class=first-letter-big>П резидентът Румен Радев обяви в понеделник, че той и

...
class=first-letter-big>П резидентът Румен Радев обяви в понеделник, че той и
Коментари Харесай

Какво следва на политическата сцена след заявката на Радев

class= " first-letter-big " > П резидентът Румен Радев разгласи в понеделник, че той и вицепрезидентът Илияна Йотова ще се кандидатират за втори мандат.

Ще има ли пренареждане на политическата сцена след поръчката, разясниха в предаването политическият анализатор доцент Росен Карадимов и политологът доцент Стойчо Стойчев.

"Безспорното е, че предстоят парламентарни избори. След тях идват президентските. Лично аз не мога да си обясня тази превъзбуда от понеделник. Основната задача на всеки, който желае да смени модела, е да завоюва парламентарните избори. Последните години имаме президентска институция, за мен сполучлив президентски мандат, която е мощно опозиционна на статуквото и ръководството. Тя притегли огромна социална сила. И все пак нищо не се промени, само че това е по този начин, тъй като ние имаме доста ясна Конституция, която дефинира България като парламентарна република ", сподели доцент Росен Карадимов.

Той уточни, че президентът има доста огромна символна власт.

"Говоренето за промяна на модела и за нов вид ръководство обаче било допустимо единствено през парламентарно болшинство и излъченото от него държавно управление ", уточни Карадимов.

"Резултатът от парламентарните избори ще повлияе и на президентските по-късно. Те са значително функционалност на парламентарния избор ", добави доцент Карадимов.

"За президента всяко държавно управление, в което взе участие ГЕРБ, ще бъде подмолно, на мафията и на превзетата страна. Той има война с ГЕРБ и тя е въз основата на класическата формулировка за популизъм - "ние, честните жители, против корумпираните политически елити ". Той се явява като лидер на тези почтени жители ", обясни политологът доцент Стойчо Стойчев.

Според Стойчев Радев се цели надалеч от президентската институция и желае да ръководи страната.

"Още на тези парламентарни избори президентът ще взе участие косвено като припознае някои от съществуващите участници ", разясни политологът.

Още от полемиката вижте във видеото нагоре.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР