© Анелия Николова Още по темата Призракът Белене се завръща

...
© Анелия Николова Още по темата Призракът Белене се завръща
Коментари Харесай

Има ли проблем България с ядрените отпадъци

© Анелия Николова Още по тематиката
Призракът " Белене " се завръща

Държавно или не
18 май 2018
Съдът анулира Оценка на въздействието върху околната среда за Седми блок на АЕЦ " Козлодуй "
17 май 2018
Кабинетът предлага да се търсят благоприятни условия за създаване на АЕЦ " Белене "

Докладът на енергийния министър още на следващия ден ще бъде импортиран в Народното събрание и може да докара до анулация на решението, с което преди време планът бе блокиран
16 май 2018
НЕК регистрира първа годишна облага след 2012 година, само че остава в неприятно финансово положение

Задълженията на компанията се усилват, а разноските порастват по-бързо от приходите
13 май 2018 Европейската комисията изпрати на 17 май публични уведомителни писма до 20 страни, в това число и България, по отношение на вярното използване на Директивата за ръководство на отработеното гориво и радиоактивните боклуци. Документът основава рамката на Европейски Съюз за обезпечаване на отговорно и безвредно ръководство на нуклеарните боклуци и планува задължения на страните за тяхното предпазване или превозване.

Писмата от Брюксел сложиха въпроса до каква степен България съблюдава европейските разпореждания и по какъв начин ръководи радиоактивните детайли от активността на АЕЦ " Козлодуй ". Те сега се съхраняват в самата централа, с цел да не се заплаща на Русия за извозването и съхраняването им.

Също по този начин след решението на държавното управление да предложи на Народното събрание отчет за рестартиране на плана за АЕЦ " Белене " се повдигна и тематиката къде и по какъв начин ще се съхраняват отработеното гориво и отпадъците от бъдещата централа. Според директивата на Европейски Съюз това би трябвало да се случва на територията на страната, в която са генерирани.

Какво желае Брюксел?

Австрия, Чехия, Унгария, Италия, Холандия, Полша, Португалия, Румъния и Обединеното кралство са подложени на критика за това, че не са транспонирали вярно някои от условия на Директивата. Отделно Европейска комисия упорства Белгия, България, Чехия, Дания, Естония, Германия, Гърция, Ирландия, Литва, Малта, Холандия, Полша, Румъния, Словения, Испания и Обединеното кралство да одобряват национални стратегии за политика за ръководство на отработеното гориво и радиоактивните боклуци. " Тези страни членки разполагат със период от два месеца, с цел да отговорят ", се споделя в уведомителното писмо от Брюксел. До страните, които не създадат това, Комисията може да реши да изпрати стимулирано мнение, което е първа стъпка към наказателна процедура.

Наред с това Европейска комисия е сезирала друга група от 9 страни за това, че към момента не са транспонирали новата Директива по отношение на главните правила на сигурност. С нея се осъвременява и консолидира европейското законодателство за радиационна отбрана, дефинират се главните стандарти за сигурност, за отбрана на служащите и популацията против заплахите, произлизащи от излагане на йонизиращо излъчване.

Тя включва и наредбите по отношение на готовността за реакция в изключителни обстановки, които бяха засилени след нуклеарната злополука във Фукушима. Кипър, Финландия, Гърция, Ирландия, Италия, Люксембург, Малта, Португалия и Швеция трябваше да транспонират директивата най-късно до 6 февруари 2018 година Сега от Брюксел дават период до 17 юли да се вземат ограничения, като в противоположен случай ще се пристъпи към наказателна процедура.

Какво прави България?

България имаше контракт за транспортиране на отработеното нуклеарно гориво от дребните реактори на АЕЦ " Козлодуй " в Русия и последващото им връщане след преправка, защото това не се води боклук, а суровина поради съдържащите се скъпи детайли като Цезий 137, Плутоний и други Но през последните години такива курсове съвсем не се вършат заради липса на свободни средства - по данни на изпълнителния шеф на Държавно дружество " Радиоактивни боклуци " Дилян Петров начинанието коства по 30 млн. лева за 8 касети. За отработеното гориво на 5 и 6 блок пък изобщо не е сключван контракт за транспортиране, защото през 2011 година влезе в действие европейската инструкция, която забрани извозването на нуклеарни боклуци отвън рамките на Европейски Съюз.

По тази причина отработеното гориво се съхранява в разнообразни складове на площадката на АЕЦ " Козлодуй " - едно за мокро предпазване, където в началото се слагат радиоактивните детайли и могат да стоят там до 10 години, и едно за изсъхнало предпазване, където отработеното гориво може да се съхранява от 50 до 100 години. Според данни на Агенцията за нуклеарно контролиране за настоящото положение на хранилището за изсъхнало предпазване на отработено нуклеарно гориво в него се съхраняват 13 контейнера с по 84 касети от дребните блоковете с реактори ВВЕР-440. Отработеното гориво от огромните блокове с реактори ВВЕР-1000 към този момент се съхранява единствено в мокрото вместилище. За по-дългосрочно решение обаче е належащо надълбоко геоложко погребение на отработеното нуклеарно гориво.

Колкото до АЕЦ " Белене ", в последните изказване на ръководещите за опцията да се възобнови построяването на втората атомна централа не се споделя нищо за мястото и метода на предпазване на отработеното гориво от нея. Енергийният министър Теменужка Петкова съобщи пред Българска национална телевизия, че проблем с това няма да има, защото за хранилището било решено още 2004 година. Тя обаче не споделя къде ще бъде това вместилище и какъв брой ще коства построяването му.

Според някогашния ръководител на Съюз на демократичните сили Мартин Димитров, който в този момент е част от екипа на " Демократична България ", въпросът със съхранението на отработеното гориво би трябвало да се реши, преди да се рестартира планът " Белене ". В тази връзка от " Демократична България " приготвят митинг на 22 май против строителството на втора атомна централа.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР