class=first-letter-big>З аради липсата на ваксини семейните лекари в Пловдив изпратиха

...
class=first-letter-big>З аради липсата на ваксини семейните лекари в Пловдив изпратиха
Коментари Харесай

Лични лекари с протестно писмо за ваксините

class= " first-letter-big " > З аради неналичието на ваксини фамилните лекари в Пловдив изпратиха протестно писмо до Министерството на здравеопазването. Настояват при идната доставка да получат повече дози, оповестява.

Десетки пъти дневно разтревожени пациенти на лекар Захаринка Вълканова звънят, с цел да питат по кое време ще дойдат имунизациите. 250 души са се записали за имунизация при нея и чакат от месец.



„ Защо закъсняваме? Защо ги правихте тези описи? Нали трябваше към този момент да сме имунизирани? Ежедневно продължава да има все нови и нови записани. До момента не сме получили нито един флакон”, съобщи доктор Захаринка Вълканова, общопрактикуващ доктор.

В прилежащото ДКЦ коридорите са цялостни. Пациентите чакат на вятъра пред кабинетите на персоналните лекари.

„ Вести от ХЕИ няма. Дори и телефонът им не дава отговор. Нямаме визия по кое време ще има ваксини”, показва здравната сестра Ваня Енчева.

Тази заран свършиха и имунизациите в имунизационните кабинети в града. От Регионалната здравна ревизия обясниха, че имунизациите са незадоволителни. До края на седмицата всеки един общопрактикуващ доктор ще получи единствено по един флакон, което значи, че ще може да имунизира 10 души.

„ Ние получихме 4700 дози като за персоналните лекари са 50 %, т.е. 2350. Всички ще им бъдат дадени. Разпределението на имунизацията сме го създали. Друг е въпросът, че когато са малко, както и да ги разпределим, все ще има някъде недостиг”, твърди доктор Ваня Танчева- Манчева, шеф на РЗИ-Пловдив.



В писмото си до здравния министър над 4 хиляди общопрактикуващите лекари у нас желаеха министерство да промени логаритъма за систематизиране на идващите ваксини

„ Искаме да сме с преимущество при приемането на имунизациите. И вероятно да се преразпредели по-късно за имунизационните пунктове, а не противоположното. В момента ние чакаме, в случай че от тях остане ваксина, да пристигна при нас нещо”, показва доктор Захаринка Вълканова, общопрактикуващ доктор.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР