class=first-letter-big>Н ова измама в интернет - събират лични данни чрез

...
class=first-letter-big>Н ова измама в интернет - събират лични данни чрез
Коментари Харесай

Нова схема: Измамници източват лични данни с фалшиви обяви за работа

class= " first-letter-big " > Н ова машинация в интернет - събират персонални данни посредством подправени разгласи за работа. От името на одобрени работодатели мошениците предложили атрактивни условия, а от сякаш утвърдените претенденти се претендирали фотография на персонална карта и даже селфи с документа в ръка, осведоми

За измамата алармират десетки претенденти, попаднали на атрактивни предложения в платформи с разгласи за работа. Жертвите са привличани с предложения с положителни хонорари като нерегламентирано се употребяват имената на одобрени компании. За да се снабдят с мечтаната работа обаче претендентите са препращани към външни уеб сайтове, които изискват персонална и банкова информация.

"Офис помощник в логистична компания. Заплата: 1500-2000 лева Без опит ". Атрактивната оферта притегля Мариела Нейчева в уебсайт с разгласи за работа, откакто пандемията я оставя у дома. Изискванията към претендентите са относително ниски - приключено приблизително обучение, комуникативност и дълготрайни планове. А британският език е преимущество, излиза наяве от обявата в интернет. Мариела взема решение да кандидатства.

"Беше посочена и заплатата. Казаха от 1500 до 2000 лева нето. Това сякаш най ме сграбчи и аплайвах. Няколко дни по-късно получих имейл, че съм утвърдена и следва изявление, което е в 3 стъпки ", споделя пострадалата Мариела Нейчева.

По имейл получава указания от бъдещия шеф. За да получат мечтаната работа от уеб страницата с разгласи "одобрените " претенденти се препращали към външен уебсайт, в който да се записват.

Там от компанията желали мотивационно писмо, имена и даже копие на персоналната карта. Целта била да се оформят документите по контракта. А претендентите имали единствено 30 минути, в които линкът бил деен, излиза наяве от кореспонденцията на Мариела с работодателя.

"На идващия ден ми пратиха въпросния линк към уеб страницата. Влязох в уеб страницата – там трябваше да се записвам. Написах си трите имена, от кое място съм, телефонен номер и надлежно фотография. Трябваше да направя идентификация, че съм аз, лицето Мариела – със фотография на персонална карта ", споделя пострадалата.

Бъдещият шеф даже имал специфични условия за формата и размера на изпратените фотоси. Кореспонденцията се водела от разнообразни имейл адреси като някои съдържат името на компанията, а други не.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР