© Анелия Николова Още по темата Опаковките за кисело мляко

...
© Анелия Николова Още по темата Опаковките за кисело мляко
Коментари Харесай

КЗК започва проверка на пет млечни фирми заради опаковки

© Анелия Николова Още по тематиката
Опаковките за кисело мляко по БДС няма да се трансформират

Инициаторите на концепцията за актуализация - три от огромните компании в сектора, оповестиха, че против тях се води война
17 юли 2017
Три огромни мандри желаят смяна на опаковките за кисело мляко по БДС

Окончателното решение би трябвало да бъде взето от техническия комитет към Института за стандартизация
19 юни 2017
Българският консуматор е извънреден традиционалист

Йолита Ботева, маркетинг шеф на " Обединена млечна компания ", пред " Лека индустрия "
28 апр 2016

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) образува произвеждане против пет млекопреработващи компании: " ОМК ", Димитър Маджаров-2 ", " Полидей-2 ", " Комлектстрой " и " Ел Би Булгарикум ", излиза наяве от уеб страницата на регулатора. Целта на инспекцията е да откри дали тези компании вероятно са направили дейности в несъгласие с добросъвестната комерсиална процедура, които повреждат или могат да увредят ползите на съперниците в бранша.

След сигнал

Повод за решението е постъпил в Комисия за защита на конкуренцията сигнал от неправителствена организация - Конфедерацията за отбрана от дискриминация. В него се твърди, че след направена инспекция от Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) се открива, че производители на кисело мляко популяризират на пазара " българско кисело мляко " с обозначение " БДС ", само че в полипропиленови, а не в полистиренови кофички, както изисква стандартът за произвеждане. Според сигнала " сходно държание, от една страна, подвежда потребителите, защото артикул, означен като подобен по БДС, се продава на по-висока цена, само че в качество и състав, неподходящ на заложения стандарт, а от друга, съставлява нелоялна конкуренция по отношение на останалите участници на пазара, защото себестойността на полимерната опаковка от полипропилен е потвърдено по-ниска в съпоставяне със себестойността на опаковка, направена от заложения в БДС материал полистирен и употребена от останалите производители ".

Предварително изследване

Комисията е направила авансово изследване и е изискала информация и доказателства от Българския институт за стандартизация (БИС) и организацията по храните. От БИС са показали, че според настоящия стандарт БДС 12:2010 производителите на българско кисело мляко могат да употребяват единствено полистиренови кофички. От организацията по сигурност на храните са дали информация и доказателства, съгласно които през май 2017 година инспектори са направили инспекции на 31 млекопреработвателни предприятия, произвеждащи българско кисело мляко по БДС, и при пет от тях - " ОМК ", Димитър Маджаров-2 ", " Полидей-2 ", " Комлектстрой " и " Ел Би Булгарикум ", е открито потребление на опаковки от полипропилен.

Затова Комисия за защита на конкуренцията счита, че " се основават основателни подозрения за съществуване на вероятно осъществени нарушавания по Глава VІІ от Закона за защита на конкуренцията – " Забрана за нелоялна конкуренция ", и стартира произвеждане.

На два полюса

През юни т.г. " ОМК " (марка " Верея " ), " Димитър Маджаров-2 " и " Полидей " (марка " Домлян " ) желаеха смяна в стандарта за българското кисело мляко (БДС) в частта му за опаковките с искане да се позволи опаковките да са " от материали, предопределени за контакт с храни, според условията на европейските и националните нормативни актове ". В момента БДС позволява единствено три типа опаковки - от стъкло, керамика или полистирен. Според трите сдружения " условието да се употребяват опаковки единствено от един тип пластмаса - полистирен - е ограничаващо и опонира на пазарната логичност " и " разрешава на компании - производителки на опаковки, да спекулират с цената на единствения вероятен материал ". Освен това условието за опаковки от полистирен е от 1972 година, технологиите за произвеждане на материали за контакт с храни са се развили неимоверно за този интервал, като не трансформират състава и вкусовите качества на млякото, настояват от фирмите.

Предложението за смяна провокира разнопосочни крайни мнения, като и последователите, и съперниците му се упрекват в лобистки и стопански ползи. В последна сметка Техническият комитет на БИС взе решение да не се трансформира БДС за киселото мляко в частта за опаковките. След което основателите на предлагането за смяна разпространиха публично мнение, че са " извънредно разочаровани от натиска, който се оказа върху тях " и че " отхвърлят да вземат участие във войната, която се води против тях ". " Вярваме, че рано или късно БДС при българското кисело мляко ще се осъвремени, а до тогава ще произвеждаме съгласно записаното в него ", заявиха още фирмите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР