© Анелия Николова При 100% обработени протоколи от Централната избирателна

...
© Анелия Николова При 100% обработени протоколи от Централната избирателна
Коментари Харесай

ГЕРБ и ВМРО спорят за един евродепутатски мандат

© Анелия Николова При 100% обработени протоколи от Централната изборна комисия (ЦИК) резултатите демонстрират, че ГЕРБ печели евроизборите с близо 7% преднина пред Българска социалистическа партия. За ръководещата партия са дали своят вот 31.07 на 100 от гласоподавателите, а социалистите са получили 24.26% от гласовете. Данните заяви във втортик представителят на ЦИК Александър Андрееву като посочи, че това към момента са междинни резултати при първото въвеждане на протоколите от районните изборни комисии (РИК). Следва наново въвеждане за премахване на несъответствия и чак по-късно ЦИК ще разгласи окончателните резултати от изборите, изясни Андреев. В момента на страницата на комисията са оповестени резултатите от малко над 95% обработени протоколи.

Сигурно е обаче, че пет партии ще изпратят свои представители в Екологичен потенциал. След ГЕРБ и Българска социалистическа партия се подреждат Движение за права и свободи с 16.55%, Вътрешна македонска революционна организация - със 7.36% и обединяването " Демократична България ", което завоюва 6.06% от гласовете.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Все още остава неразбираемо обаче точното систематизиране на 17-те мандата на България в Европейския парламент. Първоначално то беше 6 за ГЕРБ, 5 за Българска социалистическа партия, 3 за Движение за права и свободи и по един за Вътрешна македонска революционна организация и " Демократична България " и един мандат, който би трябвало да се преразпредели сред петте политически сили съгласно това, коя от тях има максимален излишък.

Драмата със 17-ия мандат

В понеделник от Вътрешна македонска революционна организация оповестиха, че противоречивият мандат отива при тях. Оказа се, че в листата на групировката на Красимир Каракачанов има разбъркване с преференции и режисьорът Андрей Слабаков, който беше подложен на четвърто място, измества втория Юлиян Ангелов. Така, в случай че мандатът отиде при групировката на Каракачанов, Слабаков ще замине за Брюксел.

След като от ЦИК оповестиха междинните резултати на база на 100% от обработените протоколи се появиха догатки, че мандатът ще отиде при ГЕРБ и те ще имат 7 евродепутати. При това състояние за Брюксел ще замине някогашният министър на европейското председателство Лиляна Павлова, която е седма в листата. Ако обаче партията на Борисов има единствено шест представители в Екологичен потенциал, Павлова остава без евродепутатско място. Тя има най-вече преференции - 26 038, след лидерката Мария Габриел, само че те не са й задоволителни, с цел да измести някого от подредените преди нея в листата. В случая са нужни 28 720 преференции, колкото са 5% от гласувалите за ГЕРБ.

Остава обаче опцията в случай че Мария Габриел или различен евродепутат от ГЕРБ на по-предно от нейното място в листата стане български еврокомисар, Павлова въпреки всичко да отиде в европарламента.

Въпреки неяснотата към този момент къде отива противоречивият мандат, от Вътрешна македонска революционна организация продължиха да упорстват, че те печелят още едно място в Екологичен потенциал. " Вътрешна македонска революционна организация изрично вкарва двама представители в Екологичен потенциал - Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков ", се споделя в известие на пресцентъра на партията във вторник. Според данните от тяхното редом броене " математическата истина е една – 2 мандата за войводите ".

Още разбърквания в листите

Говорителят на ЦИК Александър Андреев съобщи, че 36.71% от гласоподавателите са дали своят вот преференциално на изборите. По думите му правото си да посочат мажоритарно претендент са употребявали най-вече гласоподавателите на Вътрешна македонска революционна организация и " Демократична България " - над 50%.

В понеделник от " Демократична България " оповестиха, че лидерът на листата Радан Кънев ще бъде техният евродепутат в Брюксел. Той е получил и максимален брой преференции.

Разместване в листата може да има и в Българска социалистическа партия. Там водачът на ПЕС Сергей Станишев, който беше подложен на пето място, се изкачва на второ посредством преференции. Други разбърквания обаче няма.

Говорителят на ЦИК сподели, че в сряда ще бъдат оповестени формалните резултати от европейските избори, а имената на 17-те евродепутати ще станат ясни до петък.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР