Colgate-Palmolive обединява усилията си с НАСА и бившия астронавт Кейди

...
Colgate-Palmolive обединява усилията си с НАСА и бившия астронавт Кейди
Коментари Харесай

Colgate-Palmolive и НАСА подобряват нивото на хигиената в Космоса

Colgate-Palmolive сплотява напъните си с НАСА и някогашния астронавт Кейди Колман, с цел да създаде по-добри подходи към хигиената на устната празнина и кожата в Космоса и да приложи тези нововъведения на Земята.

По време на престоя си на борда на Международната галактическа станция (МКС) някогашната астронавтка Кейди Колман се трансформира в самоназначил се отговорник за чистотата на спортните екипи. Ежедневните изтощителни тренировки за предотвратяване на мускулите от недоразвитост в изискванията на микрогравитация несъмнено изпотяват астронавтите. Тази самодейност на Колман прави по този начин, че екипажът употребява оборудването за доста по-дълъг интервал, в сравнение с заложения периода за валидност.

" Не се предполагаше, че ще използваме спортната екипировка по-дълго от една-две седмици. Но макар че на борда имаше доста спортни облекла, някои от членовете на екипажа бяха удовлетворени, че пестят ресурси - и решени да счупят върха за най-дълго потребление на спортни облекла в Космоса “, споделя Колман.

Процедурата, откакто срокът на потребление на оборудването изтече, включва изгаряне в земната атмосфера. Но в първите дни на задачата на Колман в Космоса никой не изхвърля старите облекла и те се натрупат. Това води до просветление – потните облекла изпаряват вода, споделя Fast Company.

" Ние рециклираhme цялата вода. Всъщност събирахме влагата от въздуха. Това промени целия воден баланс на станцията “, споделя Колман.

Тази история стимулира откривателите от Colgate-Palmolive да се възползват от насъбраната от астронавтката експертиза и да я трансфорат в просвета. Компанията за потребителски артикули със седалище в Манхатън навлиза все по-агресивно в галактическия бранш за създаване на по-усъвършенствани и устойчиви артикули и опаковки за възстановяване на здравето на устната празнина и кожата на астронавтите.

Крайната цел – тези нововъведения да се върнат на Земята.

След сполучливи опити на борда на МКС през последните две години компанията разгласи публично партньорство с НАСА посредством съглашението Space Act, което свързва организацията с външни проучвателен организации за решение на проблеми, свързани с галактическите полети. НАСА не финансира опитите на Colgate-Palmolive. Споразумението съгласува изследователските цели и потребности и рационализира тестванията в микрогравитация.

" Революционните нововъведения се случват, когато се поставите в доста мощно лимитирана среда като галактическата ", споделя основният механически шеф на Colgate-Palmolive Стефан Хабиф. " Когато мислите по какъв начин да си измиете зъбите при лимитирани количества вода. Или без никаква вода. Смятаме, че решенията, които бихме измислили там, с известна акомодация биха могли да бъдат употребявани и на Земята “.

В последна сметка, Колман се включва в плана като стратегически консултант в проучванията на Colgate в изискванията на микрогравитация през идната година. За осъществяването на тази роля ѝ оказва помощ и нейният опит на химик в региона на полимерите. Тя прекарва повече от 180 дни в орбита в границите на три задачи сред 1995 и 2011 година, в това число шест месеца като водещ експерт по роботика. Не на последно място, Колман е помощник на Сандра Бълок при подготовката на кино лентата " Гравитация ".

" Създавам визия за това какво е да живееш там горе ", споделя Колман, която работи върху книга за опита си в НАСА. " Нещата просто се случват по друг метод, изключително в биологичен проект. Средата на микрогравитация ни разрешава да вършим опити, които не могат да се създадат тук долу. "

А измененията, които настъпват в среда без земно притегляне, не са малко. От това, че за рязането на ноктите на краката са нужни двама индивида, до това, че сърдечният мускул и размерът на кръвта се свиват, а зрението се утежнява, галактическата среда е същинско предизвикателство за индивида. НАСА, на собствен ред, към момента изследва дълготрайния резултат на нарасналата радиация върху астронавтите.

Именно тези биологични промени са в основата на изследователския метод на Colgate-Palmolive. Вместо да тестват съществуващи артикули върху астронавтите учените подхващат разнообразни стъпки, с цел да проучат по какъв начин бактериите в устната празнина и кожата се трансформират на клетъчно и генетично равнище по време на галактически полет.

" Не е толкоз просто като " използвайте го през нощта и по-късно ми дайте противоположна връзка ", споделя доктор Лиа Арванитиду, вицепрезидент на световните проучвания и разработки в Colgate-Palmolive.

Но вдъхновението за проучванията на кожата идва от различен астронавт - Дъг Уилок, който през 2017 година посещава Глобалния софтуерен център на Colgate в Пискатуей, Ню Джърси, и разказва какъв брой суха, люспеста и тънка е била кожата му в космоса.

" Тогава в главите ни светна лампичката ", споделя Арванитиду. " На Земята виждаме, че кожата става по-тънка с напредването на възрастта. Може би има някаква връзка. Ако това се случва доста по-рано в изискванията на микрогравитация, можем ли да проверим тази догадка? И можем ли да използваме тази среда като терен за проучвания, с цел да разберем по какъв начин се случват нещата доста по-бързо, в сравнение с Земята? "

Самите опити са задоволително комплицирани, само че адаптирането им към изискванията на микрогравитация може да бъде изключително предизвикателство, когато се трансформират съществени химични субстанции. Пробите от кожата, да вземем за пример, нормално се намират среда на течни хранителни субстанции. Но защото в Космоса течността става на капки, екипът на компанията би трябвало да се обърне към външни специалисти за основаването на устройство, което може да я задържа и подава към кожата.

Ето за какво гледната точка на Колман е толкоз значима. Първата ѝ задача включва изследването на опциите за научни проучвания на борда на МКС, която към оня миг е в развой на градеж.

" Времето на екипажа е най-ценното нещо в Космоса ", споделя тя. " Затова най-хубавото, което можете да извършите, е да проектирате опита си по този начин, че да не се нуждае от присъединяване на астронавти, само че без да е толкоз автоматизиран, че те да не могат да се намесят, в случай че нещо се обърка.

В хода на задачата на НАСА Artemis I проучването на положението на астронавтите при нескончаем престой в галактическа среда ще бъде сериозен индикатор за това какъв брой бързо организацията може да напредне в осъществяването на задачите си за основаване на лунна база и орбитална станция в подготовка за възможното подчинение на Марс. Този план би могъл да улесни реализирането на тези фантазии и да даде решение за някои земни проблеми на хората, живеещи в по-екстремни условия.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР