class=first-letter-big>Н яколко фактора притесняват опозицията около предстоящия парламентарен вот. Филип

...
class=first-letter-big>Н яколко фактора притесняват опозицията около предстоящия парламентарен вот. Филип
Коментари Харесай

БСП: Опорочаване на изборите, ГЕРБ отговори

class= " first-letter-big " > Н яколко фактора тормозят опозицията към идния парламентарен избор. Филип Попов от Българска социалистическа партия разгласи пред, че се основават предпоставки за опорочаване на изборите.

„ ГЕРБ предлагаха Централната изборна комисия да изготви медицинския протокол. Тя не е експертен или медицински орган и нямаше по какъв начин това да стане. Те ни убеждаваха, че ще стане, само че Слава Богу, се вслушаха в нашите доводи. Изготвиха обаче изборните правила не на мястото, в което би трябвало да бъдат - Изборния кодекс, а в Закона за изключително положение”, съобщи Попов.

Зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов уточни, че изрично от партията не споделят позицията на Българска социалистическа партия.



„ Не предлагаме нищо по друго. И сега в Изборния кодекс има ясни правила по какъв начин се гласоподава с преносима изборна кутия. Тя обаче е за хората с трайни увреждания. Ние споделяме, че лицата, които са сложени под карантина ще гласоподават с преносима кутия и даваме по-различен срок”, отговори Ципов.

Той добави, че до 1 април в това число - три дни преди датата на вота, може да се подаде заявление за регистриране в листата за гласоподаване с подвижа урна на карантинираните.

„ Това може да стане на хартия по пощата или с електронно заявление по имейл. В момента има пощенски оператори, които декларират такива услуги до домовете”, сподели още Ципов.

Попов уточни, че към момента не е ясно за какво се е наложило да се сътвори законодателен безпорядък и да се погази Законът за нормативните актове и Конституцията. Ципов му отвърна, че подобен безпорядък обаче няма.

Секретарят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България” попита за какво от ГЕРБ отхвърлят дейната регистрация и видеонаблюдението при броене на бюлетините.

„ Другата седмица ще дебатираме главно, допускам, този въпрос, защото считам, че сътрудниците от Българска социалистическа партия ще внесат в пленарната зала техните промени в Изборния кодекс. Ще изнесем всички значими причини, с които да кажем какви са нашите притеснения”, сподели Ципов.



По отношение на видеонаблюдението представителят от ГЕРБ съобщи, че би трябвало да се получи ясно и изрично мнение от Комисията за отбрана на персоналните данни.

„ Във всяко едно учебно заведение има видеокамери. На всяко едно кръстовище или банка - също. Тогава не са персонални данни, видите ли, когато става въпрос за избори, за бистрота - тогава внезапно всичко става персонални данни”, счита Попов.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР