class=first-letter-big>Р азвитието на всички аспекти на технологиите и процесите на

...
class=first-letter-big>Р азвитието на всички аспекти на технологиите и процесите на
Коментари Харесай

Как един град може да стане по-умен

class= " first-letter-big " > Р азвитието на всички аспекти на технологиите и процесите на цифровизация разрешава те да навлизат във от ден на ден аспекти от всекидневието на хората. Темите за „ умни технологии “ са осъществени в голям брой промишлености, а последователно си проправят път и в по-големи мащаби. Вместо единствено в един развой или услуга – в цялостен град.

Превръщането на градовете във все „ по-умни “, е наклонност, която занапред стартира да се развива с по-бързи темпове и ще продължава да бъде съществена тематика за ИТ промишлеността през идващите години.

Ползите и опциите

Множество изследвания и разбори предвиждат, че урбанизацията ще продължи и през идващите десетилетия в световен аспект. Хората се насочват към градовете в търсене на повече благоприятни условия и улеснения. А повече хора на едно място значи и повече провокации за обезпечаването на първокласен живот на всички. Умните технологии за градска среда еволюират от екзотика в нужда.
class= " image-source " > Източник: iStock/ Getty images/ Freepik
IoT може да окаже скъпа помощ на един град да усъвършенства на практика всяка активност, аспект и разход, свързани с неговото ръководство. Може да бъде нещо по-семпло като ръководство на уличното осветяване и неговата бляскавост съгласно часа и равнището на околна светлина, до цялостни системи за ръководство на трафика, в това число интелигентното ръководство на светофарите съгласно натовареността на придвижването и други

оказва помощ на градовете да усъвършенстват и действия, които на пръв взор не наподобяват комплицирани, само че в действителност са доста значими, сложни и взаимосвързани. Например ръководството на сметосъбирането. Това в действителност е активност, чиито разноски могат да се намалят осезаемо, в случай че се ръководи вярно и това в забележителна степен да усъвършенства и качеството на живот на жителите.

Подобни образци има и в България. През 2019 година Община Монтана и А1 стартират план за интелигентно сметосъбиране. Той е построен посредством NB-IoT (Narrowband Internet of Things) устройства и датчици, които разчитат на интернет връзка, с цел да основават подробна картина на положението на всеки резервоар за боклук. Системата следи степента на запълване на контейнерите, както и количеството боклуци, което се извозва от камионите. Това ѝ разрешава да пресметна оптималния маршрут за събиране на контейнерите и икономисва ненужното разкарване на камионите до празни кофи. Това може да понижи разноските за сметосъбиране с до 70%. Освен това сензорите наблюдават и алармират при запълване на контейнера, както и при пожар и пренасяне.

С технологии може да се ръководи и паркирането в градовете, да се наблюдават параметрите за качество и непорочност на въздуха и други Макар и да звучи банално, посредством тези технологии фактически може да се усъвършенства на практика всеки развой в един град. Решение на А1 работи от есента на 2020-а и в Казанлък, с което общината следи „ за всяка капка “, добита от минералните извори в града. Така понижава освен загубите на скъпа течност и обезпечава оптимално точна отчетност на ползвателите, само че и икономисва разноски, защото мониторингът с умни датчици е отдалечен и в действително време.
class= " image-source " > Източник: iStock/ Getty images/ Freepik;
Чрез IoT датчици и устройства могат да се основат и други характерни системи. Например създаване на интелигентно решение за предварителна защита от наводнения и засушавания, което да улесни локалните управляващи в уязвимите от сходни феномени райони. А1 към този момент предлага такива решения и в България.

Бъдещето е мъдро

Според изследване на SurveyMonkey от 2019 година, приблизително 28% от хората биха се чувствали „ доста комфортно “ да живеят в интелигентен град, а 37% споделят, че ще им е „ ненапълно комфортно “.

Поумняването на градовете е неизбежна наклонност. Някои градове към този момент влагат интензивно в такива технологии, което стимулира и останалите да го създадат, откакто видят резултатите. Очакванията са, че през това десетилетие IoT ще има „ избухлив “ растеж в голям брой сфери, в това число градската среда. Това ще сътвори доста благоприятни условия пред фирмите, общините и жителите.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР