class=first-letter-big>В късните следобедни часове вчера вода от две придошли реки

...
class=first-letter-big>В късните следобедни часове вчера вода от две придошли реки
Коментари Харесай

Наводнени домове в Пернишко, наложи се спешна евакуация на хората

class= " first-letter-big " > В късните следобедни часове през вчерашния ден вода от две придошли реки заля къщи в Батановци, община Перник. Няколко двора останаха под вода, а домашни животни се удавиха. Това наложи незабавна евакуация на хората.

Кметът на Перник, който ревизира на място обстановката, вкара отчасти бедствено състояние поради високите равнища на реките, както и поради следеното изпускане на язовир "Студена ", които предизвикаха вредите.

"Почти всички живущи не сме спали. Цяла нощ наблюдавахме какво се случва, изпомпвахме част от водата. Към 3.20 часа стартира леко да се отича, разбрахме, че равнището спада, а водата се прибира в канализационните шахти ", изясни кметът на пернишкото с. Батановци Радослав Попов пред

Все още няма достъп до къщите в махала Кабранова. Жителите на махалата са евакуирани поради съществено състояние. Двете реки, които минават през града, са се слели и са залели къщите и дворовете, които и към тази заран към момента остават под вода, уточни още кметът.

"Силно се надявам реката да се върне към нормалния си тип. Ние, като кметство, ще създадем всичко належащо. Държавата също се намеси през вчерашния ден. Имаме доста работа оттук насетне. За нашата огромна наслада потърпевши хора няма. На всички евакуирани беше препоръчано да бъдат настанени в хотел, само че те отхвърлиха и прекараха нощта при родственици ", изясни Попов.

Десислава също взема решение сама да се изтегля с децата си. Тя е прекарала нощта при родителите си, а през днешния ден се връща в дома си, с цел да открие, че мазето ѝ е наводнено.

"Цялото ни отопление и всичката ни покъщина, която остана, са под вода. 2010 година преживяхме по-тежка обстановка, тогава водата беше над метър. Не съм спала, през целия ден качвах движимости на по-високо, с цел да не пострадат ", споделя тя.

При по-сериозни превалявания жителите на Батановци дежурят на дигата, с цел да наблюдават равнището на реката. Според Десислава те живеят в непрестанен стрес, че домовете им могат да бъдат залети още веднъж. Обяснението, което получават потърпевшите, е, че природата е отговорна.

"Това са канални води, извираха всички шахти по улицата. Наводняваше ни от всички страни, ние се оказахме по-висока точка и ни е заляло последни. Още по обяд събрах багажа, тъй като знаех какво ще се случи. По-малко е от предходните години ", споделя Десислава.

Тепърва следва вредите на потърпевшите да бъдат оценени.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР