Вятърът и слънцето поддържат електрическата мрежа на Тексас на фона на брутално дълга гореща вълна

...
CNN — Докато Тексас се пече под купол от знойна
Коментари Харесай

CNN —

Докато Тексас се пече под купол от знойна топлина това лято и хората пускат климатиците си, търсенето на енергия в щата счупи рекорди. Но захранването остана включено и цените не се повишиха значително.

Благодарение на вятъра и слънцето, казват енергийни експерти.

„Възобновяемите енергийни източници се представиха много добре това лято, което е страхотно“, каза Майкъл Уебър, енергиен експерт и професор в Тексаския университет в Остин, пред CNN. „Работи толкова добре в пиковите часове.“

Тъй като температурите скочиха до трицифрените стойности в сряда, възобновяемата енергия осигуряваше 30 до 40% от енергията, необходима на държавата, според анализ на държавните данни от тексаския енергиен експерт Дъг Люин.

 Моторист паркира близо до помпите на бензиностанция в четвъртък, 22 юни 2023 г., в Денвър. (AP Photo/David Zalubowski) Моторист паркира близо до помпите на бензиностанция в четвъртък, 22 юни 2023 г., в Денвър. (AP Photo/Дейвид Залубовски) Дейвид Залубовски/АП

И докато щатът се бореше с ранната гореща вълна през юни, енергията от неизкопаеми горива, включително възобновяеми и ядрени, съставляваше 55% от общото производство на 28 и 29 юни и близо 50% от енергията, необходима по време на вечерния пик, според статистиката от Федералната администрация за енергийна информация.

Вятърът и слънчевата енергия работят добре в тандем, каза Уебър. Слънчевата енергия генерира много енергия през деня, когато слънцето пече, а вятърът се представя добре през вечерните часове.

Възобновяемите енергийни източници са спасителен пояс за мрежата на Тексас, тъй като някои по-стари топлоцентрали - които работят с въглища, природен газ и ядрена енергия - са спрени през цялото лято, според тексаския енергиен експерт Дъг Люин, основател на консултантската фирма Stoic Energy.

„Термоцентралите подскочиха нагоре и надолу“, каза Люин пред CNN, като каза, че прекъсванията на топлоцентралите по време на горещи вълни са били високи според собствените стандарти на тексаския мениджър на мрежата ERCOT. „Имате топлинни прекъсвания, които са постоянни на това високо ниво и възобновяемите източници се справят доста добре през цялото лято.“

Слънчевият бум в Тексас

Служител на ENGIE минава покрай слънчеви панели в проекта ENGIE Sun Valley Solar в окръг Хил, Тексас. Служител на ENGIE минава покрай слънчеви панели в проекта ENGIE Sun Valley Solar в окръг Хил, Тексас. Марк Феликс/AFP/Getty Images

Въпреки някои законопроекти срещу възобновяеми източници, въведени в законодателната власт на Тексас тази година, щатът добавя възобновяеми енергийни източници - особено слънчеви - с невероятна скорост.

Администрацията за енергийна информация на САЩ изчислява, че щатът Lone Star ще инсталира повече слънчеви мощности в мащаб през 2023 г., отколкото всеки друг щат, около 7,7 гигавата само тази година. А федералната енергийна администрация очаква държавата да пусне онлайн още 24,8 гигавата допълнителен слънчев капацитет до края на 2025 г. Заедно това е достатъчно за захранване на над 10 милиона домове.

Държавата също така бързо инсталира батерии за съхранение, за да съхранява вятърна и слънчева енергия, когато слънцето не грее и вятърът не духа.

Вятърните турбини се въртят във вятърната ферма Traverse в Оклахома на 19 април. Вятърните турбини се въртят във вятърната ферма Traverse в Оклахома на 19 април. Уил Ланцони/CNN

Слънчевата енергия е новият „любимец“ на тексаската енергия, каза Уебър, до голяма степен защото е евтина и много по-лесна за инсталиране, отколкото изграждането на нова инсталация за природен газ или ядрена централа.

„Това е единственото нещо, което можете да изградите достатъчно бързо“, каза той пред CNN. „Няма начин миналото лято спрямо това да сме построили газова централа, ядрена централа. Не се нуждае от водно охлаждане; не се нуждае от разрешение за качество на въздуха.

Изграждането на слънчева енергия идва след предишен бум на вятъра в Тексас. Щатът е инсталирал повече вятърни мощности от 2019 г. насам, но изграждането на вятър се забавя и има вероятност слънчевата енергия скоро да я засенчи. Има обаче ранни планове за офшорни вятърни паркове в Мексиканския залив, които биха могли да добавят повече възобновяеми източници към държавната мрежа.

Природният газ също остава важна част от производството на електроенергия в държавната мрежа, а ниските цени на природния газ, съчетани със силна производителност на възобновяеми източници, помогнаха цените да не скочат това лято, каза Уебър.

Представители на ERCOT изразиха загриженост относно твърде многото разчитане на възобновяеми енергийни източници по-рано тази година, като казаха, че трябва да бъдат построени повече инсталации за природен газ. Но Луин каза, че това е погрешна стратегия и това лято показа, че възобновяемите енергийни източници са много важна част от устойчивостта на мрежата по време на горещо време.

„Мисля, че това, което пропускат, е периодичността на топлинните централи, те продължават да пренебрегват това“, каза Люин. „Да представяме на обществеността, че ако имахме повече от тези инсталации за изкопаеми горива, всичко щеше да е наред, е нелепо. Това не означава, че възобновяемите енергийни източници са панацея, но въпросът е, че термалните централи също не са панацея.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР