© Анелия Николова Още по темата Лихвите по депозитите достигнаха

...
© Анелия Николова Още по темата Лихвите по депозитите достигнаха
Коментари Харесай

БНБ очаква задържане на лихвите и растеж на кредитирането

© Анелия Николова Още по тематиката
Лихвите по депозитите доближиха нов отрицателен нулев връх, а размерът на потребителски и жилищни заеми резервира растежа си
4 авг 2017 от 3 авг 2017
За полугодието порастват заемите за семействата и събраните такси, само че падат постъпленията от лихви
31 юли 2017
Факторите са подобрението на пазара на труд и растеж в кредитирането
31 юли 2017
През юни лихвите по депозитите се задържат към достигнатите равнища със алегорично месечно понижение
31 юли 2017
Финансирането за семействата и депозитите в банковата система също не престават да нарастват
25 юли 2017
Продължава свиването на обезцениките в бранша
3 юли 2017
Средната пазарна цена на жилищните заеми в левове към този момент е под 4%
27 юни 2017
Лошите и преструктурираните заеми понижават с 10% на годишна база
25 юни 2017
Новият стандарт за провизиите и спомагателният буфер за редовно значимите банки също се оказват напън върху бранша до 2018 година
10 юни 2017
Средната рента по левов депозит е паднала до 0.19% през април. При инфлация от 2.6% вложението в банка става на процедура неизгодно
9 юни 2017

Задържане на лихвите по депозити и заеми към достигнатите равнища, едва закъснение на растежа на депозитите и продължаващо повишаване на заемите за компании и семейства чака Българска народна банка през втората половина на 2017 година Прогнозите на централната банка са посочени в последното издание " Икономически обзор ".

За лихвите

През втората половина на годината Българска народна банка чака лихвените проценти по новодоговорени срочни депозити и заеми да се двоумят към достигнатите равнища. Средната за пазара рента по депозити за семейства в левове за юни е 0.19%, а в евро – 0.18% по последни данни на централната банка. При първите има спад с 0.02 процентни пункта, а при тези в евро задържане на равнището от предходния месец.

Факторите, които благоприятстват запазването на ниските лихвени нива, са свързани с високия размер на привлечените средства в банковата система и високата й ликвидност, както и с конкуренцията в бранша. Допълнителен фактор за задържане на лихвените проценти на достигнатите равнища са упованията за опазване на главните лихвени проценти на ЕЦБ без смяна през прогнозния небосвод.

На последното си съвещание от 20 юли 2017 година ЕЦБ остави паричната си политика непроменена, задържайки лихвите на рекордно ниските равнища. Тогава беше посочено, че управителният съвет чака главните лихвени проценти на ЕЦБ да се задържат на настоящето си ниво дълготрайно време.

По отношение на лихвите по кредите съгласно отговорите на банките в постоянната анкета за кредитната им активност, която Българска народна банка организира, наклонността към намаление отразява конкуренцията в банковия бранш, високата ликвидност, възходящия размер и ниската цена на привлечения банков запас. Банките са показали още и подобряването на общата макроикономическа среда като фактор, което е причина за понижаване на рисковата награда по заемите.

Растеж на заемите и застой на депозитите

От Българска народна банка показват още, че през втората половина на 2017 година чакат депозитите на неправителствения бранш едва да забавят темповете си на напредък вследствие на плануваното повишаване на частното ползване и стабилизиране на лихвените проценти по депозитите на достигнатите ниски равнища.

От друга страна, се планува да се резервира наклонността на ускорение на годишния напредък при заемите за компаниите и семействата. Това ще бъде благоприятствано от продължаващо възстановяване на икономическата интензивност и относително ниските лихвени проценти по заемите. Положително въздействие върху растежа на заемите може да се чака и от страна на търсенето, както и по линия на предлагането.

Очаква се още усвояването на средствата по Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилните жилищни здания (правителствената стратегия за саниране) и отпусканите по отношение на нея заеми да продължат да имат значителен принос за растежа на кредитирането и през втората половина на 2017 година До момента точно усвояването на средствата по програмата оказват значително въздействие върху данните за кредитирането, като те се отразяват в групата на " други заеми ". Така в данните за полугодието растежът при заемите за жилищни и потребителски заеми беше надлежно с 3.61% и 3.38%, а общият кредитен растеж при семействата беше 6.72%.

През първата половина на годината с изключение на усвояването на заеми по програмата за саниране от Българска народна банка показват, че повишаването на кредитирането е отразявало подобряващата се икономическа среда и продължаващото намаляване на лихвените проценти по заемите. Освен това динамичността на заемите е отразявала и базов резултат, обвързван с по-слабото предложение на заеми през първата половина на 2016 година по времето на прегледа на качеството на активите на банките.

В " Икономически обзор " се показва още, че банките са смекчили кредитната си политика към кредитополучателите - компаниите и семействата. Основно въздействие за това е оказала засилената конкуренция в банковия бранш. Съществен принос за облекчение на стандартите и изискванията за кредитиране на двата бранша са имали и високата ликвидност в банковата система, продължаващото понижаване на цената и повишаването на размера на привлечените средства. През второто тримесечие на 2017 година банките чакат да продължи облекчаването на стандартите за разпределяне на финансов запас на семействата и относителното им опазване във връзка с предприятията, са показали те в анкетата на Българска народна банка.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР