class=first-letter-big>Ц ентралната избирателна комисия /ЦИК/ да изработи правила, по които

...
class=first-letter-big>Ц ентралната избирателна комисия /ЦИК/ да изработи правила, по които
Коментари Харесай

ГЕРБ и Патриотите внесоха промени в Закона за извънредното положение

class= " first-letter-big " > Ц ентралната изборна комисия /ЦИК/ да създаде правила, по които лицата под карантина или в лечебно заведение да могат да гласоподават. Това плануват импортираните от ГЕРБ и "Обединени патриоти " промени в Закона за ограниченията по време на изключителното състояние, оповестено с решение на Народно събрание от 13 март 2020 година

"Те би трябвало да могат да упражнят правото си на избор както е планувано в Изборния кодекс за хората с увреждания - преносима урна или в специфични секции ", изясни ръководителят на ПГ ГЕРБ Даниела Дариткова.

"С измененията в Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние отговаряме на най-голямото предизвикателство, а точно - обезпечаването на здравната сигурност за тези избори ", добави тя.

Заложено е ЦИК да обезпечи средства за самостоятелна отбрана както на членовете на СИК, по този начин и на всички участници в изборния развой като създаде специфични протоколи и ограничения за обезпечаване на характерните противоепидемични ограничения в изискванията на епидемията от ковид.

"Вносителите са се поучили от практиката на други страни, които са провели избори в изискванията на пандемията от COVID-19 като Русия, Франция, Румъния. Смятаме, че ще дадем по този метод опция на всички български жители да вземат участие в изборите ", акцентира Дариткова.

Хората с изтекли документи за идентичност ще могат да се разпознават пред секционните изборни комисии с тях, са планували също създателите на поправките. Целта е да се избегне струпвне пред службите на Министерство на вътрешните работи.

"По преценка на ръководителите на дипломатическите и консулските служби ЦИК със свое решение ще дефинира, според от обстановката в съответната страна, броя на членовете на СИК, който обаче не може да бъде по-малък от трима ", добави зам.-председателят на ПГ ГЕРБ Красимир Ципов.

Предвидена е и ЦИК да може да съобрази ограниченията с мнението на Националния действен щаб, Националния имунизационен щаб и здравните управляващи.

"Обявената от президента дата за парламентарните избори - 4 април, скандализира освен католическата, само че и арменската, еврейската общественост, тъй като тогава е Възкресение Христово за тях ", разяснява oт своя страна депутатът от ГЕРБ Младен Шишков.

"В този ярък ден ще пожелаваме от тази част от обществото да правят някакъв тип работа, като присъединяване в изборните секции ", сподели още той. И напомни, че за евреите това е четвъртият ден от Пасха, когато те нямат право да правят безусловно никаква физическа активност.

Това значително също щяло да ограничи опцията за избор, считат ръководещите.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР