class=first-letter-big>В оенните в Мианмар не получиха подкрепата, на която вероятно

...
class=first-letter-big>В оенните в Мианмар не получиха подкрепата, на която вероятно
Коментари Харесай

Мианмар: протести срещу хунтата, спиране на Интернет и репресии

class= " first-letter-big " > В оенните в Мианмар не получиха поддръжката, на която евентуално са се надявали след преврата, който направиха предходната седмица. Без да са научили урока си, че времената са разнообразни, армейските сили блокираха достъпа до обществени мрежи с концепцията да спрат разпространяването на апели за демонстрации против военното ръководство. И до момента в който на интернационалната сцена се усилват рецензиите против хунтата, в които и Китай беше заставен да съобщи, че не поддържа събитията, десетки хиляди стачкуващи извършиха за следващ ден улиците на най-големия град в Мианмар, Янгон, и желаеха освобождението на гражданския водач, тогавашната активистка Аун Сан Су Чи.

I support the Myanmar people’s fundamental rights to expression, assembly & peacefully protest against the military coup, free from reprisal or violence. EU calls for all those detained in the coup to be released. Democracy must be restored.
— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF)
До този миг демонстрациите са най-вече мирни, а военните се въздържат от потребление на мощ, евентуално поради интернационалните наблюдаващи. Интернет връзката откъсна Мианмар от останалата част на света за два дни през миналия уикенд, само че това не попречи да бъде проведена най-голямата улична опозиция против армията от събитията през 2007 година, известни като Шафрановата гражданска война и неслучайно коментатори направиха съпоставяне.

През 2007 година в Мианмар избухват всеобщи митинги, провокирани в началото от необятно публикувано неодобрение поради внезапен скок на цените на горивата. Но публичният яд бързо се обръща против военното държавно управление, което ръководи страната с стоманен пестник в продължение на пет десетилетия. Протестното придвижване е наречено „ Шафранова гражданска война “ поради цвета на облеклата на будистките монаси, застанали в челните редици на демонстрациите. Протестите тогава се популяризират из цялата страна, като в последна сметка притеглят десетки хиляди. При последвалото смазване на митингите, стотици са ранени, а няколко десетки са убити, само че Шафрановата гражданска война се трансформира във значима стъпка към демократично ръководство в Мианмар. През 2015 година Националната лига за народна власт на Аун Сан Су Чи завоюва изборите, оглавявайки първото цивилно държавно управление на Мианмар от 54 години.

Днешните събития провокират съпоставения, защото всички всеобщи придвижвания на неодобрение против военните, са били смазвани грубо, като най-известният образец са студентските протести през 1988 година, когато изгрява звездата на самата Су Чи. Когато преди седмица тя и близки до нея политици бяха задържани при координирани обиски на военните под сянката на обвинявания, че миналогодишните избори са били манипулирани, това провокира терзания дали няма да последва всеобщи репресии. В дните след преврата започнаха да се образуват групи против хунтата в разнообразни региони на страната, които чрез обществените мрежи провеждат гражданско придвижване. Несъгласието с дейностите на военните докара точно до митингите през уикенда. Протестиращи се стичаха от градовете към Янгон и из целия град, обединявайки се в региона към пагодата Суле в центъра на града.

Присъстващите на демонстрациите подвигнаха три пръста във въздуха - жест на опозиция, разпространяван от трилогията „ Игрите на глада “ и по-късно употребен от протестиращите против хунтата в Тайланд. Жителите на Янгон, които не излизат на улицата, излязоха по балконите на домовете си с песни и удари по тенджери в символ на взаимност, като фрагментите с обикалящи по кварталите антиправителствени мотористи и водачи обиколиха интернет.

Полицията, въоръжена с водни оръдия, значително стои настрани за момента, до момента в който барикадира главните забележителности на Янгон и държавните здания. Властите също по този начин стопираха стачкуващите по техния път към посолството на Съединени американски щати. В същото време митинги имаше и в други градове. Когато първите признаци на съпротивителни акции се появиха във Facebook, управляващите блокираха достъпа до мрежата. По-късно те разшириха цифровата обсада върху Туитър и Инстаграм. След това, в събота, цялата мобилна интернет връзка беше нарушена. NetBlocks, онлайн екип, който наблюдава интернет спиранията в действително време, съобщи в неделя, че свързаността е единствено 14% от елементарните равнища. В късния следобяд в неделя Telenor, един от телекомуникационните оператори на Мианмар, разгласи, че са възстановили мрежата, следвайки указания от управляващите. По-рано в изказване Telenor съобщи, че управляващите са разпоредили „ прекъсване в народен мащаб “ на мрежата и достъпа до мобилни услуги, цитирайки „ разпространяване на подправени вести “.

The larger question: why was supporting "capacity building " for a problematic, rights abusing police force in the first place? & progressives in should look at terminating this program once & for all
— Phil Robertson (@Reaproy)
Междувременно интернационалният напън нараства. Томас Андрюс, специфичен докладчик на Обединеното кралство за Мианмар, съобщи пред медии, че след преврата са задържани повече от 160 души. Те включват представители на определеното държавно управление и видни деятели, и прикани Съвета за правата на индивида да организира специфична сесия поради рецесията.

Ройтерс заяви, че в събота е бил арестуван и Шон Търнел, австралийски стопански консултант на Су Чи, който от дълго време учи и работи в страната. По време на неделното си послание на площад „ Свети Петър “ папа Франциск съобщи, че наблюдава обстановката „ с дълбока угриженост “ и изрази взаимност с хората в Мианмар. Превратът се отразява към този момент и на стопанската система, защото голям брой интернационалните компании се тормозят от наказания. Японският производител на коли Suzuki Motor разгласи, че стопира активността в двата си завода в Мианмар. Представителят на компания съобщи пред медии, че задачата е да се подсигурява сигурността на служащите, като ще се следи всекидневно обстановката в страната, с цел да се реши дали ще има обновяване на активност. Мианмар разполага със обилни запаси, в това число енергийни, в добива на които вземат участие и европейски компании и в частност френски. През последните дни се усилва натискът от правозащитни групи да се обърне внимание на следствията от военния прелом за да се спрат взаимните планове, в които има присъединяване на армията.

Наблюдателите в региона предизвестяват, че могат да се чакат репресии. Имайки поради историята на Мианмар, опасенията са основателни. В утринните часове на 8 февруари се появиха и първите данни, че полицията може да се намеси по-силово. Най-тежка може да е обстановката не в Янгон, където демонстрациите получиха интернационална видимост, а в провинциалните региони, отдалечени от камерите. Едни по-силови дейности против недоволството може да предизвика съществени конфликти, откакто в другите региони на Мианмар към момента работи десетилетният цивилен спор сред армията и локалните милиции против централното ръководство.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР