class=first-letter-big>О питите да се отрече вот и да се оспорват

...
class=first-letter-big>О питите да се отрече вот и да се оспорват
Коментари Харесай

Караянчева към Радев: Спрете внушенията, че изборите ще са манипулирани

class= " first-letter-big " > О питите да се отхвърли избор и да се оспорват резултатите на избор, който към момента не е извършен, е доста рисково. Това сподели ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева на срещата на президента Румен Радев с представителите на най-голямата парламентарна мощ ГЕРБ по отношение на организацията и провеждането на идните парламентарни избори.

Днес президентът организира съвещания с парламентарно показаните политически партии.

Караянчева уточни, че в последните месеци в общественото пространство се насажда изказване, че надали не идните избори ще бъдат манипулирани, че ще бъде злепоставен изборният развой и ще бъде изопачен вотът.

Тя съобщи, че всичко това води до съмнение в изборния развой, до уронване престижа на институциите, до рухване на изборната интензивност, тъй като доверието на българските жители се подкопава.

"Внушенията, че "ГЕРБ ще прави изборите и ще ги манипулира, купи, прикрие резултатите ", в допълнение бие по престижа на институциите ", сподели Караянчева.

"За страдание, господин президент, вие също участвате в такова говорене и в последните месеци това, което се следи е, че има координирано изпитание за подкопаване на доверието на българските жители в изборния развой ", съобщи ръководителят на Народното събрание.

Цвета Караянчева сподели, че в последните дни Румен Радев е дал опция на политически фигури, които по социология няма да имат кой знае или изобщо посланичество в Народното събрание и те, по думите й, са се трансформирали в упор на прокламирани хрумвания да се афишират идните, непроведени избори за манипулирани.

"Това е доста рисково, тъй като се разрешава на хора, които не са взели участие в избори, не познават изборния развой, да вършат внушения на българските жители ", сподели Караянчева и моли за по-спокойно говорене и за одобряване на престижа на институциите.

Цвета Караянчева уточни, че изборите в България се организират по изборен закон, който е от 2014 година и който е развъртян в годините. Тя уточни също, че доста порочни практики са били отстранени като добави, че постоянно има какво да се желае.

"Изборите в България не ги прави ГЕРБ, а се вършат от институции, които си взаимодействат една с друга - ЦИК, Министерски съвет, локалната власт, партиите, неправителствените организации, българските жители, които вземат участие в секционните изборни комисии, хората, които отиват да гласоподават ", уточни Караянчева и добави, че всичко това е един механизъм, който би трябвало да се отстоява.

Томислав Дончев прикани датата на изборите да е известна колкото може по-рано

"Не мога да приказвам от името на ЦИК, само че добре познавам уговорките на другите държавни служби. Колкото по-скоро дефинитивно определите датата на изборите, това ще помогне за съответната им организация ", сподели Томислав Дончев на срещата.

"Предполагам знаете, че има дейности от вида "обратен часовник ", които се включват от момента, когато е ясна датата, сподели Дончев, като прикани тя да е известна колкото може по-рано.

Радев от своя страна уточни, че приема апела и ще го направи, дори преди открития период по Конституция.

Президентът дефинира срещата като градивна и като значима стъпка в повишението на доверието.

След като разиска вота с представители на ГЕРБ, президентът одобри и депутати от Българска социалистическа партия.



В началото на срещата водачът на левицата пожела да се разсее внушението, че Българска социалистическа партия води война с президента.

"Не желая да разпръсквам нищо, тъй като в никакъв случай с госпожа Йотова не сме давали мотив, че имаме изключително отношение или разкол с Българска социалистическа партия ", посочи Радев.

Държавният глава подчертава върху това, че той и вицепрезидентът са издигнати и подкрепени от Българската социалистическа партия.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР