class=first-letter-big>П равата на никого в Република Северна Македония не са

...
class=first-letter-big>П равата на никого в Република Северна Македония не са
Коментари Харесай

Заев: Правата на българите в РС Македония не са нарушени

class= " first-letter-big " > П равата на никого в Република Северна Македония не са нарушени, в това число на жителите, които се дефинират като българи, съобщи министър председателят на Република Северна Македония Зоран Заев, оповестява Българска телеграфна агенция.

„ Въпреки че в конституцията нямаме етническа принадлежност българи, при преброяването всеки може да се дефинира, защото въпросът гласи „ към коя етническа общественост принадлежите”. Ние сме мултиетническа общественост, зачитаме правата на всички общности в страната, даже на най-малките”, разгласи Заев.



„ Изпращам мощно обръщение до прилежаща България да бъдем деликатни, тъй като постоянно сме съумявали да даваме отговор на всяка тяхна угриженост. Да не се поддаваме на каквито и да са провокации. Ние сме страна членка на НАТО, не би трябвало да ни се пращат разследващи служби. Правата на жителите са свещени. Надявам се, че това е било осведомителна среща, тъй като е неприемлива интервенция на една страна в друга страна, това е планувано и в Договора за добросъседство”, сподели Заев.



„ На разположение сме да отговорим на всички въпроси”, добави министър председателят на районен съд Македония.

Заев сподели също, че се водят диалози за смяна на името на ръководещия СДСМ - Социалдемократически съюз на Македония, в сходство с Преспанския контракт с Гърция. Това ще стане на идните конгреси на партията. Една от концепциите е за името Социалдемократи от Северна Македония.



„ Има и други хрумвания, започнахме дебатите намерено и транспарантно, тъй като призоваваме всички да постъпват в сходство с конституцията и законите и ние, несъмнено, би трябвало да бъдем образец за това”, уточни Заев, който е и водач на СДСМ.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР