© Arnd Wiegmann Още по темата Air Berlin започва преговори

...
© Arnd Wiegmann Още по темата Air Berlin започва преговори
Коментари Харесай

Lufthansa иска да купи самолетите за дълъг полет на Air Berlin

© Arnd Wiegmann Още по тематиката
Air Berlin стартира договаряния за продажба на активите си

Фалитът на немската самолетна компания отваря благоприятни условия за Lufthansa
17 авг 2017
Air Berlin влиза в процедура по банкрут

Etihad Airways се отхвърля от финансирането на бюджетната авиолиния
15 авг 2017

Германската самолетна компания Lufthansa предстоящо се насочва към придобиването на огромна част от активите на Air Berlin, написа Reuters. Тя демонстрира максимален интерес към самолетите за дълги полети, които ще останат незаети след банкрута на Аir Beriln. Reuters се базира на собствен източник, непосредствен до договорката. Air Berlin, която е втората най-голяма авиолиния в Германия, подаде заявление за отбрана от кредиторите по-рано през август, откакто най-големият акционер Etihad Airways се отхвърли от финансирането на компанията поради години работа на загуба.

Най-малко шест компании имат интерес към активите на Air Berlin. Те считат да подадат офертите си доникъде на септември. Компанията разполага с към 140 самолети за продажба, наред с редица дестинации и слотове за кацане по летищата, които ще бъдат заети от други превозвачи. Lufthansa, която за момента няма дълги полети от Берлин, е мощно заинтригувана от полетите на Air Berlin до Съединени американски щати.

Одобрено от държавното управление

Lufthansa е получила поддръжката на държавното управление в закупуването на голяма част от Air Berlin. Компанията може да купи до 90 самолета от банкрутиралата компания, в това число и 38 самолета, които към този момент употребява за нискотарифната си компания Niki, разяснява различен източник на Reuters. Подобна договорка, която ще бъде на стойност стотици милиони евро, може да докара и до огромно пренасяне на работни места. До три хиляди от чиновниците на Air Berlin могат да стартират работа в Lufthansa.

Останалата част от флотилията на Air Berlin може да бъде закупена от английските easyJet и Thomas Cook. EasyJet е заинтригувана да придобие до 40 самолета, до момента в който Thomas Cook би закупила активи посредством дъщерното си сдружение Condor.

Подкрепата за Lufthansa от страна на немското държавно управление докара и до рецензии, главно от страна на изпълнителния шеф на Ryanair Майкъл О’Лийри. Според него процесът по банкрута на Air Berlin е напълно конструиран по този начин, че да заздрави позициите на Lufthansa.

Потенциалната изненада

Авиационният инвестито Ханс Рудолф Воерл може да сервира изненадата. Той желае да купи цялата Air Berlin, което е пожеланият вид за водачите на профсъюзите. Според тях фокусът на държавното управление и другите компании пада напълно върху самолетите и по този начин неглижират работните места на 2800 чиновници, които работят по поддръжка и администрация. Общо Air Berlin има 8000 чиновници. Компанията продължава да работи и да извършва оставащите си полети с помощта на държавен мостов заем от 150 млн. евро.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР