class=first-letter-big>Н ационалната следствена служба, прокуратурата и ГДБОП взеха участие в

...
class=first-letter-big>Н ационалната следствена служба, прокуратурата и ГДБОП взеха участие в
Коментари Харесай

България и ФБР разбиха схема за кибер рекет за милиони долари

class= " first-letter-big " > Н ационалната следствена работа, прокуратурата и ГДБОП взеха присъединяване в интернационална интервенция дружно с Федералното бюро за следствие на Съединени американски щати по противопоставяне на компютърни закононарушения, от които са били нанесени вреди за 46 млн. $.

Престъпната мрежа на "NetWalker " е работила интензивно от март 2020 година Измамата ставала посредством фишинг мейли. Целият компютър се заразявал със злотворен програмен продукт, а информацията в него се криптирала. След това до жертвата се изпращало настрана писмо, в което се желало да се заплати избрана сума в криптовалута, с цел да не бъде публикувана информацията от компютъра, оповестява Българска телеграфна агенция.



За да покажат сериозността си, нарушителите разгласили в онлайн пространството част от добитата информация. При погашение на откупа те постоянно давали ключ за разкодиране на криптираните данни.

На територията на Съединени американски щати е бил арестуван канадски жител. В България се намирали наети сървъри, които поддържали два уеб страницата в така наречен "тъмна мрежа ", посредством които се правило закононарушението. През тях ставало изнудването и заплащането от жертвите.



Следователят Светослав Василев от Национална следствена служба, работещ по случая, изясни, че от киберпрестъплението били наранени голям брой институции и болнични заведения. Той даде за образец университета в Сан Франциско, който е изплатил 1,1 млн. $ на нарушителите, с цел да откупи своята информация. По думите на Иванов все още са открити 305 жертви в 27 страни.

От Национална следствена служба означиха, че това не е единственият случай, по който работят с ФБР и има още случаи на подпомагане с правоохранителните органи в Съединени американски щати.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР