class=first-letter-big>Н асекомите по света изчезват, алармираха водещи експерти етномолози, съобщи

...
class=first-letter-big>Н асекомите по света изчезват, алармираха водещи експерти етномолози, съобщи
Коментари Харесай

Учени алармират: Настъпва апокалипсисът на насекомите

class= " first-letter-big " > Н асекомите по света изчезват, сигнализираха водещи специалисти етномолози, заяви Асошиейтед прес.

Климатичните промени, инсектицидите, хербицидите, светлинното замърсяване, настъплението на други типове и измененията в използването на почвите и земеделието са причина Земята да губи от 1 до 2% от насекомите си всяка година, сподели Дейвид Уегнър, етномолог в университета на Кънектикът и началник на поредност проучвания, оповестени в изданието на Националната академия на науките на Съединени американски щати. В проучванията са взели участие 56 водещи международни етномолози.

Проблемът, именуван постоянно апокалипсис на насекомите, е като пъзел .

Учените към момента не са изцяло наясно за мащабите и сложността му и срещат усложнения да накарат света да обърне внимание и да предприеме дейности.

Уегнър споделя, че учените би трябвало да преценяват дали темпът на загуба на насекомите е по-голям, в сравнение с при другите типове. „ Има аргументи да се тревожим повече, тъй като насекомите са цел на офанзива с инсектициди, пестициди и светлинно замърсяване”, изяснява той.

Етномоложката Мей Беренбаум от университета на Илинойс, съавтор в проучването и притежател на Национален теоретичен орден на Съединени американски щати споделя, че „ намаляването на насекомите е сравнимо с климатичните промени преди тридесет години поради усложненията в установяване и оценка на загубите и техните темпов”.

В доста случаи обстановката се утежнява и от обстоятелството, че хората по традиция ненавиждат буболечките, въпреки те да опрашват растенията и да имат основна роля в хранителната верига, прибавя тя. Уегнър дава образец за значимото значение на насекомите с два известни типа – пчелите и пеперудите монарх. Популацията на пчелите фрапантно понижава поради болести, паразити, инсектициди, хербициди и липса на храна.

По-сухото време в западните региони на Съединени американски щати поради климатичните промени значи дефицит на храна и за пеперудите. Промените в земеделието в Съединени американски щати водят до дефицит на плевели и цветя, нужни на пеперудите. „ Създаваме гигантска биологична пустиня като се изключи соята и царевицата в голям регион в Средния запад”, сподели етномологът.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР