© Chris Helgren Още по темата Между 30 и 50

...
© Chris Helgren Още по темата Между 30 и 50
Коментари Харесай

Лондон остава най-големия финансов център в света

© Chris Helgren Още по тематиката
Между 30 и 50 милиарда $ ще коства " твърдият " Brexit на банките

Средствата, които ще би трябвало да се заделят за покриването на новите финансови условия, са следващ удар за така и така ниските маржове на облага в сектора
1 авг 2017
Citigroup и Deutsche Bank се насочват към Франкфурт след Brexit

Двете банки ще реалокират част от активността си в немската финансова столица
24 юли 2017

Столицата на Англия Лондон остава най-атрактивният финансов център в света, увеличавайки преднината си пред Ню Йорк, написа Reuters. Агенцията се базира на ново изследване, направено от TheCityUK. Резултатите от него могат да влязат и в рубрика " изненадващи ", като се има поради идното излизане на Англия от Европейския съюз, наред със слуховете и доказаните планове за овакантяване на Лондон от страна на водещи международни банки. Още при вота на референдума за овакантяване на съюза през юни предходната година редица политици, икономисти и анализатори разясниха, че столицата на Англия ще загуби статуса си на финансов център, само че за момента не се следят сходни сигнали.

Лондон остава преди всичко в листата. След нея се подреждат Ню Йорк, Хонконг и Сингапур. Общо в класацията са подредени 92 финансови центъра, като измежду критериите са равнището на инфраструктурата и качеството на работната ръка. Ню Йорк е на 24 точки зад Лондон, което е най-голямата разлика сред двата центъра, откогато класацията е издадена за пръв път през 2007 година

Не поради Лондон

Една от аргументите за откъсването на Лондон напред обаче не е в качествата на британската столица, а в по-голямата неустановеност, която изследването улавя в Ню Йорк. Мегаполисът е изгубил 24 точки по отношение на предходната година, най-големия спад измежду водачите в класацията за финансови центрове. Причината съгласно създателите на изследването е " боязън към комерсиалната политика на Съединени американски щати ". Президентът на страната Доналд Тръмп се води по по-изолирана икономическа политика, чиято цел е предоговаряне на редица търговски контракти.

Според изследването на TheCityUK, огромната заплаха за Лондон ще пристигна след април 2019 година, когато Англия официално към този момент би трябвало да е напуснала и официално Европейския съюз. До момента редица банки предизвестиха за овакантяване на финансовия център и построяването на нови централи във Франкфурт или Дъблин. Европейските клонове на UBS и Goldman Sachs към този момент оповестиха, че ще реалокират централите си точно в Германия, до момента в който Barclays се е спряла на Дъблин. По-голямата част от банките, които сега работят от Лондон обаче, към момента не са решили какво тъкмо ще бъде бъдещето им.

Франкфурт и Дъблин – към момента обратно

Двата кандидата за нови финансови центрове на Европа Франкфурт и Дъблин остават на задни позиции. Франкфурт е на 11 място в тазгодишната ранглиста, по отношение на 23 място предходната година, до момента в който Дъблин е на 30, откакто през 2016 година беше на 33 място. Двата града най-вероятно ще отбележат прогресивен тренд през идните години, когато би трябвало да се случи огромната миграция от Лондон.

" Все още има доста въпросителни пред редица компании. Те стартират да задействат евакуационните си проекти и ще стават от ден на ден, в случай че няма ясна видимост за бъдещето – най-късно до края на годината ", разяснява Майлс Келик, изпълнителен шеф на TheCityUK.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР