class=first-letter-big>Р уската държавна лаборатория "Вектор" започва изследвания на вируси от

...
class=first-letter-big>Р уската държавна лаборатория "Вектор" започва изследвания на вируси от
Коментари Харесай

Праисторически вируси ще бъдат изследвани в Русия

class= " first-letter-big " > Р уската държавна лаборатория "Вектор " стартира проучвания на вируси от палеолита въз основа на тъкани на животни от тази ера, открити в ледовете, съобщи "Франс прес ".

"Учените имат намерение да открият палеовируси, с което ще се даде подтик на развиването на палеовирусологията в Русия ", се споделя в официално съобщение на лабораторията.

Проектът, в границите на който ще бъдат осъществени напреднали проучвания в региона на еволюцията на вирусите, ще се организира взаимно с университета в Якутск.

Първите тъкани са били взети от праисторически кон на 6500 години и открит през 2009 година в Якутия. В този просторен сибирски район учените постоянно се натъкват на остатъци от животни от палеолита, в това число и мамути.

Проектът планува също проучването на тъкани от мамути, елени, кучета, яребици, от разнообразни типове гризачи, от зайци и други праисторически животни.

Учените ще се съсредоточат върху биологичен материал, оголен през последните 10 години, само че който до момента е бил подложен само на бактеорологичен разбор.

style= " box-sizing: border-box; margin: 0px; padding: 0px; font-weight: bolder; " >

"Сега за пръв път ще бъдат извършени изследвания за палеовируси ", посочи Максим Черпасов. Той е началник на лабораторията на Музея на мамута на университета в Якутск.

Бивш център за разработка на биологично оръжие от времето на Съюз на съветските социалистически републики, лабораторията "Вектор ", ситуирана в региона на Новосибирск в Сибир, е една от двете структури в света, съхраняваща вируса на вариолата. Там се пази измежду другите патогени и този на Ебола.

"Вектор " създаде ваксина против ковид, ЕpiVacCorona, която беше записана в Русия през месец октомври и чието всеобщо произвеждане би трябвало да стартира през месец февруари.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР