© БТК Още по темата Какъв е холандският опит в

...
© БТК Още по темата Какъв е холандският опит в
Коментари Харесай

БТК изгради мрежа за превръщане на София в умен град

© БТК Още по тематиката
Какъв е холандският опит в умните градове

През идващите месеци в България ще се проведат серия от събития по тематиката
12 юни 2017
Как градският превоз в София, Пловдив и Варна може да стане по-умен*

Няколко хрумвания защо може да се изпозват данните за публичния превоз, когато градовете решат да ги " отворят "
31 мар 2017
София на нещата

От 13 септември в България проработи мрежа за Internet of Things приложения, която може да трансформира столицата в по-умен град
16 сеп 2016 БТК показа едно от решенията си за по-лесно преобразяване на София в интелигентен град. В партньорство с Nokia операторът е построил мрежа, която покрива цялата столица и разрешава лесната връзка сред устройства и датчици. Тя употребява енергоефективната технология LoRa.

" Инвестираме, с цел да бъдем деен участник в построяването на нов, по-добър метод на живот и устойчивото развиване на градовете ни ", разгласи изпълнителният шеф на БТК Атанас Добрев, без да разкрие точните капиталовложения в плана. Компанията занапред ще търси сътрудници за потребление на технологията, като разкри, че най-големите благоприятни условия са в няколко посоки - интелигентните системи за паркиране, датчици за качеството на въздуха, ръководство на контейнерите за боклук, отдалеченото отчитане на всевъзможни измервателни уреди за бита и други.

В същото време такова покритие в града към този момент има - записаната в Испания, само че напълно българска започваща компания 6lowpan.io разгласи преди година, че е построила мрежа в София, употребяваща LoRа.

Технологията
LoRa в действителност е мрежа с обсег на дълги дистанции и извънредно невисок разход на сила. Последното се дължи на преноса на доста малко количество данни при много по-бавна скорост за разлика от мобилните интернет мрежи на телекомите. Тя употребява радиочестотен набор за връзка сред доста на брой устройства - датчици и базови станции, ситуирани върху обширна територия. Технологията покрива условията във връзка с Интернет на нещата (Internet of Things). LoRa разрешава батерията на всяко едно от устройствата да бъде експлоатирана до 10 години.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР