© Анелия Николова Ако искате да получавате информация за най-важното

...
© Анелия Николова Ако искате да получавате информация за най-важното
Коментари Харесай

Седмични новини за енергетика

© Анелия Николова Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на енергетиката, можете да се абонирате за седмичния ни бюлетин тук

Серия от решения за понижаване на цената на природния газ със задна дата взе Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) през миналата седмица. Регулаторът стартира да поправя цената на синьото гориво със задна дата след подписаното съглашение сред " Булгагаз " и " Газпром " за понижение на синьото гориво с към 40%.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики При първите две решения - за август и септември 2019 година, понижението е значително. Така да вземем за пример за третото тримесечие на м.г. цената е била 44.90 лева./мВтч, а съгласно оповестените нови решения цената за август към този момент е 29.28 лева./мВтч. За септември пък утвърдената стойност е 29.49 лева./мВтч.

Отделно от това КЕВР намали цената на природния газ и за последните три месеца на 2019 година А новите цени за януари, февруари и март ще бъдат избрани от КЕВР през идната седмица. Отделно решение ще има и за новите цени на парното и топлата вода. Последно те поевтиняха с 4% при започване на май.
Николай Павлов

Фотограф: Анелия Николова
В същото време публичният снабдител " Булгаргаз " предложи намаляване и за месеците юни и юли. За юни " Булгаргаз " предлага на енергийния регулатор да утвърди цена 21.97 лева./мВтч без разноски за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност, което е понижение с 1.7% по отношение на настоящата цена за май. Общественият снабдител прави и по-дългосрочна прогноза, съгласно която за юли природният газ ще коства 20.42 лева./мВтч, или в допълнение понижение от 7.06%.

От компанията на Николай Павлов обаче декларират, че препоръчаните цени са неокончателни и зависят от държанието на европейските пазари.

И още - Европейската комисия стартира създаването нов механизъм за поддръжка на ВЕИ планове. Предвижда се той да започва през 2021 година, като черновата ще се разисква в границите на идващите 4 седмици, а приемането й е заложено за интервала сред юли и края на октомври.

Държавният Електроенергиен систематичен оператор (ЕСО), който ръководи електропреносната мрежа на страната пък излезе на облага от 24 млн. лева през 2019 година Това обаче е понижение с 8 млн. лева по отношение на миналата година, демонстрира финансовият доклад на компанията.

Основните доходи на ЕСО идват от услуги като достъп и транспорт през преносната мрежа. Затова и въздействие върху по-слабия резултат на сдружението има забележителният спад (с 14.23%) на количеството електрическа сила за продажба, върху което се дължат тези суми.

////ОЩЕ ОТ КАПИТАЛ

- Саудитска Арабия ще понижи добива на нефт с още 1 млн. барела дневно през идващия месец, защото се стреми да обезпечи спомагателна поддръжка на цените, които се намалиха доста поради пандемията от ковид.

Месец след феномена на негативните цени петролът последователно се връща към естественото схващане за търговия с финансов инструмент. Петролът и фирмите от добива му дадоха опция да се завоюва от възобновяване на международната стопанска система след края на карантината, когато превозът на артикули и пътуванията на хората още веднъж се върнат на нивата преди рецесията.

- Осигуреният от държавното управление комфорт за работата на въглищните централи на процедура значи, че най-малко до 1 юли 2025 година работещите в енергийния комплекс " Марица-изток " няма да усетят основна смяна. По всяка възможност България ще получи позволение от Европейска комисия да вкара механизъм с търгове за потенциали - форма за доплащане, тъй че те да не престават да работят;
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР