Coinbase избра Ирландия за свой главен хъб в Европейския съюз,

...
Coinbase избра Ирландия за свой главен хъб в Европейския съюз,
Коментари Харесай

Крипто компаниите бягат към Ирландия в очакване на MiCA

Coinbase избра Ирландия за собствен основен хъб в Европейския съюз, като това решение произтича от удобния политически климат в страната за финтех фирмите и нейния влиятелен регулаторен орган. 

Въпреки че се сблъска с правни проблеми с Комисията по скъпи бумаги и фондови тържища на Съединени американски щати в Съединени американски щати, Coinbase интензивно уголемява активността си в международен мащаб.

Създавайки своя офис в Дъблин през 2018 година, Coinbase получи лиценз за електронни пари от Централната банка на Ирландия през идната година. През декември 2022 година тя се записва като снабдител на услуги за цифрови активи (VASP) и вкара шеф за страната Ирландия. VASP в Ирландия оферират редица услуги на локални клиенти, в това число продан сред цифрови и фиатни валути.

Други крипто компании, измежду които Gemini и MoonPay, също получиха статут на VASP в Ирландия. Съоснователят на Gemini също вижда Дъблин като врата към по-широкия европейски пазар с използването на Регламента за пазарите на криптоактиви (MiCA). Проактивната позиция на Ирландия за поощряване на нововъведенията, изключително в секторите на финтех и блокчейн , е явна посредством основаването на център за нововъведения през 2018 година.

Забележително е, че в отчет на Централната банка на Ирландия от март се акцентира, че забележителна част от запитванията към хъба за нововъведения произлизат от компании, свързани с блокчейн и крипто.  

Това напредване към Ирландия демонстрира по-широка наклонност на гравитиране на крипто фирмите към страната. Kraken, огромна крипто борса, неотдавна получи позволение като институция за електронни пари, което ѝ разрешава да разшири услугите за фиатни пари в евро в партньорство с банки в страните – членки на Европейски Съюз.  

Въпреки че Binance в миналото обмисляше Ирландия като евентуална централа, в последна сметка избра Париж за собствен европейски център.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР