© Aaron P. Bernstein Още по темата Акциите на Fаcebook

...
© Aaron P. Bernstein Още по темата Акциите на Fаcebook
Коментари Харесай

Джером Пауъл изигра предпазливо първото заседание на Фед под негово ръководство

© Aaron P. Bernstein Още по тематиката
Акциите на Fаcebook потопиха Уолстрийт
19 мар 2018
Пазарите чакат Фед да направи първото си покачване на лихвите за тази година
19 мар 2018
Доларът нарастна след първата обществена изява на новия ръководител на Фед
28 фев 2018 Новият ръководител на Федералния запас на Съединени американски щати Джером Пауъл заложи на по-безопасно държание при първия си брифинг след съвещанието на централната банка, написа Financial Times. Опитният правист, който наследи на поста Джанет Йелън по-рано през годината, успокои опасенията на финансовите пазари, които доведоха до известни турбуленции при започване на годината, като разгласи повдигането на главната рента и добави, че се чакат още две покачвания през тази година. Притесненията на вложителите бяха, че поради мощната стопанска система Фед може да вземе решение да има четири, а не три повдигания на лихвата през тази година. Това, несъмнено, не е изключено да стане до края на годината, само че към този момент прогнозите са за три.

" Опитваме се да вървим по умерения път ", разяснява Пауъл след въпрос от медиите по отношение на тактиката за повдигане на лихвите. Той добави, че банката под негово управление ще продължи да следва тактиката, начертана от Джанет Йелън.

Изявлението на Пауъл след двудневното съвещание на управителния съвет на Фед значително си свърши работата, като водещите борсови показатели в Съединени американски щати приключиха деня близо към кота нула. Проблемите за ръководителя на централната банка може да пристигна от политическата класа. Фед ще търси метод да вдигне лихвите на по-бързи обороти, като една от главните аргументи за това е желанието на ръководещата Републиканска партия да понижи внезапно фискалните тласъци. USD/EUR Quotes by TradingView По-различен от Йелън

Поведението на Пауъл по време на първата му конференция като ръководител на централната банка сподели огромни разлики сред него и предшественика му на поста. Пауъл отговаряше на въпросите на публицистите с по-малко елементи и по-малко стопански разбори, в сравнение с Йелън. Самата конференция беше дълга едвам 45 минути.

Пауъл обърна доста малко внимание на смисъла на новите прогнози за стопанската система след събранието. Очакванията за растежа на стопанската система към този момент са по-оптимистични, като за 2018 година се чака брутния вътрешен артикул да нарасне с 2.7%, а през 2019 година - с 2.4%. По думите на Пауъл, единственото решение, взето от Фед, е било за повдигането на главната рента в диапазона от 1.5-1.75%, а повдигането на прогнозите е просто примес от персонални отзиви.

Въпреки че е към момента рано да се вършат изводи за Пауъл, наподобява той ще слага по-малък акцент върху прогнозите и по-голям акцент върху придвижването на пазарите. Новите прогнози на Фед обаче сочат, че упованията за развиването на стопанската система са положителни. Според представителите на централната банка, безработицата в страната ще падне до 3.6% през идващите две години, като доближи до най-ниското си равнище от 60-те години на предишния век.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР