гугъл Waymo, изиска от американския Конгрес да одобри по бързата процедура законодателство за безпилотните коли. Това е и първият документиран случай с съдбовен край с пешеходец при злополука с самостоятелна кола.

Случаят

Жертвата, Илейн Херзбърг от Финикс, е била блъсната от колата на Uber в неделя. Тя е бутала колелото си отвън тротоара. Колата, Volvo XC90, с е движила със скорост 65 км/ч. Зад кормилото въпреки всичко е имало човек, като съгласно настоящето законодателство в Съединени американски щати подобен би трябвало да има във всяка самостоятелна кола, ако се стигне до случай. От полицията обаче разясняват, че даже и колата да е била ръководена ръчно, това мъчно би трансформирало нещо, защото Херзбърг е навлязла внезапно на шосето.

" Пешеходецът е бил отвън тротоара. В момента, в който е излязла на шосето, е била ударена ", разяснява пред публицисти Роланд Елкок от полицията в предградието Темпе. Негов сътрудник от полицейското ръководство, Силвия Моар, разяснява, че от видеозаписите от колата излиза наяве, че " би било доста мъчно да се избегне злополуката, без значение дали колата е на автопилот или с човек зад кормилото, поради това, че жертвата излиза от сенките на шосето ".

Volvo, която отдава колите си на Uber за тестването на самостоятелни коли, излезе с изказване, че софтуерът, употребен за ръководството на колата, не е нейна благосъстоятелност. Транспортното министерство в Онтарио, Канада, където Uber също прави проби, сподели, че преглежда случая.

Политически последствия

Политическите последствия за Uber, както и други компании като звеното на Гугъл Waymo, могат да бъдат големи. Миналата седмица двете компании се обърнаха към американския Конгрес с молба да бъде признато по-бързо законодателство, което да форсира процеса по стартирането на самостоятелни коли в страната. Тяхното предпочитание среща отпор както от цивилен комитети, по този начин и от редица политици, множеството от които част от Демократическата партия.

" Този драматичен случай ни демонстрира за какво би трябвало да сме извънредно деликатни към тестването и потреблението на самостоятелни коли на публични пътища ", разяснява сенатор Едуард Марки, който е и част от комитета по превоз в Сената.

Consumer Watchdog, неправителствена организация, която е мощно срещу свободното тестване на несигурната технология на самостоятелните коли, излезе с изказване, че Аризона се е трансформирала в див запад за коли, ръководени от роботи. " На процедура тук няма никакви регулации. Затова и Uber и Waymo тестват тъкмо тук. Когато няма шериф в града, умират хора. "

Щатът Аризона одобри софтуерните компании, които желаеха да тестват самостоятелни коли, като метод да се реализира стопански напредък. Републиканският губернатор на щата Дъг Дюси се обърна към Uber през 2016 година, откакто регулаторните органи в Калифорния не разрешиха тестванията в щата. Въпреки че това е първата жертва при конфликт с самостоятелна кола, злополуките са относително чести, само че без ранени. Uber е нападана постоянно поради програмата си за самостоятелни коли и злополуките, които предизвиква, само че съгласно компанията до момента всички произшествия са се случили в миг, в който те са били под ръчно ръководство.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР