class=first-letter-big>Н а 78-годишна възраст след живот, белязан от трагедии, Джо

...
class=first-letter-big>Н а 78-годишна възраст след живот, белязан от трагедии, Джо
Коментари Харесай

Кой е и колко пари има Джо Байдън, новият президент на САЩ

class= " first-letter-big " > Н а 78-годишна възраст след живот, белязан от нещастия, Джо Байдън се изправя пред сложната задача да сплоти една надълбоко разединена страна, която в последните седмици е надълбоко потресена и от щурма на последователи на Доналд Тръмп против Конгреса, написа Българска телеграфна агенция.

Байдън е роден на 20 ноември 1942 година в Скрантън в щата Пенсилвания, в католическо семейство от ирландско-английски генезис. През 1952 година се реалокира с родителите си в щата Делауер, който той след това ще съставлява в Конгреса над три десетилетия. През 1965 година приключва Университета в Нюарк и получава степен бакалавър по история и политология. През 1968 година приключва юридическия факултет на Сиракузкия университет в щата Ню Йорк. От 1969 година до 1972 година работи като юрист в Управлението на държавните бранители в Уилмингтън, след това основава юридическа компания. От 1970 година до 1972 година е член на локалния съвет на окръг Ню Касъл в щата Делауер.

През 1972 година се кандидатира от Демократическата партия за място в Сената на Конгреса на Съединени американски щати. Тогава е едвам на 30 години. Става един от най-младите сенатори в историята на страната. Тогава точно животът му е белязан от голяма покруса. Месец след избирането му за сенатор, представляващ Делауер, през декември същата година в злополука умират брачната половинка и щерка му, а двамата му синове са ранени.

През 1974 година сп. "Тайм " слага Байдън в листата на "200-те лица на бъдещето ", които ще напишат историята. В Сената от Делауер Байдън е преизбиран пет пъти и заемал поста 36 години до януари 2009 година През този интервал е бил член на сенатската комисия по външни работи, след това я е оглавявал, бил е и отпред на сенатската юридическа комисия.

На сенаторския пост е инициирал редица законопроекти, включително за по-голяма отговорност при положение на принуждение против дамите, за обвързване за инспекция от продавачите на персонални данни за купувачите на огнестрелни оръжия и други Подкрепил е интернационалните начинания, като тази за надзор на излъчванията на парникови газове, дал своя вот е през 2003 година за началото на военната интервенция в Ирак, оповестил се е през 2001 година срещу излизане на Съединени американски щати от Договора за ограничение на системите за противоракетна защита, подписан сред Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики през 1972 година

През 1988 година и 2008 година Байдън взе участие в президентските съревнования, само че безрезултатно. През 2008 година е определен за претендент за вицепрезидент от претендента на Демократическата партия за президент Барак Обама. Двамата поставят клетва на 20 януари 2009 година Четири години по-късно поставят клетва наново след преизбирането си. През тези години на власт Байдън е ориентирал външнополитическия курс на администрацията на Обама, обръщал е изключително внимание на Ирак, Сирия и някогашните републики на Съюз на съветските социалистически републики, бил е един от дейните участници в процеса на ратификация на контракта с Русия за редуциране на стратегическите настъпателни въоръжения.
През този интервал животът му е белязан от нова покруса - огромният му наследник Бо Байдън, умира от рак на мозъка през 2015 година

През 2016 година Байдън не се кандидатира за президент, а поддържа Хилари Клинтън в конкуренцията за Белия дом, която тя губи против Доналд Тръмп. На 25 април 2019 година афишира кандидатурата си за президентските избори през 2020 година На 11 август тази година избира сенаторката от Калифорния Камала Харис за свои претендент за вицепрезидент.

Предизборната акция предходната година обаче бе белязана от коронавирусната пандемия, поради която Байдън първоначално няма пряк контакт с гласоподавателите си, показва Франс прес. По време на акцията неговият главен конкурент Тръмп го кръсти с прякора Сънливия Джо и подлагаше на критика непрестанно физическото и менталното му положение. Байдън е прочут с гафове и лапсуси и както и с това, че още от детинство заеква и поради всичко това последователи на Тръмп го взеха на прицел по време на акцията. Някои хора от антуража на Тръмп даже го описаха като изкуфял дъртак.

След усложнената от пандемията предизборна акция Байдън и Харис завоюваха изборите на 3 ноември с рекорден брой гласове - 81,2 милиона души гласоподаваха за тях, което е най-вече в историята на страната. Но Тръмп отхвърли да признае провалянето си и направи доста опити да оспори в съда резултатите в обособени щати, само че без триумф и без да привежда доказателства в поддръжка на изказванията си за огромни изборни измами. На 14 декември Избирателната гилдия удостовери успеха на Байдън и Харис за изборите. Така Байдън стана най-възрастният определен за президент за първи мандат в Съединени американски щати.

Дългият политически живот на Байдън обаче бе белязан и от породили дискусия епизоди - поддръжката му за войната в Ирак през 2003 година или бурното чуване в Сената през 1991 година под негово управление на Анита Хил, обвиняваща претендента за Върховния съд Кларънс Томас в полово посягане. През 70-те години той се опълчва на политика, целяща превозване с рейсове на черни деца в учебни заведения с преобладаващо бели възпитаници, за се насърчи расовото разнообразие. Тогава тази негова позиция задоволява белите гласоподаватели от Делауер, само че по време на първичните избори на демократите през 2020 година Камала Харис, която му беше тогава главен противник, му напомни това негово решение.

Демонстрирайки, че не е отмъстителен, Байдън я избра въпреки всичко за собствен вицепрезидент. По време на първия си опит да се кандидатира за президент, Байдън трябваше да се откаже пък поради плагиатствана значително тирада от английския лейбърист Нийл Кинък. През 2019 година се развихри скандал към активността на Байдън в Украйна в интервала, когато той като вицепрезидент отговаряше за въпроси, свързани с тази страна. Имаше изказвания за негова причастност в уволнението на украинския общоприет прокурор, правил антикорупционно следствие на газовата компания Бурисма, в чието ръководство влизал и синът на Байдън - Хънтър. Байдън отхвърли тези изказвания и сподели, че не е знаел нищо за дейностите на сина си в Украйна. Той също по този начин увери, че в бъдеще никой от неговото семейство няма да има никакви настоятелен връзки с който и да е било, обвързван с непознати корпорации или непознати държавно управление.

В персонален проект Байдън е католик. Той е вторият президент католик в историята на Съединени американски щати след Джон Кенеди.

Женен е за повторно. От брака с Джил Байдън, която в този момент ще е бъде първа дама, има и щерка Ашли, родена през 1981 година От първия си брак жив е в този момент единствено синът му Робърт Хънтър, роден през 1970 година

През 2019 година сп. "Форбс " оцени положението на Байдън на 9 милиона $.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР