class=MsoNormal style=text-align: justify;>Прозорецът от възможности наистина се затваря. Държавите членки

...
class=MsoNormal style=text-align: justify;>Прозорецът от възможности наистина се затваря. Държавите членки
Коментари Харесай

Елена Йончева пред The Guardian: Времето за реформа на миграцията в ЕС се изчерпва

class= " MsoNormal " style= " text-align: justify; " > Прозорецът от благоприятни условия в действителност се затваря. Държавите членки към момента не могат да се спогодят какво да вършат и по какъв начин да разпределят отговорностите си, с цел да не натоварват страните на външните граници на Европейски Съюз по време на рецесия. Това разяснява Елена Йончева, евродепутат и ръководител на Контактната група по въпросите на убежището в Европейския парламент (ЕП). Групата координира договарянията сред Екологичен потенциал и страните членки по законодателните оферти в региона на миграцията.
Едно от най-спорните от тях е регламентът за деяние при положение на рецесии. Той дефинира по какъв начин и страните от вътрешността на Европейски Съюз да поемат ангажимент за тези, които към този момент се намират в държави на първа линия. България е изключително заинтригувана от общо решение, което да облекчи натиска върху нея. Заради недоразумение сред страните членки и надлежно липса на позиция на Съвета, в сряда договарянията в Контактната група по два други регламента бяха спрени. Инициативата беше на Екологичен потенциал, а срокът – до момента в който се реализира единодушие.
Реформата се основава на доста внимателен баланс сред сигурност, отговорност и взаимност, сподели Елена Йончева пред The Guardian. Без дълготраен механизъм какво да се прави при положение на рецесия, каквато сега има в Лампедуза, този баланс ще бъде нарушен. И не остава доста време за единодушие, предизвести тя, като уточни, че Унгария и Полша би трябвало да поемат на ротационен принцип председателството на Съвета на Европейски Съюз - Унгария през втората половина на 2024 година, а Полша през първата половина на 2025 година
Италианският остров Лампедуза в Средиземно море е една от сериозните точки по външните граници на Европейски Съюз, в която от време на време за няколко дни идват десетки хиляди мигранти, най-вече от Африка, като най-популярният маршрут е през Тунис.
Миграцията може да бъде тематика с разрушителна мощ за Европейския съюз заради дълбоките културни разлики сред европейските страни и дълготрайната им некадърност да реализират обща политика, заяви и Жозеп Борел – висш представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността. „ Живеем в кръг на неустойчивост от Гибралтар до Кавказ и това се случи преди украинската война и ще продължи и след украинската война. Миграцията в Африка не е породена от войната против Украйна. Основните аргументи за миграцията в Африка са неналичието на развиване, икономическият напредък и неприятното ръководство. “, сподели още той пред The Guardian. „ Някои членове на Европейски Съюз имат " японски жанр ": ние не желаеме да се смесваме, не желаеме мигранти, не желаеме да одобряваме външни хора. Искаме си нашата непорочност ", уточни Жозеп Борел.
На фона на тежките договаряния в Европейски Съюз по промяната в региона на убежището и миграцията, през юли т.г. Европейската комисия (ЕК) подписа съглашение с Тунис за битка с трафикантите на хора, които употребяват маршрута до Италия. Сделката беше оповестена при посещаване на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Лампедуза в наличието на премиера на Италия Джорджа Мелони и министър-председателя на Нидерландия Марк Рюте. „ Меморандумът за съгласие “ на процедура трансферира на Тунис отговорността за ограничението на мигрантските потоци. В петък Европейската комисия разгласи отпущането на първите средства - 127 милиона евро, като е плануван и ремонт на 17 кораба, които да правят издирвателни интервенции.
Срещу този метод се разгласи групата на социалистите и демократите в Екологичен потенциал. Винаги, когато има съглашение сред Европейския съюз и трета страна, какъвто е казусът с Тунис, би трябвало да има процедура, би трябвало да има мандат на Съвета, би трябвало да има юридически стандарт, би трябвало да има присъединяване на Европейския парламент ", разяснява Хуан Фернандо Лопес Агилар, евродепутат от Испания от групата на социалистите и ръководител на Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи (LIBE). В противоположен случай, съгласно него - няма правно съображение.
Хуан Фернандо Лопес Агилар съобщи, че Урсула фон дер Лайен изглеждала " мелонизирана ", имайки поради визитата на ръководителя на Европейска комисия в Лампедуза и предишния уикенд, когато на острова беше оповестено изключително състояние, в наличието на италианския премиер Джорджа Мелони.
През 2021 година президентът на Тунис Каис Сайед уволни министър-председателя и отчасти приключи работата на Народното събрание. Преди дни той отхвърли на европейски депутати да бъдат позволени в Тунис за планувани срещи с представители на неправителствения бранш и политици.
Социалистите и демократите в Екологичен потенциал настояват, че няма бистрота за метода, по който ще се изразходват средствата от Европейски Съюз. Според левицата не може да се финансира властнически режим, с цел да се откри следващото неработещо краткосрочно решение на дълготраен проблем като миграцията.
За контакт с Групатана Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР