class=first-letter-big>Г рета Тинтин Елеонора Ернман Тунберг е родена на 3

...
class=first-letter-big>Г рета Тинтин Елеонора Ернман Тунберг е родена на 3
Коментари Харесай

Грета Тунберг: Момичето, което иска да спаси света

class= " first-letter-big " > Г рета Тинтин Елеонора Ернман Тунберг е родена на 3 януари 2003 година в Стокхолм. Тя е шведска ученичка и екоактивистка. През ноември 2018 година дава началото на придвижването „ Училищна стачка за климата “. За нея описват в ново видео на канала във.

Майката на Грета е шведската оперна певица Малена Ерман, а татко ѝ е артистът Сванте Тунберг. Нейният дядо е артистът и диригент Олоф Тунберг.

За да понижи въглеродния отпечатък на фамилията си тя убеждава родителите си да трансформират част от метода си на живот. Грета упорства те да станат вегани, да се откажат от летенето със аероплан и да нямат повече деца.

На 11-годишна възраст тя стопира да приказва и да се храни и губи 10 кг за два месеца. Впоследствие е диагностицирана със синдром на Аспергер, обсесивно-компулсивно разстройство и селективен мутизъм.
Тунберг се бори с депресията три или четири години, преди да стартира учебната си стачка. Когато тя стартира да стачкува, родителите ѝ не поддържат нейните активистки дейности.

През август 2018 година, на 15-годишна възраст, взема решение да не посещава учебно заведение и стартира да прекарва образователните си дни пред шведския парламент. Поводът са горещите талази и пожари в Швеция. Искането ѝ е шведското държавно управление да понижи въглеродните излъчвания в сходство с Парижкото съглашение.

Тя приканва за по-сериозни дейности, свързани с изменението на климата, като издига надпис „ Skolstrejk för klimatet “ (Учебна стачка за климата). Скоро други студенти вземат участие в сходни митинги в личните си общности. Към декември 2018 година повече от 20 000 възпитаници организират стачки в минимум 270 града.

Към март 2019 година Грета Тунберг към момента провежда постоянните си митинги пред шведския парламент всеки петък, където понякога други студенти се причисляват към нея. Според татко ѝ нейните активистки действия не пречат на образованието ѝ в учебно заведение. Завършва прогимназия с положителни оценки.

Участва в конференцията TEDxStockholm, където приказва по какъв начин на 8-годишна възраст е осъзнавала, че смяната в климата съществува. Взима присъединяване и в срещата на високо ниво на Организация на обединените нации по изменението на климата COP24.
Говори на конференцията на Европейския стопански и обществен комитет и с ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, където упорства Европейски Съюз да продължи да извършва задачите си във връзка с климата и да понижи броя на техните въглеродни излъчвания минимум с 80% до 2030 година По-късно тя се причислява към климатичните митинги в Брюксел.

В началото на 2020г. и след настъпващата международна пандемия Тунберг продължава да провежда активистки действия и митинги онлайн.
След като ученическите климатични стачки набират скорост, се появяват опити за дискредитирането ѝ. Грета Тунберг и нейната акция са подложени на критика от политици и авторитетни персони. От австралийския министър председател Скот Морисън, немския канцлер Ангела Меркел, съветския президент Владимир Путин, американския президент Доналд Тръмп, френския президент Еманюел Макрон, италианския министър-председател Джузепе Конте, ОПЕК и от някои медийни коментатори. Критиката варира от персонални нападки до изказвания, че тя опростява комплицираните проблеми.

На 3-ти януари 2021 година Грета Тунберг стана на 18 години. По мотив навършването на своето пълноправие Грета показа пост в своя Instagram профил, че към този момент е изцяло свободна и съобщи, че повече няма да си купува нови облекла. Ще употребява облеклата на свои другари, които към този момент нямат потребност от тях или ще си купува втора ръка.

Като групов архетип, Тунберг е сравнявана с френската средновековна жена-воин Жана д'Арк. И с шведската приказна героиня Пипи Дългото чорапче, като извънредно и самоуверено момиче, което постоянно упражнява свръхчовешката си мощ.

Грета Тунберг е една от победителките в младежкия конкурс на вестник Svenska Dagbladet за написването на публикация за климата през май 2018 година Тунберг е номинирана за премията на Telge Energi Children's Climate Prize за деца и юноши, които предизвикват устойчивото развиване. Тя отхвърля да я одобри, тъй като финалистите би трябвало да летят до Стокхолм.

През декември 2018 година списание Тайм назовава Тунберг един от 25-те най-влиятелни младежи в света през 2018 година във връзка на Международния ден на дамата Тунберг е оповестена за „ Най-важната жена на годината в Швеция “ през 2019 година.

На 13 март 2019 година трима членове на норвежкия парламент предлагат Тунберг за претендент за Нобелова премия за мир.

През април 2019 година списание Тайм показва Грета Тунберг за една от 100-те най-влиятелни хора от 2019 година

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР