Colonial Pipeline, операторът на най-големия тръбопровод за пренос на горива

...
Colonial Pipeline, операторът на най-големия тръбопровод за пренос на горива
Коментари Харесай

Край на кризата с доставката на горива в САЩ, Байдън подписа нов указ за киберсигурност

Colonial Pipeline, операторът на най-големия водопровод за транспорт на горива в Съединени американски щати, възобновява естествените си интервенции след близо седмица прекъсване и понижена активност заради хакерска офанзива, която аргументи разстройства в доставките на гориво на всички места в Съединени американски щати. Това заяви самият оператор, съобщи БГНЕС.
Според известието, операторът е почнал да работи с цялостния си потенциал към 17:00 часа локално време т.е. малко след среднощ българско време.
 Извънредно състояние във Флорида - поради липса на гориво Извънредно състояние във Флорида - поради липса на гориво
Губернаторът на Флорида Рон Десантис разгласи изключително състояние заради вероятен дефицит на гориво, породен от спиране на доставкит...
Междувременно, президентът на Съединени американски щати Джо Байдън подписа декрет за киберсигурността и отбраната на федералните държавни мрежи от хакерски атаки, оповестява ТАСС, цитирайки пресслужбата на Съвета за национална сигурност (СНС) в Белия дом.
" Президентът подписа декрет за възстановяване на киберсигурността на страната и отбрана на мрежите на федералното държавно управление. Неотдавнашните произшествия с киберсигурност като " SolarWinds ", " Microsoft Exchange " и " Colonial Pipeline " са отрезвяващо увещание, че частните компании и организациите от обществения бранш в Съединени американски щати са все по-изложени на усъвършенствани злонамерени кибердейности както от държавни участници, по този начин и от киберпрестъпници, които споделят общи черти, в това число липса на отбрана на киберсигурността, което прави организациите от частния и обществения бранш по-уязвими ", се споделя в известието.
Указът на Байдън отстранява бариерите пред обмена на информация сред държавното управление и частния бранш по отношение на заканите за киберсигурност и модернизира и ползва по-строги стандарти за киберсигурност във федералното държавно управление, в това число предписвайки потреблението на „ многофакторно засвидетелствуване и криптиране ". Указът има за цел да ускори сигурността на веригите за доставки на програмен продукт. " Указът ще усъвършенства сигурността на софтуера посредством определяне на съществени стандарти за сигурност за създаване на програмен продукт, продаван на държавното управление. Твърде огромна част от нашия програмен продукт, в това число сериозен за задачата програмен продукт, идва със обилни уязвимости, които нашите съперници употребяват ", споделят от СНС.
Указът също по този начин планува основаването на Съвет за обзор на сигурността на киберсигурността, който ще бъде съпредседател на представители на частния бранш и държавното управление. " Съветът може да бъде призован след обилни произшествия в киберсферата, с цел да проучва случилото се и да даде съответни рекомендации за подсилване на киберсигурността. Съветът е основан по модела на Националния съвет по сигурност на превоза, който се употребява след самолетни произшествия и други произшествия ", обясниха в Белия дом.
 Скок в цените на нефта след хакерската атака против американски водопровод Скок в цените на нефта след хакерската атака против американски водопровод
Световните цени на нефта започнаха да се покачват след хакерската атака против тръбопровода Colonial Pipeline, осигуряващ горива за съвсем п...
Според постановлението за органите на страната ще бъде създаден специфичен типов справочник за реагиране при произшествия в киберсферата. Препоръки ще бъдат предоставени и на частния бранш. Указът също по този начин се чака да усили способността за разкриване на " злонамерена активност " във федералните държавни мрежи, както и да усъвършенства потенциала за следствие и реагиране на произшествия в киберпространството.
Припомняме, че софтуерът на Orion на SolarWinds беше хакнат през март предходната година. Хакерите съумяха да внедрят вирус в актуализацията на Orion, която по-късно беше изтеглена и употребена от хиляди клиенти на SolarWinds, в това число водещи държавни организации, както и над 400 от най-големите американски компании.
Напоследък Съединени американски щати са изправени пред редица произшествия в киберсигурността. В края на 2020 година стана известно за хакването на софтуера SolarWinds. Както отбелязва вестник Politico, тази хакерска атака разкри сериозната накърнимост на компютърните държавни мрежи. Атака през март тази година, употребяваща накърнимост в софтуера на Microsoft Exchange Server, разреши на хакерите да получат достъп до пощата на доста компании. В допълнение, пристигна и случаят с Colonial Pipeline.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР