class=first-letter-big>В специално телевизионно клипче сериозен глас призовава да се пести

...
class=first-letter-big>В специално телевизионно клипче сериозен глас призовава да се пести
Коментари Харесай

"Не пускайте прахосмукачките", ледена зима в Швеция

class= " first-letter-big " > В особено телевизионно клипче сериозен глас приканва да се пести електрическа енергия:

"Преди да включите прахосмукачката, запитайте се дали в действителност би трябвало да чистите тъкмо в този момент, когато в Швеция е най-студено и когато електрическата енергия е освен най-скъпа, само че и най-неекологична ".

Звучи като стар апел за икономисване, само че е напълно настоящо. Тъй като тази зима е изключително студена и доста от хората отопляват домовете си с ток, Швеция изпитва дефицит на електрическа енергия.

Търсенето е голямо, а предлагането си остава същото. В резултат цените на тока скачат - на моменти са двойно по-високи спрямо предишния януари. Това се отразява отрицателно и на стопанската система, споделя
class= " label-num " >
Хенрик Сьолунд, шеф на хартиената фабрика "Holmens Pappersbruk ", разказва какви са следствията за неговата компания:

"Всеки ден следим цените на тока и работим в действителност с ръка на спирачката ". Ако токът стане прекомерно безценен, Сьолунд понижава производството.

Защо токът не доближава

Много други енергоемки предприятия са в същото състояние. А страната в действителност приканва частните семейства по опция да не употребяват уреди като прахосмукачките, които "гълтат " доста ток.

Депутатът Йоар Форсел, представител на опозиционните либерали, не крие недоволството си:

"Срамно е, че на развита страна като Швеция й се постанова да внася замърсен ток, а промишлените предприятия са принудени да стопират работа ".

Според информации в медиите, Швеция е купила спомагателни количества ток от полски и немски електроцентрали, в това число от централи на въглища. Освен това на юг е пуснала в употреба лична електроцентрала с течно гориво, предопределена за случаи като настоящия.

В същото време на север се създава повече ток, в сравнение с се използва. Но няма задоволително електропроводи, по които нужните количества да се изпратят в южната част на страната.

Правителството възнамерява инсталирането на нови електропроводи, само че до тогава могат да минат и 20 години.

Проблемът е въпреки всичко единствено сезонен, показва зеленият народен представител Лоренц Товат, който формулира упоритостите на Швеция в енергийната политика по този начин:

"Искаме да се превърнем в един тип супербатерия на Северна Европа с чиста електрическа енергия - и сме на път да го реализираме. Днес изнасяме повече ток след като и да било преди, като в това време внасяме по-малко и използваме доста по-малко изкопаеми горива ".

В Швеция нуклеарната сила не е табу

Макар в последно време в Швеция да се залага доста на слънчевата и на вятърната сила, в страната към момента има шест нуклеарни блока, които обезпечават към 30% от нужната електрическа енергия.

До 2040 година шведите имат намерение да прекратят напълно потреблението на изкопаеми горива, само че това не значи безусловно завършек на атомната сила.

Някои опозиционни партии са на мнението, че нуклеарната сила и в бъдеще би трябвало да остане част от "чистия " енергиен микс в страната. И даже считат, че би трябвало да се изградят нови, въпреки и по-малки нуклеарни централи.

Аргументът им: те били по-сигурни, по-икономични и безусловно нужни за покриване на възходящото търсене на електрическа енергия.

Съгласно допитване от края на 2020 година, над 40% от шведите утвърждават построяването на нови атомни централи.

А над 30% желаят най-малко да бъдат непокътнати сегашните шест - с цел да могат и през зимата да пускат прахосмукачката без скрупули на съвестта.

style= " box-sizing: border-box; margin: 0px; padding: 0px; font-weight: bolder; color: rgb(0, 0, 0); font-family: FiraSans; font-size: 19px; " >

style= " box-sizing: border-box; margin: 0px; padding: 0px; font-weight: bolder; color: rgb(0, 0, 0); font-family: FiraSans; font-size: 19px; " >

style= " box-sizing: border-box; margin: 0px; padding: 0px; font-weight: bolder; color: rgb(0, 0, 0); font-family: FiraSans; font-size: 19px; " >
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР