© Асен Тонев Лоши кредити на малки и средни предприятия

...
© Асен Тонев Лоши кредити на малки и средни предприятия
Коментари Харесай

Уникредит Булбанк продаде портфейл лоши заеми за 50 млн. евро

© Асен Тонев Лоши заеми на дребни и междинни предприятия за 50 млн. евро е продала Уникредит Булбанк, заяви финансовата институция. Купувачи са профилираните компании за събиране на вземания APS Holding и Balbec Capital. Последната не е изключително известна в България, само че не за пръв път придобива портфейли с необслужвани отговорности от подразделения на италианската банкова група. С тази договорка за 2019 година продажбите на неприятни заеми в България приближават 1.7 милиарда лева, при планувани 2 милиарда лева, като по информация от източници на " Капитал " в подготовка за изваждане на пазара са пакети за още над 200 млн. евро банкови заеми.

Какво има в портфейла

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В портфейла с необслужвани отговорности към Уникредит Булбанк има единствено корпоративни заеми, най-вече на дребни и междинни предприятия, излиза наяве от известието. Пакетът съдържа както обезпечени, по този начин и необезпечени вземания, като в началото препоръчаният размер е бил 80 млн. евро.

Сделката е контрактувана на централно равнище, като купувачи са APS Holding, която има поделение за събиране на вземания в България и Balbec Capital, която също е огромен европейски състезател на пазара. През март тази година Balbec закупи необслужван портфейл с номинал 138.9 млн. евро от унгарското поделение на Unicredit.

Освобождаването от необслужвани отговорности посредством прехвърлянето им на профилирани в събирането на подобен вид вземания компании е тактика на италианската банкова група, която цели по този метод да се разтовари от несвойствени действия и по едно и също време с това да усъвършенства успеваемостта си в кредитирането. Конкретната договорка с портфейла за 50 млн. евро се чака да бъде отразена във финансовите резултати на българската банка през четвъртото тримесечие на тази година.

Активен пазар

През тази година пазарът на портфейли с неприятни заеми остава динамичен, като по предварителни изчисления сумата на трансферираните вземания приближава 1.7 милиарда лева, главно банкови отговорности. След последните покупко-продажби на пазара е бил пакет неприятни заеми на ПИБ за 60 млн. евро, а интензивност има и при портфейлите, образувани от работата на сдруженията за бързи заеми. Очаквана от колекторските компании е процедура по продажа на корпоративни заеми на Пощенска банка. По информация от два източника размерът ще бъде към 200 млн. евро и най-вероятно ще бъде се появи на пазара през първото тримесечие на идната година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР